Home / Berita / protes Abortion gemeretuk parti pemerintah Poland, boleh mendorong memikirkan semula

protes Abortion gemeretuk parti pemerintah Poland, boleh mendorong memikirkan semula

WARSAW (Reuters) – Undang-undang pemerintah Poland dan parti Keadilan (PIS) telah kelihatan tegas dalam kawalan sejak menyapu kuasa setahun lalu tetapi ia mungkin telah ditekan agenda konservatif terlalu jauh dengan mulanya menyokong larangan maya pada pengguguran.

sekarang, bingung dengan protes di seluruh negara pada hari Isnin sehingga 100,000 wanita berpakaian hitam, kerajaan Perdana Menteri Beata Szydlo sedang cuba untuk menjauhkan dirinya daripada draf cadangan disokong oleh Gereja Roman Katolik yang kuat.

Worryingly untuk PIS, penunjuk perasaan termasuk wanita yang mengundi parti itu dalam pilihan raya Oktober lalu tetapi berkata, mereka tidak boleh lagi berbuat demikian dalam tempoh percubaan untuk mengetatkan undang-undang pengguguran itu.

Ola, seorang wanita berusia 29 tahun yang bekerja dalam pentadbiran awam, berkata beliau telah mengundi PIS tetapi kini berasa “sangat ditipu” oleh kerajaan.

“Saya masih berfikir liberalisme tidak selalunya betul. Tetapi saya memakai hitam pada Isnin dan pergi untuk protes, “kata Ola, yang enggan memberitahu nama keluarga beliau.

” Saya tidak menyokong slogan seperti ‘pussy saya, bukan isu anda dan saya tidak t menyokong pengguguran atas permintaan tetapi kita tidak melindungi kehidupan dengan larangan tetapi oleh wanita menyokong yang sedang hamil atau mempunyai masalah, “katanya.

Turut bersetuju dengan sentimen itu, Natalia, seorang pereka landskap berusia 30 tahun dari bandar barat Poznan, menyifatkan dirinya sebagai seorang Katolik mengamalkan tetapi berkata wanita harus dibenarkan untuk membuat pilihan peribadi mereka mengenai perkara-perkara penting seperti.

“Apa yang penting bagi saya adalah satu keadaan apabila saya akan hamil atau perlu mempunyai ujian pranatal. Saya ingin mempunyai pilihan. Walaupun saya agama, saya masih fikir ia adalah satu keputusan peribadi, keputusan yang telah dipertimbangkan. Kaedah-kaedah yang asal adalah optimum, “katanya.

TERHAD

Poland sudah mempunyai peraturan ketat tentang pengguguran yang membolehkan ia hanya dalam kes-kes rogol, sumbang mahram atau jika ibu atau bayi mempunyai masalah kesihatan yang serius . cadangan baru, idea kumpulan kempen anti-pengguguran Ordo iuris, akan mengehadkan pengguguran untuk kes di mana kehidupan ibu dianggap dalam bahaya langsung.

wanita dan doktor boleh menghadapi penjara jika didapati bersalah menyebabkan apa yang dicadangkan peraturan panggil “kematian seorang kanak-kanak mengandung”. Pengkritik berkata doktor akan digalakkan melakukan ujian pranatal, terutamanya jika yang membawa risiko keguguran.

“Tidak ada dalam cadangan yang bahawa wanita boleh menyokong,” kata Sylwia, 21, yang mengambil bahagian dalam bantahan di Warsaw dan berkata dia tidak boleh mengundi untuk PIS lagi. “Pis menyimpan datang dengan idea-idea yang hanya unsupportable.”

perkara kritikan itu bagi Pis, yang rayuannya adalah berasaskan adunan nasionalisme Poland, ketakwaan Katolik dan berjanji untuk membantu Poles miskin yang tidak mendapat banyak manfaat daripada satu dekad pertumbuhan ekonomi memabukkan. Kira-kira 40 peratus daripada wanita yang disokong parti itu tahun lepas, berbanding 38 peratus daripada penduduk yang lebih luas.

“Saya mahu menyatakan dengan jelas bahawa kerajaan PIS tidak berfungsi di mana-mana undang-undang mengubah kaedah-kaedah mengenai pengguguran di Poland , “Szydlo pada sidang akhbar pada hari Selasa.

“Terdapat terlalu banyak emosi sekitar isu ini. Orang ramai dan ahli-ahli politik harus nada mereka,” katanya.

Menggariskan kekeliruan, speaker dewan tertinggi Senat, Stanislaw Karczewski, berkata pada hari Rabu bahawa Pis penggubal undang-undang telah menggugurkan rancangan untuk menolak draf cadangan mereka sendiri yang akan mengharamkan pengguguran janin dengan Sindrom Down yang sama mengekalkan pengecualian semasa lain.

“Kami akan lihat sekarang bagaimana tambang cadangan Ordo iuris di Parlimen , “kata Karczewski.

satu tinjauan pendapat untuk OKO.press liberal menunjukkan separuh daripada Poland disokong bantahan Isnin terhadap cadangan pengguguran.

” Pis menyedari ini adalah satu isu penting yang boleh mempunyai yang bermakna kesan ke atas kerajaan mereka dan berapa lama ia memerintah, “kata Aleksander Smolar, seorang penganalisis politik liberal dengan Batory Foundation Stefan.

” mereka boleh kehilangan dua bahagian daripada pengundi yang membantu mereka berjaya, “katanya, merujuk kepada wanita dan Poles lebih muda yang membantu PIS meluaskan pengundi tradisional pada tahun lepas dan memenangi majoriti parlimen.

Tetapi PIS juga tidak mahu membangkitkan kemarahan Gereja Katolik, yang telah kehilangan beberapa bergoyang di kalangan Poles selepas lebih daripada dua dekad pendemokrasian dan bebas kapitalisme pasaran tetapi kekal sebagai institusi berpengaruh.

“Bagi Pis, hubungannya dengan hierarki Gereja bermakna bahawa ia tidak boleh bersetuju dengan mana-mana pelonggaran sekatan pengguguran. Ia akan ragu-ragu antara status quo dan beberapa mengetatkan, “kata Rafal Chwedoruk, seorang ahli sains politik di Universiti Warsaw.

(Laporan oleh Justyna Pawlak, Pawel Sobczak, Jakub Iglewski, Marcin Goclowski, Marcin Goettig, Bartosz Chmielewski, Anna Wlodarczak-Semczuk; Penyuntingan oleh Gareth Jones)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia