Home / Teknologi / Probe bocor US NSA penggodaman alat mengkaji Koperasi ini ‘kesilapan’

Probe bocor US NSA penggodaman alat mengkaji Koperasi ini ‘kesilapan’

Simple carelessness, or more cloak and dagger?: NSA officials have told investigators that an employee or contractor could have left the hacking tools available on a remote computer about three years ago during an operation that used the tools, sources said. — Reuters

kecuaian Mudah, atau lebih jubah dan keris ?: pegawai NSA telah memberitahu penyiasat bahawa pekerja atau kontraktor boleh meninggalkan alat hacking ada pada komputer jauh kira-kira tiga tahun lalu dalam satu operasi yang digunakan alat-alat, kata sumber. – Reuters

SAN FRANCISCO / WASHINGTON: Penyiasatan Amerika Syarikat ke dalam kebocoran alat hacking yang digunakan oleh Agensi Keselamatan Negara memberi tumpuan kepada teori bahawa salah satu koperasi yang tidak berhati-hati meninggalkan mereka ada pada komputer jauh dan penggodam Rusia mendapati mereka, empat orang yang mempunyai pengetahuan langsung siasatan kepada Reuters.

Alat yang membolehkan hacker untuk mengeksploitasi kelemahan perisian dalam komputer dan sistem komunikasi daripada vendor seperti Cisco Systems dan Fortinet Inc, telah dibuang ke laman web awam bulan lalu oleh kumpulan yang menamakan diri Shadow Brokers.

Sebaran awam alat bertepatan dengan pegawai Amerika mengatakan mereka telah membuat kesimpulan bahawa Rusia atau kuasanya yang bertanggungjawab untuk hacking organisasi parti politik dalam menjelang pilihan raya presiden November 8. Pada 22 Sept, penggubal undang-undang menuduh Rusia bertanggungjawab.

Pelbagai penjelasan telah diapungkan oleh pegawai-pegawai di Washington tentang bagaimana alat-alat yang telah dicuri. Beberapa bimbang ia adalah kerja leaker yang sama dengan bekas kontraktor agensi Edward Snowden, manakala yang lain disyaki Rusia mungkin telah digodam ke ibu pejabat NSA di Fort Meade, Maryland.

Tetapi pegawai-pegawai menuju siasatan FBI yang dipimpin sekarang menolak kedua-dua mereka senario, orang-orang berkata dalam wawancara berasingan.

pegawai NSA telah memberitahu penyiasat bahawa seorang pekerja atau kontraktor membuat kesilapan yang kira-kira tiga tahun lalu dalam satu operasi yang digunakan alat-alat, berkata rakyat.

Orang itu mengakui kesilapan itu tidak lama selepas itu, kata mereka. Tetapi NSA tidak memaklumkan kepada syarikat bahaya apabila ia pertama kali ditemui pendedahan alat, kata sumber. Sejak pengeluaran awam satu alat, syarikat yang terlibat telah mengeluarkan patch dalam sistem untuk melindungi mereka.

Penyiasat tidak menolak kemungkinan bahawa bekas orang NSA, kerana yang telah berlepas agensi untuk sebab-sebab lain, meninggalkan alat terdedah sengaja. Kemungkinan lain, dua daripada sumber-sumber berkata, adalah bahawa lebih daripada satu orang di ibu pejabat atau di lokasi yang jauh membuat kesilapan yang sama atau dikompaun salah langkah masing-masing.

Wakil-wakil NSA, Biro Penyiasatan Persekutuan dan pejabat Pengarah Perisikan Nasional semua enggan mengulas.

Selepas penemuan itu, NSA ditala sensor untuk mengesan penggunaan mana-mana alat oleh pihak lain, terutamanya musuh asing dengan operasi pengintipan siber kuat, seperti China dan Rusia.

Yang boleh telah membantu mengenal pasti sasaran penggodaman kuasa saingan, yang berpotensi membawa mereka untuk mempertahankan lebih baik. Ia juga mungkin telah membenarkan pegawai AS untuk melihat jauh ke dalam operasi hacking saingan yang sama membolehkan NSA dirinya untuk terus menggunakan alat untuk operasi sendiri.

Kerana sensor tidak mengesan perisik asing atau penjenayah menggunakan alat di Amerika Syarikat atau sasaran bersekutu, NSA tidak berasa bertanggungjawab untuk segera memberi amaran kepada pengilang AS, seorang pegawai dan seorang yang lain biasa dengan perkara tersebut.

Dalam kes ini, seperti dalam penemuan lebih biasa kelemahan keselamatan, pegawai AS menimbang apa kecerdasan mereka dapat berkumpul dengan menjaga kelemahan rahsia terhadap risiko kepada syarikat dan individu AS jika musuh mencari kelemahan sama.

Pengkritik dasar pentadbiran Obama untuk membuat keputusan-keputusan telah dinamakan Shadow Brokers membuang sebagai bukti bahawa baki telah disebut-sebut terlalu jauh ke arah pengumpulan maklumat risikan.

Para penyiasat telah tidak ditentukan dengan pasti bahawa kumpulan Shadow Brokers bergabung dengan kerajaan Rusia, tetapi itu adalah anggapan, kata seorang daripada orang biasa dengan siasatan dan orang yang kelima.

Salah satu sebab untuk mengesyaki kerajaan dan bukannya penglibatan jenayah, kata pegawai, adalah bahawa penggodam mendedahkan alat NSA dan bukannya dengan segera menjual mereka.

Penerbitan kod, pada tumit daripada kebocoran e-mel oleh pegawai-pegawai Parti Demokratik dan sebelumnya kebocoran e-mel oleh bekas Setiausaha Negara Amerika Syarikat Colin Powell, boleh menjadi sebahagian daripada corak menyebarkan berbahaya dan kadang-kadang maklumat palsu untuk melanjutkan agenda Rusia, kata Jim Lewis, seorang pakar keselamatan siber di Pusat Kajian Strategik dan Antarabangsa.

“The lambakan adalah taktik mereka telah membangun sejak lima tahun yang lalu,” kata Lewis. “Mereka cuba, dan jika kita tidak bertindak balas mereka pergi sedikit lebih masa yang akan datang.” – Reuters

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.