Home / Berita / Presiden Seterusnya Amerika Syarikat, Putin keempat, mewarisi tenggelam hubungan Rusia

Presiden Seterusnya Amerika Syarikat, Putin keempat, mewarisi tenggelam hubungan Rusia

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

WASHINGTON (Reuters) – Berhadapan dengan Rusia di Syria, Ukraine dan ruang siber, seterusnya Presiden Amerika Syarikat akan menjadi yang keempat menghadapi Vladimir Putin dan cabaran menghalang yang Kremlin sering lebih bersedia daripada Rumah putih untuk mengambil risiko dan kuasa projek.

Sepanjang empat tahun yang lalu, Presiden Rusia telah dilampirkan Crimea dan stabil timur Ukraine, tersentap AS berharap untuk menggulingkan Presiden Syria Bashar al-Assad dan dipasang serangan siber yang pegawai AS menyalahkan penggodam diperintahkan atau dirancang oleh agensi perisikan Rusia.

Dalam langkah pertama terbarunya, Putin minggu ini digantung perjanjian dengan Washington dalam membersihkan gred senjata plutonium.

Walaupun Amerika Syarikat telah mengenakan sekatan ekonomi ke atas Rusia untuk tindakan di Ukraine, ini masih belum memaksanya untuk meredakan ketegangan di timur Ukraine, apatah lagi penyerahan Crimea.

Beberapa pegawai dan bekas US berhujah Rumah putih telah gagal untuk memahami kepahitan Putin kira-kira sedekad selepas Kesatuan Soviet runtuh, pada masa pemimpin Rusia berasa Barat mengambil kesempatan daripada Rusia apabila ia turun.

selanjutnya, mereka berkata Amerika Syarikat mempunyai pengaruh yang sedikit sepanjang demokrasi di Rusia, atau kesediaan untuk menggunakan kekerasan di Syria, Ukraine atau di tempat lain untuk mencapai matlamatnya itu.

Hasilnya, pengkritik berkata, mungkin merupakan Syria festers, Ukraine kekal hilang keseimbangan dan tidak dapat mendekatkan diri ke Eropah, dan yang seperti kawalan senjata dan penularan, tonggak kerjasama semasa Perang Dingin, boleh merosot walaupun kawasan.

” untuk Putin dan kebanyakan kepimpinan Rusia, ia adalah satu dunia zero-sum, “kata Andrew Weiss daripada Carnegie Endowment for International Peace pemikir.

Weiss berhujah pemimpin Rusia tidak mungkin untuk menukar jalur sebelum Rusia 2018 pilihan raya presiden “dalam suasana di mana nasib politik domestik Putin sendiri bergantung kepada yang mempunyai ini musuh luar, iaitu Amerika Syarikat”.

NO KETAHANAN SO FAR

Seorang pegawai AS mencadangkan Putin, yang masih belum hujung tangannya tetapi dijangka berjalan lagi, bersedia untuk menggunakan kekerasan untuk mendapatkan cara beliau manakala White House, berparut oleh perang AS di Iraq dan Afghanistan, tidak.

“Kerajaan tidak pernah memahami bagaimana lebam Putin dan banyak, banyak Rusia rasa tentang tahun 1990-an, atau bagaimana berazam mereka untuk mendapatkan semula apa yang mereka anggap tempat yang sah Rusia di dunia ini, malah apa Putin sanggup lakukan untuk sampai ke sana, “kata pegawai itu, yang bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan.

“Dia akan terus menolak sehingga dia bertemu rintangan yang serius, dan setakat ini dia tidak,” kata pegawai itu ditambah.

Di mata ramai pegawai-pegawai dan bekas US, Syria adalah contoh terbaik.

Amerika Syarikat minggu ini mengumumkan bahawa ia telah menggantung rundingan dengan Rusia pada gencatan senjata, semua tetapi berkata serangan Rusia dan Syria di Aleppo telah membuat satu penghinaan terhadap usaha damai.

“di mana mereka membuat padang pasir, mereka memanggilnya keamanan,” kata Setiausaha Negara John Kerry, memetik ahli sejarah Roman Tacitus.

Penganalisis percaya Aleppo mungkin jatuh tetapi perang, yang kini dalam tahun keenam, akan mengisar pada dengan Assad masih hidup di atas sebuah negara ceduk, pecah dan berpecah-belah berkekalan krisis pelarian paling teruk di dunia sejak Perang dunia Kedua.

AS pegawai berkata White House masih belum memutuskan apa yang perlu dilakukan seterusnya di Syria tetapi tidak mengharapkan Obama menukar strategi dalam beberapa bulan beliau menyusut di pejabat.

Ia tidak bercadang mengenakan sekatan lanjut ke atas Rusia pada masa ini, dua pegawai AS berkata.

KELEMAHAN RUSSIAN IS REAL ‘

pada hari Isnin, Putin digantung perjanjian dengan Washington pada membersihkan gred senjata plutonium, menandakan dia bersedia untuk menggunakan senjata nuklear sebagai cip tawar-menawar baru dalam pertikaian dengan Amerika Syarikat.

“Jika hubungan menjadi lebih teruk, kedua-dua belah boleh mencari untuk memberi leverage atau mata dalam nuklear alam kawalan senjata,” kata Daryl Kimball Persatuan kawalan senjata.

Satu lagi kawasan di mana Amerika Syarikat adalah seberat pilihannya adalah perang yang lesu di alam siber yang sudah dijalankan dengan Rusia dan boleh meningkat kerana hubungan menjadi lebih teruk.

AS pegawai tanpa nama berkata perkhidmatan perisikan Rusia telah campur tangan dalam proses pilihan raya Amerika dengan melancarkan pencerobohan siber ke dalam kempen presiden penama Demokratik Hillary Clinton, dan organisasi AS yang lain politik dan pejabat-pejabat pilihan raya negeri.

The Kremlin menafikan dakwaan tersebut.

Rumah putih telah menahan dirinya daripada menuduh Rusia umum. Jika bukti kukuh penglibatan Rusia muncul, Washington mempunyai dilema dalam Penciptaan tindak balas kerana, dengan pergi awam, ia boleh hujung Moscow ke pencerobohan sendiri, menyebabkan tindakan balas.

Dua pegawai AS mencadangkan pengkritik mengambil jangka terlalu pendek pandangan yang, dengan alasan ia boleh mengambil masa untuk mencapai objektif, seperti pembebasan negeri-negeri Baltic daripada pemerintahan Soviet.

dasar Perang Dingin-suka, seperti menggunakan sekatan ekonomi untuk melemahkan ekonomi Rusia atau menggerakkan tentera NATO untuk Baltik dan Poland pada bulan Januari untuk menghalang Rusia, boleh bekerja dari masa ke masa.

“tidak ada cepat dengan Rusia,” kata seorang pegawai.

(Pelaporan tambahan oleh John Walcott, Yara Bayoumy dan Yeganeh Torbati di Washington, Samia Nakhoul di Beirut dan Andrew Osborne di Moscow; Penyuntingan oleh James Dalgleish)

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *