Home / Berita / Presiden Gabon nama Bongo baru Perdana Menteri

Presiden Gabon nama Bongo baru Perdana Menteri

Libreville (Reuters) – Gabon Presiden Ali Bongo dinaikkan pangkat Menteri Luar Emmanuel Issoze Ngondet ke jawatan Perdana Menteri pada Rabu, sehari selepas Bongo mengangkat sumpah selepas menang pilihan raya tipis yang integritinya dipersoalkan oleh pemerhati antarabangsa.

a kenyataan yang dibacakan di televisyen kerajaan berkata Bongo bertanya Ngondet untuk membentuk sebuah kerajaan yang terbuka, yang terang isyarat bahawa ahli-ahli pembangkang boleh dijemput untuk menyertai.

kemenangan Bongo dengan kurang daripada 6,000 undi telah menarik penelitian yang tidak diundang presiden, yang keluarganya telah memerintah negeri pengeluar minyak di Afrika Tengah selama 49 tahun. Hanya segelintir pemimpin Afrika menghadiri perasmian beliau.

Perancis dipanggil untuk pengiraan semula undi Ogos 27 dan Kesatuan Eropah berkata ia mendapati anomali di wilayah kubu kuat Bongo terhadap Haut-Ogooue, di mana beliau memenangi 95 peratus daripada undi pada 99.9 peratus keluar mengundi. Ketua Pembangkang, Jean Ping berkata pilihan raya itu rigged.

(Laporan oleh Gerauds Wilfried Obangome; Penulisan oleh Matthew Mpoke Bigg; Penyuntingan oleh Bernard Orr)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.