Home / Berita / Presiden Filipina akan menghadapi halangan dalam memotong US senjata pergantungan

Presiden Filipina akan menghadapi halangan dalam memotong US senjata pergantungan

(Sila ambil perhatian:. Bahasa dalam perenggan keempat mungkin menyinggung perasaan sesetengah pembaca)

WASHINGTON (Reuters) – Presiden Filipina, Rodrigo Duterte akan menghadapi halangan utama kepada berikut melalui ancaman untuk mengurangkan pembelian senjata AS memihak kepada senjata Rusia dan China, termasuk semula latihan ketenteraan yang amat biasa dengan bekerjasama dengan Amerika Syarikat, pakar-pakar berkata pada hari Selasa.

Duterte berkata dalam ucapan di Manila pada Selasa bahawa Amerika Syarikat tidak mahu menjual peluru berpandu dan senjata lain ke Filipina, tetapi bahawa Rusia dan China itu memberitahu bahawa mereka boleh memberikan mereka dengan mudah.

komen beliau adalah yang terbaru dalam Meal hampir setiap hari permusuhan terhadap Amerika Syarikat yang telah menimbulkan persoalan tentang perikatan lama yang adalah penting untuk strategi AS mengimbangi semula tenteranya ke arah Asia dan menentang yang tegas China.

Marah dengan ungkapan AS kebimbangan mengenai perang pada dadah, Duterte menggesa Presiden Barack Obama yang “anak ab ****,” mengancam untuk membatalkan latihan ketenteraan bersama dengan Washington dan mula bezakan bekas kuasa penjajah dengan pesaing geopolitik Rusia dan China.

AS pegawai-pegawai telah memandang ringan kenyataan Duterte ini, memberi tumpuan bukan pada perikatan dekad panjang yang mereka telah berusaha untuk meningkatkan pada tahun-tahun kebelakangan ini sebagai tindak balas kepada langkah China untuk menguatkuasakan tuntutan di Laut China Selatan. Rumah Putih berkata pada hari Selasa Amerika Syarikat tidak menerima sebarang komunikasi rasmi daripada kerajaan Duterte tentang perubahan hubungan.

Amerika Syarikat adalah pembekal tunggal terbesar senjata ke Filipina, menurut angka yang diselenggarakan oleh Stockholm Institut Penyelidikan Keamanan Antarabangsa (SIPRI), yang menjejaki perbelanjaan ketenteraan di peringkat global.

Kedua-dua negara telah menjadi lebih saling berkaitan ketenteraan dalam tempoh dua tahun lepas, memegang lebih latihan dan latihan, dan membuat lebih banyak kapal dan pesawat AS lawatan di bawah anjakan Presiden Barack Obama US tentera dan usaha diplomatik ke arah Asia dalam menghadapi kebangkitan China.

Filipina adalah penerima terbesar dana AS di rantau Asia Pasifik di bawah program Foreign Military Financing, yang disediakan oleh Amerika Syarikat untuk membantu negara-negara membeli senjata dan peralatan buatan Amerika . Ia menerima $ 50.000.000 bawah FMF dalam tahun fiskal 2015.

supaya pergantungan kepada senjata Amerika Syarikat dan sistem bermakna tentera Filipina perlu-alat semula struktur perintah-dan-kawalan jika mahu beralih ke Cina atau sistem Federation, kata Richard Javad Heydarian, seorang profesor di De La Salle University di Manila dan bekas penasihat kepada Filipina Dewan Rakyat.

“akan ada beberapa masalah dengan konfigurasi,” kata Heydarian. “Ia memerlukan bertahun-tahun untuk tentera Filipina ‘orient semula untuk dirinya dengan teknologi baru.”

The Filipina menghabiskan $ 3,9 bilion pada tentera pada 2015, menurut data SIPRI. perbelanjaan yang telah meningkat hampir setiap tahun sejak tahun 2010, apabila ia berjumlah $ 2.4 bilion, persembahan data.

HUBUNGAN DEEP

Walaupun Rusia khususnya boleh menawarkan sistem senjata yang berkualiti tinggi, Filipina akan perlu mengambil kira antara operasi mereka dengan saham Amerika sedia ada, kata Lyle Goldstein, seorang pakar dalam isu-isu maritim Cina di Kolej Perang US Naval.

“Anda tidak boleh hanya membeli radar dari negara ini dan peluru berpandu dari negara itu, “kata Goldstein. “Senjata ini mempunyai untuk bekerja bersama-sama.”

Beliau berkata ramai pegawai Filipina telah dididik di Amerika Syarikat, yang menghubungkan budaya tentera negara-negara ‘rapat.

Hubungan ketenteraan antara Amerika Syarikat dan yang Filipina pergi baik di luar penjualan senjata, sehingga ke latihan dan sokongan untuk penyelenggaraan.

Rusia dan China tidak mempunyai reputasi yang sama untuk menyediakan latihan yang komprehensif dan sokongan, kata Amy Searight, sehingga awal tahun ini A.S. Timbalan Penolong Setiausaha Pertahanan untuk Asia Selatan dan Asia Tenggara.

“Amerika Syarikat juga dikenali sebagai seorang yang agak baik pada itu spektrum penuh sokongan untuk membina keupayaan,” kata Searight, kini dengan Pusat Kajian Strategik dan Antarabangsa di Washington. “Ia bukan hanya senjata atau persenjataan atau kenderaan atau peralatan. Ia menggunakan mereka untuk membina keupayaan sebenar.”

Kemungkinan besar, matlamat Duterte adalah untuk memberi isyarat kepada China bahawa dia bersedia untuk bermain-main dengan yang sedia ada AS-Filipina kerjasama ketenteraan, walaupun pada margin, berkata Heydarian.

yang mungkin bermakna menempatkan semula AS-Filipina tahunan “Balikatan” latihan ketenteraan dari Laut China Selatan, atau enggan untuk memperluaskan lagi akses tentera Amerika ke pangkalan Filipina , katanya.

Duterte juga boleh cuba untuk mengukuhkan kedudukannya untuk mendapatkan harga yang lebih baik ke atas peralatan tentera dari Amerika Syarikat, kata pakar-pakar. senjata Rusia dan Cina biasanya lebih murah daripada sistem Amerika.

(Pelaporan tambahan oleh Idrees Ali; editing oleh Stuart Grudgings)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia