Home / Berita / Post-Umbrella Hong Kong membuka bab politik letupan

Post-Umbrella Hong Kong membuka bab politik letupan

Beijing has warned it will not tolerate any talk of independence

Beijing telah memberi amaran ia tidak akan bertolak ansur dengan mana-mana ceramah kemerdekaan “di dalam atau di luar” bangunan Majlis Undangan di Hong Kong.

Hong Kong (AFP) – Dua tahun selepas pro-demokrasi “Payung Revolution” mula, Hong Kong memasuki wilayah politik yang belum diterokai sebagai bekas penunjuk perasaan bersedia untuk mengambil pejabat, menyokong perpecahan mungkin dari China.

Pilihan raya utama yang pertama sejak 2014 perhimpunan melihat ahli-ahli politik pemberontak memenangi kerusi awal bulan ini apabila kebimbangan berkembang bahawa Beijing mengetatkan cengkaman ke atas bandar dalam beberapa bidang, daripada politik kepada pendidikan dan media.

Hong Kong diserahkan kembali kepada China oleh Britain pada tahun 1997 di bawah separa autonomi “satu negara, dua sistem” perjanjian, yang menjamin kebebasan untuk 50 tahun. Terdapat kebimbangan yang mendalam mereka kebebasan adalah di bawah ancaman.

Ia adalah 2014 yang berbentuk ini kumpulan baru utama penggubal undang-undang yang kini akan menggalakkan diri penentuan atau kebebasan dari Beijing dalam badan perundangan apabila ia mula istilah baru pada bulan Oktober.

Rabu menandakan dua tahun hingga ke hari ini kerana “Umbrella Movement” protes menuntut pembaharuan demokrasi meletup ke jalan-jalan. Polis melepaskan gas pemedih mata pada orang ramai berkumpul, galvanizing puluhan ribu lebih untuk menyertai mereka dalam apa yang lebih daripada dua bulan perhimpunan.

Walaupun jumlah yang besar, protes sebahagian besarnya aman gagal memenangi konsesi dari Beijing.

Walau bagaimanapun, momentum dan kekecewaan akibat banyak dipengaruhi penunjuk perasaan muda yang baru-baru ini memenangi kerusi dalam Majlis Undangan Negeri (Legco) – badan legislatif Hong Kong – dalam pemilihan seluruh bandar.

Dan mereka berkata kegagalan protes memaksa mereka untuk beralih kepada mesej yang lebih radikal yang telah mendapat sokongan di kalangan pengundi menuntut perubahan.

Sekurang-kurangnya lima penggubal undang-undang baru menyokong diri penentuan atau kemerdekaan, yang tidak ada dalam agenda semasa 2014 perhimpunan dan adalah berlepas dari pendirian tradisional yang lain daripada kem pro-demokrasi.

Bekas pemimpin pelajar Payung Pergerakan Nathan Undang-undang adalah yang paling terkenal baka baru – pada 23 dia pernah ahli parlimen termuda Legco ini.

parti baru

Undang-undang ini Demosisto, yang diasaskan dengan rakan-rakan Payung Pergerakan kempen Joshua Wong, menggesa penentuan sendiri bagi Hong Kong dalam kekecewaan di kedegilan pihak berkuasa.

“Kami tidak menolak kemerdekaan tetapi Hong Kongers akan dapat untuk memilih masa depan mereka sendiri. Kebebasan adalah salah satu pilihan,” Undang-undang kepada AFP.

ahli parlimen baru Fellow Eddie Chu, 38, yang juga mengambil bahagian dalam 2014 bantahan, berkata ia adalah masa untuk “mengambil kembali hak” penentuan sendiri taktik sebelum ini gagal.

“Dari mengubah Undang-undang Asas (perlembagaan Hong Kong) untuk menuntut kemerdekaan – semua boleh diterima oleh saya,” katanya kepada AFP.

– Chaos dan konfrontasi –

Beijing telah memberi amaran ia tidak akan bertolak ansur dengan mana-mana ceramah kemerdekaan “di dalam atau di luar” yang Legco.

Hong Kong kerajaan – dikritik sebagai tali barut Beijing -. Mengharamkan calon kemerdekaan paling vokal dari berdiri dalam pemilihan Legco

Dan dalam satu sistem lebih kepada Beijing kumpulan mesra, kem pro-establishment masih memegang 40 kerusi berbanding kem pro-demokrasi 30.

Tetapi penggubal undang-undang baru telah berkata mereka tidak akan nada turun mesej mereka, dengan pemerhati meramalkan bunga api.

Penganalisis politik Joseph Cheng berkata tahun pertama penggal baru Legco akan menjadi “huru-hara dan sukar”.

“The undang-undang pro-kemerdekaan akan menggunakan setiap isu yang berkaitan dengan menyatakan dengan jelas kedudukan mereka,” kata Cheng.

Kem pro-establishment akan bersatu menentang mana-mana ceramah penentuan sendiri atau kemerdekaan, manakala generasi baru juga mungkin perlu mengambil pembangkang di kem mereka sendiri, di mana pihak demokrat sederhana masih memegang kekuasaan, Cheng menambah.

Sementara itu, orang ramai akan berharap tanaman segar penggubal undang-undang akan menolak pelbagai isu sosial yang terbantut dalam badan perundangan jauh berbeza, termasuk bekalan rumah mampu milik di bandar di mana sewa adalah langit yang tinggi.

Tetapi dengan faultlines starker berbanding sebelum ini, kemajuan akan menjadi sukar.

Mereka kekecewaan juga boleh memandu beberapa penggubal undang-undang baru untuk berkempen di jalan-jalan sekali lagi jika mereka merasakan mereka tidak boleh membuat kemajuan dalam Legco, kata penganalisis politik Willy Lam.

“Mereka telah menyatakan mereka akan menggunakan kaedah tanpa kekerasan, tetapi kemungkinan konfrontasi hodoh antara Turks muda baru dan polis tidak boleh diketepikan,” kata Lam.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.