Home / Berita / Portugal Guterres bersedia untuk menjadi ketua PBB seterusnya – diplomat

Portugal Guterres bersedia untuk menjadi ketua PBB seterusnya – diplomat

BANGSA-BANGSA BERSATU (Reuters) – Bekas Perdana Menteri Portugis Antonio Guterres bersedia untuk menjadi kesembilan Bangsa-Bangsa Bersatu Setiausaha Agung dan dijangka secara rasmi mencadangkan kepada Perhimpunan Agung 193 anggota bagi pilihan raya oleh Majlis Keselamatan pada Khamis, kata diplomat.

Rusia PBB Duta Vitaly Churkin, presiden majlis 15 anggota bagi Oktober, berkata beliau berharap majlis itu sebulat suara akan mengesyorkan Guterres, yang juga Pesuruhjaya Tinggi Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Orang Pelarian dari Jun 2005 hingga Disember 2015.

Guterres, 67, akan menggantikan Ban Ki-moon, 72, daripada Korea Selatan, yang akan meletakkan jawatan pada akhir 2016 selepas berkhidmat dua penggal. Guterres menjadi perdana menteri Portugal dari 1995 hingga 2002.

“Hari ini selepas pengundian jerami keenam kami, kami mempunyai kegemaran yang jelas dan namanya adalah Antonio Guterres,” Churkin memberitahu pemberita dengan 14 rakan-majlis beliau berdiri di belakangnya pada hari Rabu .

“Kami ingin Mr. Guterres baik dalam menjalankan tugas sebagai Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi tempoh lima tahun akan datang,” kata Churkin.

Majlis itu mempunyai telah mengadakan undi rahsia tidak rasmi sejak Julai dalam usaha untuk mencapai kata sepakat mengenai calon. Ahli mempunyai pilihan yang menggalakkan, menggalakkan atau sebarang pendapat. Guterres telah keluar di atas semua pilihan raya dan pada hari Rabu menerima 13 menggalakkan undi dan dua tidak undi pendapat.

“Akhirnya, terdapat hanya seorang calon yang mempunyai pengalaman, wawasan, dan serba boleh merentasi pelbagai kawasan terbukti menarik, “Duta AS Samantha Power kepada pemberita.

“Jika kita mempunyai ancaman negara trans dan kami tidak mempunyai seseorang menerajui Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang boleh menggerakkan pakatan, yang boleh membuat alat-alat institusi ini … bekerja lebih baik bagi orang-orang, itu akan menjadi lebih sakit dan lebih penderitaan dan lebih disfungsi daripada yang kita mampu, “katanya.

Diplomat berkata salah satu tidak undi pendapat telah dibuang oleh salah satu daripada lima veto memegang tampuk kuasa, yang Rusia, China, Amerika Syarikat, Perancis dan Britain.

Majlis Keselamatan akan menerima pakai resolusi, tradisional secara tertutup, mencadangkan bahawa Perhimpunan Agung melantik Guterres untuk tempoh lima tahun dari 1 Januari, 2017. Resolusi itu memerlukan sembilan undi memihak dan tidak vetoes untuk lulus.

“Kami berharap ia boleh dilakukan dengan sebulat,” kata Churkin.

Tiga belas orang telah dicalonkan dalam perlumbaan untuk menjadi ketua PBB yang akan datang, tetapi tiga telah ditarik balik sebelum undi rahsia Rabu.

Tujuh daripada calon wanita di tengah-tengah menolak dengan kumpulan masyarakat sivil dan satu pertiga daripada 193 negara anggota PBB untuk ketua PBB wanita pertama dalam sejarah 71 tahun badan dunia itu, yang telah mempunyai lapan pemimpin lelaki.

The WomanSG kumpulan lobi menyifatkan kemenangan dengan Guterres sebagai “bencana bagi hak sama rata dan kesaksamaan gender.”

“Terdapat tujuh calon wanita tertunggak dan pada akhirnya ternyata mereka tidak pernah dianggap serius. Ini adalah kemarahan,” kata kumpulan itu dalam satu kenyataan yang disiarkan di Twitter.

Britain Duta PBB Matthew Rycroft penghormatan kepada semua calon dan khususnya wanita.

“Walaupun ia adalah masa yang tinggi untuk wanita … perkara yang paling penting untuk UK adalah kualiti yang kepimpinan kedudukan ini, “katanya kepada pemberita.

beliau berkata Guterres merupakan orang untuk” menyediakan kuasa yang mengadakan dan kuasa moral pada ketika dunia dibahagikan mengenai isu-isu, di atas semua seperti Syria. ”

Pengarah PBB di Pemerhati Hak Asasi Manusia, Louis Charbonneau, berkata: “Akhirnya, setiausaha agung PBB yang akan datang akan dinilai berdasarkan keupayaannya untuk berdiri dengan kuasa yang sangat yang hanya dipilih beliau, sama ada di Syria, Yaman, South Sudan, krisis pelarian, perubahan iklim atau sebarang masalah lain yang datang dengan cara beliau “

(Laporan oleh Michelle Nichols; Penyuntingan oleh Toni Reinhold dan Grant McCool).

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia