Home / Berita / Polis bertembung dengan pendatang dan penunjuk perasaan di luar Jungle kem

Polis bertembung dengan pendatang dan penunjuk perasaan di luar Jungle kem

CALAIS, Perancis (Reuters) – Polis Perancis melepaskan gas pemedih mata dan meriam air ke arah pendatang dan penunjuk perasaan yang berkumpul dengan tidak ada alasan larangan pada hari Sabtu di luar bandar shanty terdekat Calais dikenali sebagai “Jungle”, kata pihak berkuasa tempatan.

Kira-kira 200 pendatang dan kira-kira 50 penunjuk perasaan berkumpul di bawah jambatan untuk memprotes keadaan hidup dalam kem berdekatan bahawa Presiden Francois Hollande telah berikrar selesai menjelang akhir tahun ini.

Polis bertempur dengan pendatang kerana mereka menolak mereka ke perkemahan manakala aktivis melemparkan batu ke arah pasukan keselamatan.

satu lagi 150 penunjuk perasaan yang meninggalkan Paris pada hari Sabtu di atas kapal empat jurulatih telah disekat oleh polis di sebuah jalan tol kira-kira 30 batu (48 km) pendek pelabuhan utara.

Beribu-ribu pendatang yang melarikan diri dari peperangan dan kemiskinan, dari Afghanistan ke Syria , kini menjadi tumpuan Calais sejak dua tahun yang lalu.

Banyak usaha untuk menyelinap ke kereta api menggunakan Channel Tunnel atau lori menuju ke Britain, di mana mereka berharap untuk menyelesaikan. Kehadiran pendatang telah membawa kepada ketegangan dengan beberapa penduduk dan penempatan polis kekal.

(Laporan oleh Pascal Rossignol di Calais dan Pierre Savary di Lille; bertulis oleh Michel Rose di Paris; mengedit oleh David Clarke)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.