Home / Berita / Poland PM berkata mengumumkan kerajaan semula shuffle-minggu depan

Poland PM berkata mengumumkan kerajaan semula shuffle-minggu depan

WARSAW (Reuters) – Perdana Menteri Poland berkata pada hari Jumaat beliau akan mengumumkan rombakan yang akan datang minggu, masa berkata meningkat untuk “kanak-kanak lelaki emas”, yang merujuk kepada ahli-ahli politik lelaki muda dalam Undang-undang pemerintah dan parti Keadilan (PIS) yang pesat dibina kerjaya dalam perniagaan dan politik.

“akan ada perubahan dalam kerajaan, “Beata Szydlo kepada radio awam. “Saya akan memberitahu kepada (orang ramai) minggu depan mengenai apa perubahan sistemik dan anggota berkenaan,” katanya.

Kata-kata beliau, hampir setahun selepas PIS parti konservatif dan eurosceptic memenangi pilihan raya, mencadangkan utama shake-up.

Dia tidak berkata yang menteri boleh dipecat, walaupun tabloid Fakt tempatan pada Jumaat menyaksikan Menteri Kewangan Pawel Szalamacha sebagai mangsa mungkin.

pemimpin PIS Jaroslaw Kaczynski, yang mengenakan pengaruh yang besar di belakang adegan, ditunjukkan awal tahun ini bahawa beliau tidak berpuas hati dengan Menteri Luar Witold Waszczykowski dan Menteri Kesihatan Konstanty Radziwill.

Terdapat juga spekulasi segar yang Kaczynski, yang pada awal tahun ini menyifatkan kerajaan Szydlo sebagai “eksperimen”, mungkin melangkah ke dalam kerja kerajaan atas.

“Saya akan gembira jika ada perubahan dan Jaroslaw Kaczynski menjadi Perdana Menteri. Saya menghargai Szydlo, tetapi Kaczynski adalah ahli politik kelas tertinggi,” Marek Suski, kanan ahli PIS memberitahu swasta Radio Zet pada hari Jumaat.

FIRMA NEGERI-RUN

Poland mengalami penguncupan yang paling besar dalam pelaburan untuk hampir empat tahun pada suku kedua tahun ini, data menunjukkan pada bulan Ogos, kerana ketidaktentuan politik digalakkan firma dari menghabiskan pada satu masa dikurangkan bantuan Kesatuan Eropah.

rombakan kerajaan dirancang berikut pemecatan itu minggu lalu Menteri Perbendaharaan Dawid Jackiewicz.

Szydlo telah berkata beliau menolak Jackiewicz sebagai sebahagian daripada rancangan yang lebih luas untuk menutup kementerian ke bawah. Tetapi sebelum keputusannya Jackiewicz telah dikritik oleh beberapa ahli politik PIS melantik rakan-rakannya sebagai eksekutif dan pengurus dalam beberapa syarikat negeri yang dikendalikan.

rujukan Szydlo untuk “kanak-kanak lelaki emas” telah disebut-sebut di PIS lelaki dan bekas ahli-ahli politik dan pengurus dalam syarikat milik kerajaan berusia 30-an atau 40-an, yang telah membuat kerjaya cepat sejak PIS meningkat kepada kuasa serta pengurus yang menguruskan syarikat apabila Parti Civic (PO) dan PSL rakan gabungannya adalah berkuasa.

“Terdapat terlalu banyak maklumat mengenai syarikat-syarikat milik kerajaan yang telah menimbulkan kebimbangan kami. (…) kawalan Pemilikan perlu diperkukuhkan. masa kanak-kanak lelaki emas dalam syarikat-syarikat milik kerajaan, kerana ia adalah pada masa PO dan PSL, sudah berakhir, “Szydlo kepada radio awam.

Jackiewicz telah menyelia syarikat-syarikat seperti pengeluar tembaga KGHM, pembuat kimia dan syarikat insurans PZU. Sumber-sumber memberitahu Reuters bahawa dia telah merancang untuk memecat Ketua Pegawai Eksekutif KGHM ini Krzysztof Skora.

Media tempatan melaporkan bahawa pemecatan menteri itu juga boleh diikuti oleh rombakan dalam penapis Lotos, serta dalam utiliti Tauron dan PGE.

(Laporan oleh Agnieszka Barteczko, laporan tambahan oleh Pawel Sobczak, Wojciech Strupczewski dan Maria Wejcman; Penyuntingan oleh Richard Balmforth,)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.