Home / Pendidikan / PM: Ia adalah idea yang berdaya maju untuk kita

PM: Ia adalah idea yang berdaya maju untuk kita

One for the album: Najib and Rosmah posing for photographs with Malaysian students during a dinner hosted by the Malaysian Embassy in Berlin. — Bernama

Satu untuk album: Najib dan Rosmah bergambar dengan pelajar Malaysia pada majlis makan malam yang dianjurkan oleh Kedutaan Malaysia di Berlin. – Bernama

BERLIN: Malaysia boleh mempertimbangkan menghantar lebih ramai pelajarnya melanjutkan pelajaran di Jerman, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Terdapat 634 pelajar Malaysia yang berdaftar di Jerman sekarang.

Menyedari bahawa yuran tuisyen adalah percuma di Jerman tetapi bahasa itu adalah penghalang, beliau berkata: “Jika mereka menguasai tahap penguasaan bahasa Jerman, kemudian menghantar pelajar ke Jerman adalah sangat berdaya maju untuk kita pertimbangkan.”

“Saya akan mengambil ia dan melihat ke dalam kemungkinan mengalihkan beberapa pelajar ke Jerman pada masa depan,” katanya pada majlis makan malam bersama rakyat Malaysia di Jerman yang dianjurkan oleh Kedutaan Malaysia di sini pada Selasa.

Perdana Menteri akan melawat Wismar, sebuah bandar pelabuhan di negeri Mecklenburg-Vorpommern, iaitu kira-kira 200km dari ibu negara Berlin.

Mecklenburg-Vorpommern keenam terbesar negeri Jerman mengikut kawasan dan yang paling nipis berpenduduk.

Najib dan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor akan disambut oleh Menteri Presidennya Erwin Sellering dan isterinya Britta Sellering.

Beliau akan melawat Wismar, di mana Genting Hong Kong Ltd menguruskan tiga buah limbungan ia diperolehi dalam Mecklenburg-Vorpommern tahun lalu bagi RM1 bilion.

Genting sejak itu dinamakan semula sebagai limbungan sebagai MV Werften dan akan memberi tumpuan kepada membina kapal persiaran.

Menurut laporan, MV Werften akan menyampaikan yang pertama daripada empat mewah Crystal River kapal pada tahun 2017, yang pertama daripada siri 20,000 tan kasar Crystal Endeavour Kelas kapal layar ekspedisi kutub pada 2018 dan yang pertama daripada siri 201,000 tan Star kasar kapal persiaran Cruises Global Kelas pada tahun 2020.

Lawatan ke Wismar dan pelabuhan merupakan pusingan terakhir lawatan rasmi Perdana Menteri ke Jerman, yang pertama atas jemputan Canselor Jerman Angela Merkel.

Wismar telah dimasukkan dalam senarai UNESCO Tapak Warisan Dunia sejak tahun 2002, bersama-sama dengan teras sejarah Stralsund, yang diasaskan pada abad ke-13. – Bernama

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.