Home / Berita / pilihan raya wilayah Sepanyol mengukuhkan PP, perjanjian tamparan kepada Sosialis

pilihan raya wilayah Sepanyol mengukuhkan PP, perjanjian tamparan kepada Sosialis

SANTIAGO DE COMPOSTELA / BILBAO, Sepanyol (Reuters) – pilihan raya wilayah Sepanyol bertetulang pusat jagaan- yang Parti Rakyat right (PP) pada hari Ahad semasa berurusan satu tamparan kepada Sosialis pembangkang tetapi gagal untuk memberi isyarat laluan yang jelas untuk mengelakkan undi di seluruh negara ketiga pada bulan Disember.

ahli politik dua pilihan raya umum tidak meyakinkan pada bulan Disember dan Jun telah terjerumus ke dalam bulan rundingan sia-sia untuk cuba untuk memasang sebuah kerajaan. ketidakmampuan mereka untuk membentuk kerajaan campuran bermakna negara boleh menuju pilihan raya ketiga.

kertas undi di kawasan utara Galicia dan Negara Basque dirangsang pemangku Perdana Menteri Mariano Rajoy manakala Sosialis kehilangan kerusi di kedua-dua rantau, tetapi ia masih belum dapat dilihat jika keputusan membawa Sosialis untuk menahan diri dalam apa-apa undi Parlimen masa depan keyakinan untuk membolehkan Rajoy penggal kedua sebagai pemimpin.

Rajoy PP mudah romped majoriti mutlak di Galicia asalnya, yang kubu konservatif. PP telah memutuskan hujan ini, rantau barat laut bagi kebanyakan empat dekad demokrasi Sepanyol.

Parti serantau konservatif, Parti Kebangsaan Basque, memenangi kebanyakan undi dalam Negara Basque, seperti yang dijangkakan, walaupun tidak cukup untuk memerintah oleh majoriti. Ia sedang memohon sebuah rakan komponen, kemungkinan besar Sosialis.

podemos didatangi Sosialis

Dalam kedua-dua kertas undi, Sosialis kehilangan kerusi daripada pilihan raya sebelum ini empat tahun lepas, mengesid undi untuk anti-penjimatan pendatang baru Podemos ( “Kita Boleh”).

keputusan miskin bagi kumpulan demokrat sosial yang berusia 137 tahun itu akan membuat ia lebih sukar untuk pemimpin Pedro Sanchez untuk membentuk kerajaan campuran dengan Podemos dan Ciudadanos mesra pasaran di peringkat kebangsaan, sesuatu yang dia gagal berbuat dalam mana-mana selepas pilihan raya umum Disember ini.

Sosialis mengadakan mesyuarat kepimpinan pada 1 Oktober untuk mengkaji semula kedudukan parti mereka pada rundingan kerajaan di Madrid. Parti itu tetap menolak untuk menahan diri dalam undi parlimen keyakinan untuk membolehkan Rajoy mengambil penggal kedua sebagai Perdana Menteri dalam minoriti kerajaan PP yang dipimpin.

Sanchez pergi lemah ke dalam forum pemimpin Sosialis ‘selepas keputusan Ahad ini dan kekalahan teruk parti itu boleh membuka semula perang kepimpinan dalaman.

Ia akan menjadi lebih jelas selepas perhimpunan sama ada Sosialis akan mengubah kedudukan mereka menjelang tarikh akhir 31 Okt untuk membentuk kerajaan sebelum pilihan raya ketiga adalah dipanggil.

Polls menunjukkan pilihan raya ketiga mungkin memihak kepada PP, walaupun berhenti pendek menyerahkan Rajoy majoriti, membuat satu lagi parlimen tergantung dengan lebih rundingan untuk membentuk kerajaan campuran mungkin.

(Penulisan oleh Sonya Dowsett; Penyuntingan oleh Adrian Croft)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.