Home / Sukan / Piala Suzuki: Ia adalah masa krisis untuk Kim Swee

Piala Suzuki: Ia adalah masa krisis untuk Kim Swee

Kim Swee (second, right) giving instructions to his players during training at the Thuwunna Stadium in Yangon. - Bernama

Kim Swee (dua, kanan) memberi arahan kepada pemain semasa latihan di Stadium Thuwunna di Yangon. – Bernama

PETALING JAYA:. Ini adalah ia

Masanya telah tiba untuk jurulatih bola sepak kebangsaan Datuk Ong Kim Swee untuk memenuhi tugas yang diberikan kepadanya oleh Persatuan Bola Sepak Malaysia apabila mereka melantik beliau untuk kerusi panas itu pada bulan Januari.

FAM telah menetapkan dia satu sasaran: mendapatkan pasukan kebangsaan ke perlawanan akhir AFF Suzuki Cup

.

Dan tugas beliau bermula pada hari Ahad apabila Malaysia memulakan kempen Kumpulan B menentang Kemboja di Stadium Thuwunna di Yangon pada pukul 3 petang (16:30 waktu Malaysia).

Ia adalah satu jalan berbatu sejak hari ia mengambil alih daripada Dollah Salleh 10 bulan yang lalu.

Rekod Kim Swee telah jauh dari mengesankan dalam 12 perlawanan yang dia berada di caj sebanyak empat kemenangan, lima seri dan tiga kekalahan

.

Dan perkara yang tidak akan mendapat apa-apa lebih mudah dalam AFF Suzuki Cup sama ada sebagai dia telah kehilangan teras pasukan kebangsaan berikutan persaraan empat pemain utama – rightback S. Kunalan, tengah, Aidil Zafuan Abdul Razak dan pemain tengah, Safiq Rahim dan Amirulhadi Zainal -. pada Julai

Tetapi sekurang-kurangnya Kim Swee dan orang-orangnya boleh berterima kasih kepada bintang bertuah mereka yang perlawanan pembukaan akan menentang Kemboja – pasukan mereka telah dipukul 10 kali dalam 13 pertemuan sejak 1956.

Dalam tiga perlawanan terakhir mereka, Malaysia telah menjaringkan sejumlah 15 gol dan bolos hanya sekali terhadap pasukan kerdil.

Namun, Kim Swee yang berusia 45 tahun itu tidak bersedia untuk memandang rendah pada rakyat Kemboja yang disediakan, yang berjaya ke Piala Suzuki melalui kejohanan kelayakan.

“Perlawanan pertama sentiasa sukar … kita mahu satu permulaan yang menang, tetapi walaupun jika kita kalah, ia tidak akan bermakna berakhirnya dunia. Kita masih mempunyai dua lagi perlawanan kumpulan untuk bermain (menentang Vietnam pada hari Rabu dan tuan rumah Myanmar pada 26 Nov), “kata Kim Swee pada hari Sabtu.

“Kemboja telah bertambah baik, jadi kita tidak boleh melihat ke atas mereka hanya kerana kami menewaskan mereka sebelum ini. “Kemboja telah bermain 14 hingga 15 perlawanan setakat ini dan mereka juga berkelayakan tanpa kalah untuk kejohanan ini.

“Ia tidak akan menjadi mudah … setiap jabatan perlu bersedia untuk mendapatkan pekerjaan yang dilakukan.”

Kim Swee adalah tempat-pada ketika ia berkata sebagai rakyat Kemboja, yang akan membuat yang kembali ke kejohanan itu selepas terhenti selama lapan tahun, telah berjanji untuk meletakkan perjuangan.

Jurulatih Korea Selatan Kemboja Lee Tae-hoon mengakui pasukannya pengalaman kurang, tetapi “kita akan memberikan saingan sengit”.

“Perlawanan pertama adalah penting dan biasanya yang paling sukar, tetapi pemain saya sudah bersedia untuk memberikan esok yang terbaik,” kata pemain berusia 55 tahun Tae-hoon.

“Setiap permainan akan menjadi satu cabaran besar, tetapi kami sudah bersedia.”

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia