Home / Teknologi / PHK Ericsson melanda Sweden keras seperti cabaran rangkaian berterusan

PHK Ericsson melanda Sweden keras seperti cabaran rangkaian berterusan

Tough times: The 3,900 job cuts remove most of Ericsson's remaining manufacturing presence at its home. —  Reuters

Masa yang sukar: The 3900 PHK membuang sebahagian besar Penglibatan baki Ericsson di rumahnya. – Reuters

STOCKHOLM: Ericsson adalah memotong kira-kira satu perlima daripada tenaga kerja Sweden dan beratus-ratus perunding yang permintaan untuk peralatan rangkaian mengecut dan persaingan daripada Huawei China dan Finland Nokia luap.

The 3900 PHK membuang sebahagian besar Penglibatan baki Ericsson di rumah, di mana ia mempunyai 5% daripada pengeluaran global, dan masuklah menghadap ia telah menemui seorang ketua eksekutif yang baru untuk menggantikan Hans Vestberg, yang telah ditolak keluar pada akhir bulan Julai sebagai utama pelabur memberontak ke atas prestasi firma Sweden itu.

Kegagalan untuk mengimbangi menyusut permintaan untuk peralatan telekom telah menyebabkan saham Ericsson kehilangan satu perempat daripada nilai mereka ini tahun dan ahli-ahli politik dan kesatuan telah hancur sejak beberapa minggu lalu untuk menyelamatkan pekerjaan di syarikat itu, yang ditubuhkan pada tahun 1876 sebagai pembuat telegraf peralatan dan merupakan salah satu daripada majikan terbesar Sweden dengan kakitangan global 116.500.

“Ia adalah pisau di dalam hati,” kata syarikat Sweden Menteri Mikael Damberg. “Saya rasa untuk keluarga yang terlibat dan majlis perbandaran.”

Ericsson masih mendapat sokongan pelabur Sweden menonjol, Wallenberg Pelabur keluarga yang disokong, tetapi berada di bawah tekanan yang semakin meningkat kerana terlalu lambat untuk mengambil kesempatan penuh daripada global letupan dalam trafik data, rangkaian perusahaan dan pengkomputeran awan.

Tahun lepas, syarikat itu bergabung dengan berpangkalan di Amerika Syarikat pembuat router Internet Cisco untuk mengisi jurang dalam barisan produk dan menjual penyelesaian rangkaian digabungkan untuk meningkatkan jualan.

Tetapi perkongsian itu masih belum mengumumkan apa-apa kejayaan jualan utama dan beberapa pelabur telah menyatakan kebimbangan sama ada kerjasama itu akan menyampaikan.

Timbalan Ketua Ericsson strategi Mikael Kembali berkata inovasi produk baru agak perlahan daripada yang dijangkakan walaupun kerjasama itu akan sebahagian besarnya mengikut perancangan.

“Sedikit apa yang saya fikir orang kecewa tentang adalah bahawa penciptaan perkara-perkara baru yang hebat mengambil masa yang lebih lama daripada jangkaan kita,” Back, yang telah berkhidmat sebagai timbalan ketua strategi Ericsson selama lebih empat tahun dan mula-mula menyertai syarikat itu pada tahun 1994, kepada Reuters.

Cisco tie-up adalah ujian tuntutan pengurusan Ericsson bahawa ia tidak memerlukan penggabungan besar untuk perlawanan pengambilalihan Nokia Alcatel Lucent.

“Tidak ada peluru perak yang boleh menyelesaikan segala-galanya,” kata Kembali apabila ditanya mengenai besar M & A, sambil menambah bahawa pertumbuhan organik kekal pada teras Ericsson.

Ericsson dan Cisco matlamat untuk menjana sebanyak US $ 1 bilion (RM4.4bil) dalam jualan sesaham pada 2018 dengan mengintegrasikan IP dan penyelesaian tanpa wayar dan bekerjasama untuk mencipta produk baru, pemangku CEO cita-cita Jan Frykhammar berkata masih berdiri.

Piggy sokongan?

Dalam laporan suku tahunan pada Julai, Ericsson berkata melalui kerjasama dengan Cisco lebih daripada 30 tawaran telah ditutup setakat ini, satu permulaan yang baik ke arah mencapai 2018 yang sasaran jualan.

Walau bagaimanapun, sesetengah bimbang tentang kekurangan angka jualan sebenar untuk membuktikan perkongsian itu berfungsi.

“Ia adalah sukar untuk mengatakan apa yang ia menjana jualan-bijak, jika Cisco membantu dan menjual atau jika mereka hanya babi kembali Ericsson,” kata Inge Heydorn, seorang pengurus dana di Sentat Asset Management yang melabur dalam telekom dan IT berkongsi global tetapi pada masa ini tidak memegang saham Ericsson. “Oleh kerana ini tidak diketahui … pasti ada kebimbangan.”

Seorang bekas berpangkat tinggi pengurus di Ericsson, yang bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan, berkata beliau melihat masalah dengan perkongsian itu kerana kedua-dua syarikat menjual secara terus kepada beberapa telekom utama pengendali dan jualan kerjasama adalah sukar.

Perkongsian talian tetap lebih terhad dengan Cisco pada tahun 2004 menghasilkan apa-apa nilai sebenar disebabkan oleh perbezaan pendapat antara pasukan jualan, katanya.

Back berkata, kali ini kedua-dua syarikat telah bekerja mengenai kerjasama yang lebih baik.

“Bagi pasukan di padang, ia mungkin tidak menjadi semula jadi untuk bekerjasama dari satu hari, jadi kita mesti menolak mereka dan Cisco mesti menolak mereka. Tetapi saya fikir kita melihat masalah itu lebih awal,” katanya.

Ericsson berkata, selain 3,000 PHK dalam pengeluaran, penyelidikan dan pembangunan dan jualan, 900 jawatan perundingan akan pergi. Tetapi untuk meredakan kesan tersebut, ia akan mengambil kira-kira 1,000 penyelidik dan pemaju di Sweden dalam tempoh tiga tahun akan datang.

Pada bulan Julai, Ericsson berkata ia akan meningkatkan langkah-langkah kecekapan disebabkan oleh pasaran yang sukar, kerana telah mengumumkan 9bil mahkota Sweden (RM4.5 bilion) program pengurangan kos pada 2014. – Reuters

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia