Home / Berita / Pesawat perang melancarkan serangan baru pada dikuasai pemberontak Aleppo

Pesawat perang melancarkan serangan baru pada dikuasai pemberontak Aleppo

BEIRUT (Reuters) – Tentera Syria dan militia sekutu merampas tanah utara Aleppo pada hari Sabtu, mengetatkan pengepungan di bandar ini dikuasai pemberontak timur manakala pesawat pejuang mengebom ia lumus dalam serangan oleh Rusia yang telah meninggalkan dasar Syria Washington berkeping-keping.

penawanan Handarat, kem pelarian Palestin beberapa kilometer utara Aleppo, ditanda terlebih dahulu tanah utama yang pertama bagi serangan, yang kerajaan mengumumkan pada Khamis. Kem, di atas tanah tinggi yang menghadap salah satu jalan utama ke Aleppo, telah berada di tangan pemberontak selama bertahun-tahun.

“Handarat telah jatuh,” kata seorang pegawai dengan salah satu utama kumpulan pemberontak Aleppo kepada Reuters. Satu kenyataan tentera mengesahkan terlebih dahulu itu berkata “sebilangan besar pengganas” telah dibunuh.

Serangan ke atas Aleppo, di mana lebih daripada 250,000 orang awam yang terperangkap di dalam sektor pembangkang yang dikepung, boleh menjadi pertempuran terbesar lagi dalam awam peperangan yang telah membunuh beratus-ratus beribu-ribu orang dan yang didorong oleh 11 juta dari rumah mereka.

dua minggu selepas Moscow dan Washington mengumumkan gencatan senjata, Presiden Bashar al-Assad dan sekutunya Rusia dan Iran, nampaknya telah melancarkan kempen untuk kemenangan medan perang tegas yang telah dikebumikan apa-apa harapan untuk diplomasi.

Berpuluh-puluh orang telah dilaporkan terbunuh di timur Aleppo sejak tentera mengumumkan serangan baru. Setiausaha Negara Amerika Syarikat John Kerry, yang dibelasah gencatan senjata sepanjang bulan diplomasi intensif, ditinggalkan minggu ini merayu sia-sia minggu ini dengan Rusia untuk menghentikan serangan udara.

Penduduk mengatakan serangan udara ke atas timur Aleppo telah lebih sengit berbanding sebelum ini, menggunakan bom yang lebih kuat. pegawai pemberontak berkata serangan udara berat pada Sabtu memukul sekurang-kurangnya empat bidang yang dikuasai pembangkang timur, dan mereka percaya serangan kebanyakannya dijalankan oleh pesawat perang Rusia. Video daripada laman letupan menunjukkan kawah besar beberapa meter lebar dan dalam.

“Terdapat kapal terbang di udara sekarang,” Ammar al Selmo, ketua penyelamat Pertahanan Awam dalam yang dikuasai pembangkang timur, memberitahu Reuters dari Aleppo pada pagi Sabtu.

kumpulan itu tetaplah pekerja ambulans dan sukarelawan yang menggali terselamat dan yang mati daripada runtuhan, sering dengan tangan mereka. Ia mengatakan beberapa ibu pejabat sendiri telah musnah dalam pengeboman terkini. “Pasukan kami bertindak balas tetapi tidak mencukupi untuk menampung jumlah ini bencana,” kata Selmo.

Balai Cerap Syria bagi Hak Asasi Manusia berkata sekurang-kurangnya 45 orang, di antara mereka 10 kanak-kanak terbunuh di timur Aleppo pada hari Sabtu . pekerja penyelamat berkata, jumlah kematian Jumaat adalah lebih 100.

Tentera berkata ia hanya menyasarkan militan dalam kempen mengumumkan pada petang Khamis.

LONG kebuntuan OVER?

Perang telah dikisar selama hampir enam tahun, dengan segala usaha diplomatik runtuh dengan kegagalan. Separuh daripada penduduk Syria telah kehilangan tempat tinggal, perang telah diundi dalam kuasa-kuasa dunia dan negara-negara serantau, dan Negara Islam – musuh semua pihak yang lain -. Merampas swathes Syria dan negara jiran Iraq

Bagi kebanyakan masa itu , kuasa-kuasa dunia seolah-olah menerima bahawa tidak Assad mahupun lawannya berkemungkinan mampu kemenangan muktamad di medan perang.

Tetapi keputusan jelas Rusia untuk menolak proses damai minggu ini boleh mencerminkan perubahan dalam kalkulus itu dan yang melihat kemenangan yang dalam jangkauan, sekurang-kurangnya di bandar-bandar Barat di mana majoriti rakyat Syria hidup.

nasib Assad bertambah baik tahun yang lalu apabila Rusia menyertai perang di sisinya. Sejak itu, Washington telah bekerja keras untuk berunding damai dengan Moscow, menghasilkan dua gencatan senjata. Tetapi kedua-duanya terbukti kekal lama, dengan Assad, kemungkinan mungkin scenting lebih kejayaan medan perang, menunjukkan tiada tanda-tanda kompromi.

Moscow berkata Washington gagal untuk hidup sehingga sebelah perjanjian terkini dengan memisahkan pemberontak arus perdana dari keras jihad.

Di luar Aleppo, pejuang anti-Assad telah didorong terutamanya ke kawasan luar bandar. Namun begitu, mereka tetap sebuah angkatan pertempuran yang kuat, yang mereka menunjukkan dengan pendahuluan mereka sendiri, Sabtu lalu.

Balai Cerap Syria bagi Hak Asasi Manusia kumpulan pemantauan berkata pemberontak, termasuk jihad kumpulan Jund al-Aqsa, telah merampas dua kampung-kampung di wilayah Hama utara, kawasan yang strategik yang penting dan berhampiran dengan kawasan tengah pantai mazhab minoriti Alawite Assad.

satu sumber tentera Syria berkata, tentera telah “berjuang pertempuran sengit” di sekitar dua buah kampung, Maan dan al-Kabariya.

Seorang komander pemberontak kepada Reuters beliau menjangka pejuang akan mendapat lebih banyak senjata dari negara menaja untuk menangani terlebih dahulu terbaru kerajaan, walaupun tidak ada tanda mereka akan mendapat senjata canggih seperti peluru berpandu anti-pesawat mereka telah lama dicari.

“Terdapat tanda-tanda dan janji-janji” lebih senjata, walaupun dia hanya dijangka “sedikit peningkatan,” kata Kolonel Fares al-Bayoush, ketua kumpulan pemberontak Bahagian Utara. Beliau menjangkakan “senjata berat, seperti pelancar roket dan meriam” lebih.

“kekejaman besar salahnya”

rebel- Damsyik dan sekutu-sekutunya termasuk militia Syiah dari Iran, Iraq dan Lubnan telah dikelilingi kawasan diadakan Aleppo secara beransur-ansur tahun ini, mencapai objektif lama dipegang mereka mengepung sepenuhnya kawasan itu pada musim panas ini dengan sokongan udara Rusia.

Seorang komander militia Iraq pro-kerajaan di kawasan Aleppo itu memberitahu Reuters tujuannya adalah untuk menangkap semua Aleppo dalam tempoh seminggu.

seorang diplomat Barat berkata pada hari Jumaat satu-satunya cara bagi kerajaan untuk mengambil kawasan dengan cepat adalah dengan sama sekali memusnahkan dalam “seperti kekejaman besar salahnya bahawa ia akan bergema untuk generasi”.

UNICEF, kebajikan kanak-kanak PBB, berkata stesen mengepam menyediakan air untuk dikuasai pemberontak timur Aleppo telah dimusnahkan oleh pengeboman, dan pemberontak memberi maklum balas dengan menutup stesen membekalkan seluruh bandar, meninggalkan 2 juta orang yang tidak mempunyai akses kepada air bersih

Tarik Jasarevic, jurucakap Pertubuhan Kesihatan Sedunia, berkata pada hari Sabtu sistem air itu bekerja “di dalam kira-kira 80 peratus daripada bandar – kedua-dua pihak.”.

Satu sumber tentera Syria memberitahu Reuters operasinya telah berterusan mengikut perancangan, tetapi enggan memberikan butiran lanjut. Sumber itu berkata pada hari Jumaat operasi itu boleh pergi untuk beberapa ketika.

Ditanya mengenai senjata digunakan, sumber itu berkata, tentera telah menggunakan senjata tepat “sesuai untuk sifat dengan sasaran yang melanda, menurut jenis kubu “, seperti terowong dan kubu, dan” khusus perintah pusat “.

di New York, Menteri Luar Syria, Walid al-Moalem memberitahu Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa kepercayaan kerajaan Syria dalam kemenangan adalah lebih besar sekarang bahawa tentera Syria “membuat kemajuan besar dalam perang menentang keganasan”.

(Laporan tambahan oleh Ellen Francis dan Laila Bassam dan Stephanie Nebehay di Geneva, Michelle Nichols dan Yara Bayoumy di New York; Penulisan oleh Tom Perry dan Peter Graff; Penyuntingan oleh Alison Williams)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.