Home / Pendidikan / permulaan awal membuat perbezaan

permulaan awal membuat perbezaan

pendidikan awal kanak-kanak adalah asas untuk pembelajaran sepanjang hayat dan memainkan peranan penting dalam pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak.

IT tidak terlalu awal untuk mendapatkan kanak-kanak bermula pada pembelajaran. Kajian menunjukkan bahawa, pertumbuhan intelek, sosial dan emosi fizikal kanak-kanak berkembang dengan pesat dalam tempoh enam tahun pertama hidupnya.

Sudah tentu, pembelajaran bermula dari masa kanak-kanak dilahirkan – ada juga yang berpendapat bahawa ia bermula dari masa kanak-kanak yang mengandung, yang menjelaskan peningkatan dalam kelas pra-natal – dan terus untuk sepanjang hidupnya. Tetapi, kemampuan untuk belajar adalah yang paling sengit semasa prasekolah atau tadika tahun, sebelum dia memasuki sekolah rendah. Oleh itu, adalah penting untuk memberi kanak-kanak penjagaan awal kanak-kanak positif dan pendidikan (ECCE).

“Yayasan itu perlu diletakkan. pembelajaran kritikal yang berlaku dalam tempoh enam tahun pertama, jadi tetingkap peluang adalah sangat kecil, “kata pengasas Presiden Majlis ECCE Datuk Dr Chiam Heng Keng.

Perkara yang baik adalah bahawa kanak-kanak mempunyai keinginan semula jadi untuk belajar. Bayi akan meletakkan perkara-perkara di dalam mulut mereka kerana itu adalah cara mereka memahami dunia di sekeliling mereka. Begitu juga, kanak-kanak kecil akan membantah apabila dia diletakkan di dalam kerangkeng kerana dia lebih suka menjadi kepada usaha dan bermain, tambah beliau.

“Apabila kanak-kanak mencapai enam, tempat begitu banyak pembangunan telah diambil,” kata Dr Shen-Li Lee, pengarang, dan pengasas laman web keibubapaan, Figur8 – Memupuk untuk masa depan.

Sebagai Allahyarham Glenn Doman, perintis Amerika di bidang perkembangan otak kanak-kanak, telah menulis dalam Bagaimana untuk Mengajar Bayi Anda Membaca : “Otak menyerap sejumlah besar maklumat dalam enam tahun pertama kehidupan – tiga kali lebih daripada pada keseluruhan tempoh hayat

.

“Pada usia enam, otak manusia hampir selesai dalam pembangunannya. Maklumat yang kanak-kanak belajar pada masa itu akan menjadi asas bagi ilmu dan hikmah yang akan meningkat pada sepanjang hayat mereka “

Doman juga menekankan bahawa keupayaan untuk memperoleh fakta-fakta baru adalah songsang berkadar dengan umur:. Satu tahun kanak berusia kanak-kanak belajar dengan lebih mudah daripada yang berusia tujuh tahun, dan ia adalah lebih mudah untuk mengajar yang berusia lima tahun untuk membaca daripada ia adalah untuk mengajar yang berusia enam tahun.

Kindergarten children are taught to read at Sudut Ilmu JKKK Bukit Panchor in Penang – File photo

Kanak-kanak Tadika diajar untuk membaca pada JKKK Ilmu Sudut Bukit Panchor di Pulau Pinang – Gambar fail

Preschool pembelajaran

Jadi , apa sebenarnya yang kanak-kanak belajar di prasekolah?

Selain daripada nombor, huruf, bentuk, celik huruf dan bahasa, apa yang lebih penting mereka belajar adalah kemahiran sosial.

Prasekolah juga mengajar kanak-kanak bagaimana untuk berdikari dan yakin, untuk berkongsi, membentuk pendapat mereka sendiri, tolak ansur, menyelesaikan masalah, bertanya soalan, dan mentafsirkan dunia di sekeliling mereka.

“Kanak-kanak perlu belajar bagaimana untuk ‘berasingan’ daripada ibu bapa mereka, dan berinteraksi dan berunding dengan guru-guru dan kanak-kanak lain. Mereka juga perlu diajar bagaimana untuk membaca isyarat emosi, mengawal emosi mereka sendiri dan bagaimana untuk bertindak balas sewajarnya (dalam keadaan tertentu). Mereka perlu menetapkan had mereka dan memastikan ini tidak menceroboh kerana itulah bagaimana buli bermula, “kata Dr Chiam.

Adalah penting untuk kanak-kanak untuk belajar kemahiran ini pada tahun-tahun awal mereka dan kemudian membina mereka melalui tahun, tegas beliau. “Jika engkau ini mundur terlalu lama, mereka mungkin berakhir tidak mengetahui bagaimana untuk berhubung dengan orang.”

Dr Chiam says critical learning happens within the first six years.

Dr Chiam berkata pembelajaran kritikal yang berlaku dalam tempoh enam tahun pertama.

Dr Lee yang juga ibu kepada dua kanak-kanak lelaki muda, percaya dalam pendekatan holistik terhadap pendidikan yang membangunkan ‘keseluruhan kanak-kanak’ – dalam hati, fikiran dan badan. “Banyak pembangunan awal adalah mengenai pertunangan,” katanya.

Sebagai contoh, ibu bapa yang sentiasa bercakap dengan anak-anak mereka, walaupun mereka adalah bayi yang menggalakkan mereka untuk belajar perkataan baru, kata Dr Lee. Begitu juga, seorang guru yang komited akan dapat merangsang pembelajaran dan juga kanak-kanak malu untuk mengambil bahagian dalam aktiviti kumpulan.

Institut Kebangsaan bagi Penyelidikan Pendidikan Awal di Amerika Syarikat menyatakan bahawa kanak-kanak yang menghadiri sekurang-kurangnya satu tahun prasekolah berkualiti mempunyai kemahiran yang lebih baik membaca, perbendaharaan kata lebih kaya, dan kemahiran matematik asas lebih kuat daripada mereka yang tidak. Ia juga memastikan peralihan yang lancar untuk persekolahan formal.

Jadi bagaimana anda memilih prasekolah yang betul dan apakah perkara-perkara utama untuk melihat keluar untuk

Sebagai permulaan, periksa untuk memastikan bahawa pusat itu adalah sah – lesen untuk beroperasi adalah biasanya digantung di hadapan premis itu, atau, di pejabat. Seterusnya, memilih lokasi yang mudah untuk anda, bayaran yang sesuai dengan bajet anda, dan jenis sekolah yang anda mahu -. Sesi setengah hari atau sepenuh hari

Kebanyakan prasekolah pada kanak-kanak dari usia tiga ambil. Tetapi ingat bahawa yang popular cenderung untuk mempunyai senarai menunggu sehingga anda mungkin mahu mendapatkan anak anda awal – kadang-kadang setahun lebih awal.

Dr Lee says a lot of early development is about engagement.

Dr Lee berkata banyak pembangunan awal adalah mengenai pertunangan.

Nisbah guru kepada kanak-kanak adalah penting; setiap kelas tidak harus mempunyai lebih daripada 25 pelajar di bawah seorang guru.

Facilities, seperti seni dan muzik bilik, taman permainan dan sudut bacaan, memainkan peranan dalam pembelajaran holistik juga.

Berbincang dengan ibu bapa yang mempunyai anak di prasekolah untuk belajar tentang pengalaman mereka. Kemudian, jadual lawatan dengan anak anda untuk memenuhi guru dan melihat bagaimana dia bertindak balas kepada alam sekitar dan kakitangan.

Walaupun anda berada di sana, lihat prosedur kesihatan dan keselamatan mereka.

Dan jika anda merancang untuk menghantar anak anda di sana untuk hari penuh, mengetahui lebih lanjut mengenai makanan mereka berkhidmat.

Tetapi yang paling penting adalah bagaimana anda rasa apabila anda berada di sana.

Sekolah ini perlu membuat anda berasa selesa dan yakin bahawa anda meninggalkan anak anda dengan baik.

Tadika Langkah Pertama in Penang celebrate different festivals – File photo

Tadika Langkah Pertama di Pulau Pinang menyambut perayaan yang berbeza – Gambar fail

APABILA ia datang kepada pendidikan, ada pendekatan yang berbeza seseorang boleh mengambil kerja. Mencari satu yang sesuai dengan anak anda boleh menjadi sesuatu yang membingungkan. Jadi di sini adalah mengintip pada kurikulum popular beberapa yang boleh didapati di Malaysia.

MONTESSORI

The Montessori Method, dibangunkan oleh Dr Maria Montessori berikut pendekatan berpusatkan kanak-kanak yang menawarkan mereka kebebasan untuk meneroka aktiviti pilihan mereka, pada kadar mereka sendiri. Guru hadir untuk memudahkan dan bukan untuk mengarahkan pembelajaran kanak-kanak. kaedah amali ini dikatakan memupuk kemerdekaan dan menggalakkan individualisme.

BAHASA IMMERSION

Ini membolehkan kanak-kanak untuk belajar atau menguasai bahasa yang berbeza kerana semua mata pelajaran yang diajar sepenuhnya dalam bahasa asing. Bahubahasa bukan sahaja membuka lebih banyak peluang tetapi juga dikatakan menawarkan kelebihan kognitif segera kepada kanak-kanak. Kajian telah menunjukkan bahawa kanak-kanak yang tahu bahasa yang berbeza mempunyai perhatian yang lebih baik dan kapasiti tugas bertukar.

tematik

Pendekatan ini melibatkan menggunakan tema khusus untuk mengajar satu atau banyak konsep. Kanak-kanak akan melalui pelbagai aktiviti yang berkaitan dengan tema, yang membolehkan mereka untuk membuat penglibatan aktif dengan persekitaran mereka. Ia menggalakkan kerja berpasukan dan membantu kanak-kanak berkaitan kemahiran akademik kepada idea-idea dunia sebenar.

SEKOLAH AGAMA

prasekolah Agama boleh menawarkan falsafah pendidikan dan kurikulum yang sama seperti sekolah-sekolah lain, tetapi menggabungkan kandungan agama dan sering jenis produk kebudayaan. Sekolah-sekolah ini memberi manfaat jika anda ingin pendidikan anak anda untuk menekankan ajaran asas dan nilai-nilai agama dan budaya anda.

Kecerdasan Pelbagai

Teori kecerdasan pelbagai telah dicipta oleh Howard Gardner yang memperkenalkan tujuh jenis kecerdasan: verbal-linguistik, logik-matematik, visual-ruang, badan -kinesthetic, muzik-berirama, interpersonal-sosial, dan intrapersonal diri. Prasekolah yang mengikuti aktiviti teori tawaran pembelajaran Gardner yang direka untuk melibatkan semua jenis kecerdasan ini.

PENDIDIKAN KESELURUHAN-ANAK

Pendekatan menekankan kepentingan semua aspek perkembangan kanak-kanak, sama ada fizikal, sosial, emosi, kognitif, atau bahasa. prasekolah Seluruh anak menggalakkan gaya hidup yang sihat, menawarkan keselamatan fizikal dan emosi, dan menggalakkan pelajar untuk belajar dan bermain peranan dalam masyarakat.

LAIN-LAIN

-Waldorf, atau Steiner pendidikan menekankan peranan pengalaman dalam pembelajaran, dan mengintegrasikan seni.

-Right Brain Education paip potensi “otak kanan” fungsi-fungsi seperti perhatian, ingatan, pemikiran dan penyelesaian masalah, yang menyumbang kepada komunikasi yang berkesan.

-The Doman Kaedah memperkenalkan rangsangan visual, pendengaran dan sentuhan seperti Flashcards untuk mengajar membaca, matematik dan pengetahuan am.

  • Nota: Ramai prasekolah menggabungkan pelbagai kurikulum. Sebagai contoh, sebuah prasekolah agama boleh menggabungkan pendekatan Kecerdasan Pelbagai. (Sumber: www.figur8.net)

Cerita berkaitan:

Meningkatkan standard prasekolah

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia