Home / Kesihatan / Perkara hati

Perkara hati

Pada usia lima, Dr Satish Kumar Gupta bernazar apabila bapanya – maka berusia 30-an – mengalami serangan jantung. Dia bertekad untuk menjadi pakar jantung untuk membasmi penyakit jantung yang menyebabkan kekacauan di dalam keluarga.

“Keluarga kami telah berkecai apabila bapa saya mengalami sakit dada kira-kira 50 tahun lalu,” mengimbas kembali pakar kardiologi, yang dilahirkan di New Delhi, India.

“Terdapat kebimbangan dan perasaan tidak selamat kerana bapa saya adalah pencari nafkah tunggal dalam keluarga yang berpendapatan sederhana,” tambah Dr Satish, 57, dalam temu bual eksklusif dengan Star2

pada masa itu, bapa Dr Satish ini mempunyai 11 orang tanggungan. isterinya, tujuh kanak-kanak, ibu bapa dan datuk dan nenek beliau yang semua tinggal di bawah satu bumbung

“penyakit jantung pada masa itu adalah hampir tidak wujud. Ia adalah penyakit orang kaya dan warga tua dan hanya 1% daripada penduduk di India mengalami, “katanya reminisces.

” Bagi kebanyakan kanak-kanak saya, saya sentiasa takut penyakit jantung. Kami diberitahu untuk tidak memberi ayah kami apa-apa tekanan. Walau bagaimanapun, dia hidup berusia 63 tahun, “kata Dr Satish.

Ketika ia masih di sekolah perubatan pada tahun 1978, bapa saudaranya meninggal dunia akibat serangan jantung. Yang diperkukuhkan lagi tekad untuk menjadi seorang pakar jantung. Beliau seterusnya menamatkan pengajian perubatan pada tahun 1980 dan menjadi pakar kardiologi pada tahun 1990.

Di India, orang dalam 60-an mereka digunakan untuk mengalami serangan jantung tetapi sejak beberapa tahun, orang dalam 40-an awal mereka mempunyai penyakit ini . Pada 90-an, ia mula menyerang orang lewat 30-an mereka.

Dia ingat pesakit yang menjual rumahnya untuk menjalani angioplasti berharga 200,000 rupee (RM12,091). Tiga bulan kemudian, lelaki itu lagi mengalami sakit dada. Beliau telah dinasihatkan untuk pergi untuk angioplasti lain atau pintasan jantung yang menelan belanja 300,000 rupee (RM18,139). Berputus asa, pesakit memberitahu Dr Satish bahawa dia mempunyai apa yang tinggal untuk menjual

Dr Satish menceritakan:. “Kenyataan beliau adalah menyakitkan dan menuduh. Dia cuba untuk mengatakan, ‘Saya tidak mempunyai wang, saya tidak mempunyai hak untuk hidup. “

Sehingga hari ini, dia tidak tahu nasib pesakit ini. Walau bagaimanapun, selepas kejadian itu, dia mencari jawapan kepada apa yang telah mencetuskan keadaan jantung lelaki itu lagi dalam tempoh tiga bulan apabila biasanya, ia mengambil masa 35 tahun untuk mencetuskan arteri tersumbat.

Dr Satish Kumar Gupta says the 3 D Healthcare programme for “healthy heart, happy mind and healthy body” is more than 18 years old. In India, some 7,340 heart patients in 132 groups have gone for the seven-day retreat programme. - ONG SOON HIN/ The STar

Dr Satish Kumar Gupta berkata program D Healthcare 3 untuk ‘jantung yang sihat, minda bahagia dan badan sihat’ berusia lebih daripada 18 tahun. Di India, ada 7,340 pesakit jantung di 132 kumpulan telah menjalani program retreat tujuh hari itu. Photo: The Star / Ong Soon Hin

3-D Healthcare

baru-baru ini di Malaysia Dr Satish adalah untuk menjalankan 3-D (jiwa-fikiran- Program badan) Healthcare dianjurkan oleh Brahma Kumaris Malaysia. Beliau adalah perunding kanan untuk Cardiology & Perubatan dan ketua CAD (Arteri Koronari) projek penyelidikan Regresi di Hospital Brahma Kumaris ‘J Watumull Global dan Pusat Penyelidikan di Rajasthan, India.

Program percutian lima hari dalam Dengkil, Selangor, adalah untuk membantu individu memperoleh kesihatan baik sepanjang hayat. Program ini untuk “jantung yang sihat, minda bahagia dan badan sihat” berusia lebih daripada 18 tahun. Di India, 7,340 pesakit jantung di 132 kumpulan telah menjalani program ini.

“Pesakit jantung dari seluruh dunia menghadiri program ini di mana kita memberikan mereka penjagaan rohani dan memupuk mereka tentang cinta dan kebahagiaan,” jelas beliau.

Para peserta juga belajar tentang penjagaan mental, berdasarkan bagaimana untuk mempunyai positif “TEAM” (untuk Thoughts, Emosi, Sikap dan Memories) serta penjagaan fizikal (diet yang betul, senaman dan tidur).

Ini 3-D penjagaan kesihatan mengintegrasikan penjagaan rohani, mental dan fizikal dengan perubatan moden untuk membolehkan peserta untuk mendapatkan “mengubati tetap” dari setiap penyakit minda dan badan.

peserta diajar tentang senaman, pemakanan (vegetarian ), tidur dan ubat-ubatan. Mereka juga belajar untuk mengubah pemikiran melalui meditasi dan ventilasi tekanan mereka

Salah satu cara ialah untuk menulis apa yang ada di fikiran anda -. Fikiran positif dan negatif – dan kemudian menyerahkannya. “Koyakkanlah surat itu dan membuangnya ke dalam tong. Dalam masa 15 hari, minda adalah sangat ringan dan gejala penyakit hilang. “

Di India, program ini adalah tujuh hari. Pesakit dinasihatkan untuk datang dengan pasangan mereka kerana program ini melibatkan perubahan yang akan memberi kesan kepada diri mereka sendiri dan keluarga. Selepas berundur, mereka perlu membuat perubahan gaya hidup selama tiga bulan dan menyimpan carta pematuhan harian

“Para peserta kemudian akan kembali untuk kursus lanjutan -. Juga merupakan program tujuh hari – selepas itu mereka pulang ke rumah sekali lagi untuk mengamalkan apa yang telah dipelajari. Selepas tiga bulan, mereka kembali untuk ulasan. Kebanyakan mereka akan baik selepas enam bulan sebagai tanda-tanda penyakit akan menghilang. Bagi pesakit jantung, malah ada yang melaporkan bahawa mereka adalah bebas daripada (arteri) tersumbat dalam hati. “

In India, people in their 60s used to suffer from heart attack but over the years, even people in their early 40s have the disease. — TNS

Di India, orang dalam 60-an mereka digunakan untuk mengalami serangan jantung tetapi selama ini, walaupun orang-orang di awal 40-an mereka mempunyai penyakit ini. Photo: TNS

Kemudian, mereka menjadi sukarelawan (dikenali sebagai diwalas ) dan berkongsi pengalaman mereka untuk membantu orang lain. Terdapat lebih daripada 7000 diwalas di India yang pergi ke sekolah, kolej dan hospital untuk mengajar orang bagaimana untuk menghilangkan penyakit.

Lebih daripada 90% daripada peserta, menurut Dr Satish, menjadi sembuh tetapi ia bergantung juga mengenai kepatuhan individu program.

“perbicaraan juruterbang 3-D Healthcare telah menampakkan kejayaan dan telah diterbitkan,” kata penjagaan kritikal doktor Dr Rahul Gupta, yang merupakan anak lelaki Dr Satish ini.

“kajian ini kedudukan nombor satu bagi jumlah petikan yang diterima. Doktor dan saintis telah menggunakan data sebagai rujukan dalam kajian mereka sendiri, “kata Dr Rahul.

Dr Satish Kumar Gupta with his son, Dr Rahul Gupta.

Dr Satish Kumar Gupta dengan anaknya, Dr Rahul Gupta.

Menurut beliau, 62 juta orang di India mempunyai penyakit jantung dan tujuh juta orang mendapat serangan jantung segar setiap tahun.

“dengan angioplasti dan pintasan, kami hanya menangani 200,000 orang,” katanya. Serangan jantung adalah satu kebimbangan utama kerana ia adalah nombor satu punca kematian di kalangan golongan muda India.

Kuasa meditasi

Di India, kadar penyakit jantung telah pergi meningkat daripada 1% pada tahun 1960 kepada 8% pada tahun 1990-an. Ia kini menyerang orang-orang yang lebih muda – dalam usia 30-an (bukan dalam 60-an mereka)

Dr Satish bertanya:. “Bagaimana kita boleh mencegah serangan jantung dan penyakit lain”

” meditasi adalah jawapan, “katanya, sambil menambah bahawa untuk menghilangkan penyakit, kita perlu menangani punca yang -. minda, fikiran dan emosi

Meditation memainkan peranan yang besar dalam membuat fikiran positif.

“meditasi memberikan kita tekad untuk mengikuti diet yang sihat, senaman, tabiat tidur yang baik dan dijauhi tembakau, alkohol dan ketagihan dadah.”

meditasi Daily, beliau menganggap, telah menyebabkan dalam “kesan indah” untuk beliau secara peribadi.

penjagaan kesihatan moden merawat hanya badan, menurut Dr Satish. Tambahan pula, 95% daripada penyakit adalah psikosomatik.

“Artinya penyakit pertama terlintas di fikiran, kemudian badan. Jika anda merawat hanya badan, anda tidak mengambil akar (punca) daripada. Akar penyakit ini dalam minda, “fikir Dr Satish.

Sekarang, perubatan walaupun moden telah menunjukkan minat dalam minda dan kerohanian. Sejak 1990-an, terdapat penyelidikan mengenai kesan pemikiran pada otak, hormon dan sistem imun.

Dr Satish juga memberitahu kita untuk mengikuti jam biologi kami kerana ada waktunya untuk makan, tidur atau senaman.

“Dengan tidak mengikut jam biologi kita, kita cuba untuk mengubah sifat dan menyebabkan ketidakseimbangan. Oleh itu, kita terdedah kepada masalah psikologi seperti kemurungan, insomnia, psikosis dan lain-lain, “katanya berpendapat.

” Ia hanya apabila kita berada dalam harmoni dengan alam semula jadi kita dapat menikmati kesihatan yang sempurna dan kebahagiaan. ”


Menjadi sejuk dan hidup lebih lama

Orang yang berada di bawah tekanan atau tekanan adalah lebih cenderung untuk membangunkan serangan jantung dan banyak penyakit lain daripada yang lain. Ini adalah Jenis orang A, kata Dr Satish Kumar Gupta, pakar kardiologi India melawat.

Mereka yang tenang dan kurang cenderung untuk mengalami masalah kesihatan. Mereka mampu untuk menguruskan kesihatan mereka dengan lebih baik. Mereka Jenis B orang.

Jenis A orang adalah mereka yang sentiasa di bawah tekanan masa. Mereka lebih mudah terdedah kepada penyakit-penyakit.

Ini adalah orang yang mempunyai isu-isu kebimbangan dan bimbang banyak. Sesetengah daripada mereka adalah panas baran dan mempunyai isu-isu kemarahan. Mereka bermusuhan dan mempamerkan tingkah laku dendam, kata Dr Satish.

Sinis yang mencari kesalahan dengan orang lain juga jatuh di bawah golongan ini. Dr Satish berkata, orang yang mudah tertekan, sensitif dan emosi juga berisiko untuk mendapat kesihatan yang lemah.

Jenis A orang mencapai sasaran mereka cepat tetapi mereka juga mengalami sakit kepala, migrain dan pelbagai penyakit. Tapi mereka tidak cemerlang nyata.

Type A people are those who are always under pressure for time. Some of them are short-tempered and have anger issues. Photo: 123rf.com

Jenis A orang adalah mereka yang sentiasa di bawah tekanan masa. Sesetengah daripada mereka adalah panas baran dan mempunyai isu-isu kemarahan. Photo: 123rf.com

Sebaliknya, Jenis B orang sejuk dan teman yang baik. Mereka boleh mewujudkan keharmonian dan berpencapaian baik. Mereka juga lebih produktif.

“Jenis A rakyat perlu ventilasi tekanan mereka dengan saudara-mara, rakan-rakan atau pasangan. Jika tidak, mereka berisiko mendapat serangan jantung, “memberi amaran Dr Satish.

” Sebab itu orang di bahagian Barat (banyak detik-detik gembira) dengan haiwan kesayangan mereka (anjing dan kucing) dan bukannya manusia (yang mereka lebih cenderung untuk rasa tidak percaya). “

Dan ia telah mendapati bahawa tabiat ini (menjaga haiwan peliharaan) keputusan dalam insiden kurang penyakit jantung. Orang-orang ini juga dalam kawalan yang lebih baik penyakit mereka.

makan yang salah dan tabiat tidur, kurang atau tiada senaman dan ketagihan (merokok, alkohol dan ubat-ubatan) juga boleh memberi kesan kepada kesihatan manusia.

Dr Satish menarik analogi arnab dan pelari maraton untuk menunjukkan sama ada jenis A atau B Jenis orang yang lebih baik.

“Jenis A orang seperti arnab yang 100m dashers. Selepas 10 saat, mereka runtuh, “katanya.

” Jenis B orang seperti pelari maraton. Mereka berjalan 42km dan masih mempunyai stamina untuk berjalan lagi. Mereka masih di kaki mereka. Hidup tidak sengkang 100m tetapi maraton 42km. Anda perlu terus berjalan. “

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.