Home / Berita / pereka India readies untuk peringkat dunia

pereka India readies untuk peringkat dunia

New Delhi: Dia menembak ke pentas dunia selepas memenangi hadiah fesyen antarabangsa berkilauan sebelum ini diberikan kepada mereka bentuk ikon Yves Saint Laurent dan Karl Lagerfeld

Namun India Suket Dhir -. dialu-alukan oleh Vogue sebagai berpotensi “superstar fesyen global dalam pembuatan” – begitu tidak selesa dengan perhatian yang secara tiba-tiba yang telah datang dengan memenangi Hadiah Woolmark Antarabangsa bagi pakaian lelaki tahun ini.

“Saya tidak pernah terfikir untuk diri saya sebagai seorang pereka atas, lebih daripada tukang jahit dimuliakan,” kata Dhir di kecil studio reka bentuk yang sibuk, di backblocks New Delhi.

Dhir kini dalam perlumbaan dengan masa untuk menyampaikan koleksi yang memenangi anugerah untuk membeli-belah yang terkenal di New York, Paris, Tokyo, Seoul dan Sydney bulan depan – dan juga kira-kira AS $ 75,000 (RM308,537) dalam hadiah wang untuk membina perniagaan, beliau juga mendapat untuk mewujudkan satu koleksi kapsul untuk peruncit utama di seluruh dunia.

Wajah-wajah yang berusia 37 tahun itu cabaran unik kepada India dalam menyediakan koleksi pakaian lelaki Barat kontemporari dengan sentuhan India.

Dhir menggunakan penenun tradisional yang terletak berhampiran dengan kampung-kampung yang mereka datang, bersama-sama dengan Dyers dan pencetak blok dari seluruh negara yang luas untuk membuat pakaiannya.

Tetapi tukang-tukang tidak digunakan untuk bekerja dengan bulu yang diperlukan untuk pengumpulan dan yang boleh berubah bentuk dalam haba melepuh India dan monsun lembap.

“Ini pengalaman pertama saya menganyam dengan kain yang sukar itu atas apa-apa tarikh akhir yang ketat. Ini reka bentuk adalah satu-off keping dan (kini) saya semula koleksi ini untuk lima atau enam kedai, “katanya.

” Kami telah berjaya berjaya melakukannya (walaupun) kita berada di belakang sedikit jadual. “

hakim-hakim hadiah, diberikan pada bulan Januari, berkata perhatian Dhir untuk terperinci dalam koleksi jaket disesuaikan, baju dan seluar longgar yang telah diilhamkan oleh zaman kanak-kanaknya dihabiskan dengan datuknya di negeri Punjab.

The lapisan jaket beliau adalah blok-cetak dengan motif kecil seperti payung, dan butang pada baju itu dijahit pada dengan pelbagai jenis benang.

Dhir berkata pakaiannya, beberapa yang bercampur dengan sutera dan menggunakan tradisional ikat teknik – tangan terikat dan benang dicelup -. untuk tekstil corak, adalah bertujuan untuk dipakai setiap hari

“Apabila saya fikir datuk saya , saya fikir ini jaket indah dan blazer yang anda boleh lulus dari satu generasi ke generasi seterusnya, “kata bapa kepada seorang berkata.

” Saya tidak boleh berbuat apa-apa blingy, “katanya.

pakaian lelaki India sering melibatkan pakaian menonjol seperti jaket banyak bersulam dan sutera cerah kurtas atau baju panjang.

Memimpin wartawan fesyen dan penulis Shefalee Vasudev memuji Dhir sebagai salah satu peningkatan jumlah pereka India membuat halus, pakaian kontemporari.

“fesyen beliau adalah bermakna. Ia tidak menjerit untuk perhatian. Ia tidak mengatakan ‘melihat saya, saya begitu besar’ dan itulah menyegarkan di Fesyen India, “kata Vasudev

Maryam berkata beberapa bulan akan datang akan menjadi kritikal untuk Dhir -. Dan akan menentukan sama ada dia boleh menjadi satu daripada hanya sebilangan kecil orang India dicari di kedai-kedai antarabangsa.

“Lebih daripada segelintir dipenuhi tetapi hanya segelintir yang telah mendapat perhatian dan mendapatkan perniagaan yang konsisten,” katanya pereka India.

“Ia adalah satu hadiah yang sangat penting kerana pintu telah dilanggar untuk anda. (Tetapi) Anda perlu berupaya untuk menguruskan kualiti anda, nombor anda, penghantaran anda, “tambah Vasudev.

Maryam menunjuk kepada kejayaan antarabangsa pereka India, Rahul Mishra, yang memenangi hadiah yang sama untuk pakaian wanita pada tahun 2014 , sebagai contoh apa yang mungkin.

di jalan raya untuk menjadi pereka yang diiktiraf, Dhir bekerja di pusat panggilan dan dijual telefon bimbit dan juga menghabiskan beberapa tahun gagal dalam kolej, menyebalkan keluarganya.

“Saya keliru dengan konsep tentang apa yang perlu dilakukan dengan hidup saya,” katanya.

Beliau kemudian belajar di Institut Teknologi Fesyen di Delhi sebelum memulakan label sendiri pada tahun 2010.

Dhir berkata beberapa tahun pertama adalah berbatu dari segi kewangan, sebahagian besarnya kerana ia menolak untuk menghasilkan pakaian untuk memenuhi musim perkahwinan tahunan India mewah, yang ramai pereka bergantung kepada pendapatan.

“Saya tidak melakukan gear perkahwinan dan di mana wang itu. Tetapi pengakuan ini, pengiktirafan ini (untuk menang anugerah itu) yang telah berlaku kerana saya telah terperangkap kepada estetik saya, “kata Dhir, India pertama memenangi anugerah untuk pakaian lelaki.

” Kami pulang modal pada masa ini yang benar-benar baik. Saya ingin saya mempunyai pejabat yang swankier dan kereta swankier tetapi kita akan sampai ke sana. “- AFP

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.