Home / Teknologi / pereka cip ARM melancarkan pemproses sesuai untuk kereta tanpa pemandu

pereka cip ARM melancarkan pemproses sesuai untuk kereta tanpa pemandu

Multitasker: ARM said the processor was designed to increase safety in increasingly complex systems and could work across a range of industries from autonomous vehicles to industrial and medical robotics. — AFP

Multitasker: ARM berkata pemproses direka untuk meningkatkan keselamatan dalam sistem semakin kompleks dan boleh bekerja di pelbagai industri dari kenderaan autonomi kepada robotik industri dan perubatan. – AFP

LONDON: ARM, pereka cip British menjanakan industri telefon mudah alih global, melancarkan pemproses baru pada 20 September ini untuk kereta tanpa pemandu, yang ingin mendapatkan yang letakkan di tengah-tengah industri yang berkembang.

Dibeli oleh Jepun SoftBank untuk US $ 32bil (RM132.36bil) bulan ini, ARM berkata pemproses direka untuk meningkatkan keselamatan dalam sistem semakin kompleks dan boleh bekerja di pelbagai industri dari kenderaan autonomi kepada industri dan perubatan robotik.

The Cortex-R52 pemproses, yang telah berada di bawah pembinaan untuk antara tiga dan lima tahun, telah dilesenkan kepada pengeluar cip Perancis-Itali dan rakan STMicroelectronics dalam perjanjian yang pertama.

ARM berkata pemproses direka untuk menyimpan kod perisian yang paling kritikal berasingan, untuk melindungi berjalan platform. Yang akan membolehkan ia untuk meningkatkan keselamatan apabila kereta yang mahu memintas, mempercepatkan atau memecahkan tiba-tiba, sebagai contoh.

“Jika anda mempunyai sebidang keselamatan kod kritikal, anda ingin memastikan bahawa tiada apa yang boleh mengganggu itu,” John Ronco, Naib Presiden Pemasaran Produk, kepada Reuters.

The ARM berusia 26 tahun itu, yang berpangkalan di Cambridge, timur England, menyediakan teknologi dalam hampir semua telefon pintar termasuk iPhone Apple dan Galaxy Samsung.

Ia juga bersedia untuk memainkan peranan penting dalam peralihan industri teknologi untuk ‘Internet of Things’ – satu rangkaian peranti, kenderaan dan sensor bangunan yang mengumpul dan pertukaran data.

“Apa yang kita lihat adalah bahawa semua sistem-sistem ini mempunyai platform teknologi yang sama, rangka kerja yang sama dari segi apa yang mereka lakukan, dan mereka mempunyai keperluan yang sama dari segi mempunyai pemproses yang selamat boleh membuat keputusan tentang apa sistem perlu lakukan, “kata Ronco.

kereta Autonomi atau tanpa pemandu dilihat sebagai perkara yang besar akan datang untuk industri teknologi, dengan kerajaan British meletakkan nilai pasaran pada £ 900bil (RM4.83tril) di seluruh dunia.

pembuat Traditional menghadapi persaingan daripada pesaing-pesaing seperti Tesla dan teknologi syarikat seperti unit Alphabet Inc Google, yang mahu akhirnya dapat menggunakan kenderaan autonomi sepenuhnya tanpa kawalan manusia. – Reuters

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia