Home / Berita / Perdana Menteri Itali PM Renzi untuk meletakkan jawatan pada Jumaat

Perdana Menteri Itali PM Renzi untuk meletakkan jawatan pada Jumaat

ROME : Perdana Menteri Itali Matteo Renzi akan menyerahkan surat peletakan jawatan pada hari Jumaat, sumber Parlimen berkata, sebagai Presiden Sergio Mattarella bertujuan untuk memperlahankan kadar krisis politik berlaku.

Renzi berikrar untuk meletak jawatan pada awal pagi pada hari Isnin selepas kehilangan referendum lebam, tetapi Mattarella, yang kuasa termasuk menamakan perdana menteri dan membubarkan parlimen , meminta beliau untuk berada di situ sehingga pas bajet 2017 di undi parlimen dijadualkan pada kemudian hari Rabu.

sebab peletakan jawatan Renzi telah ditangguhkan sehingga jumaat adalah tidak jelas, tetapi Mattarella mahu parlimen untuk menggubal undang-undang pilihan raya baru sebelum apa-apa undi diadakan, sumber yang rapat dengan presiden itu berkata pada hari Selasa, satu langkah yang mungkin untuk menolak kembali apa-apa undi sehingga musim bunga.

Itali bukan disebabkan untuk mengadakan pilihan raya parlimen sebelum 2018 tetapi ada konsensus yang semakin meningkat di kalangan pemimpin parti untuk mengadakannya pada tahun sebelumnya. Menteri Dalam Negeri Angelino Alfano, ketua kumpulan tengah-kanan kecil, berkata ia perlu berlaku pada bulan Februari.

Sementara itu, Itali masih mencari satu cara untuk naikkan bank hutang-sarat, terutama bergelut Monte dei Paschi di Siena, ketiga terbesar pemberi pinjaman, yang mungkin memerlukan penglibatan kerajaan.

dua sumber kepada Reuters pada Selasa bahawa kerajaan telah bersedia untuk mengambil kawalan kepentingan 2 bilion euro dalam Monte dei Paschi dengan membeli junior bon.

pada hari Rabu, jurucakap Perbendaharaan menafikan Itali telah bersedia untuk meminta pinjaman daripada Mekanisme Kestabilan Eropah untuk menyokong sektor perbankannya.

Kemudian pada hari Rabu, pegawai tinggi dalam Renzi Demokratik pihak akan bertemu untuk memuktamadkan strategi. Renzi masih pemimpin PD, yang mempunyai bilangan terbesar ahli-ahli parlimen, jadi ia tidak mungkin mana-mana kerajaan baru boleh dibentuk tanpa sokongan beliau.

PD merancang untuk menyokong kerajaan perpaduan negara, yang akan mempunyai untuk memasukkan pihak kini dalam pembangkang, dua sumber parti berkata pada hari Selasa. Jika kerajaan sedemikian tidak mungkin, maka PD mahu pilihan raya awal, kata mereka.

Infrastruktur Menteri Graziano Delrio, ahli PD dan sekutu rapat Renzi, berkata pada Selasa penyelesaian terbaik adalah untuk kerajaan sementara untuk menjadi dimasukkan ke dalam tempat untuk cepat menukar undang-undang pilihan raya supaya pilihan raya boleh diadakan “pada musim bunga”.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.