Home / Berita / Perancis Ayrault bergerak ke Rusia, Amerika Syarikat untuk menolak Syria resolusi PBB

Perancis Ayrault bergerak ke Rusia, Amerika Syarikat untuk menolak Syria resolusi PBB

PARIS (Reuters) – Menteri Luar Perancis akan ke Rusia dan Amerika Syarikat pada hari Khamis dan Jumaat untuk cuba memujuk kedua-dua pihak untuk menerima pakai satu resolusi Majlis Keselamatan PBB untuk mengenakan gencatan senjata di Syria.

perjalanan oleh Jean-Marc Ayrault datang selepas kejatuhan gencatan senjata yang diusahakan oleh kedua-dua kuasa lepas bulan, yang telah diikuti oleh sengit pengeboman Syria dan Rusia kawasan yang dikuasai pemberontak di bandar utara Aleppo. Washington memutuskan rundingan dengan Moscow pada Isnin, menuduh Rusia melanggar komitmennya.

“Lawatan ini adalah dalam rangka usaha Perancis untuk mendapatkan resolusi yang diterima pada Majlis Keselamatan PBB membuka jalan bagi gencatan senjata di Aleppo dan akses bantuan untuk penduduk yang memerlukannya begitu banyak, “kata kementerian Ayrault.

Majlis 15 anggota mula rundingan pada hari Isnin pada draf resolusi Perancis dan Sepanyol yang menggesa Rusia dan Amerika Syarikat untuk memastikan gencatan senjata segera di Aleppo dan untuk “menghentikan semua penerbangan tentera ke bandar. “

Rusia dan China sebelum ini telah dilindungi kerajaan Syria daripada tindakan majlis dengan menyekat beberapa resolusi, termasuk usaha untuk merujuk keadaan di Syria ke Mahkamah Jenayah Antarabangsa.

Russian Duta PBB Vitaly Churkin berkata pada hari Isnin bahawa Moscow telah terlibat dalam perbincangan mengenai draf teks walaupun dia tidak terutamanya bersemangat pada bahasanya.

Ayrault, yang telah menuduh Syria, disokong oleh Rusia dan Iran, untuk menjalankan jenayah perang sebagai sebahagian daripada satu “perang habis-habisan” pada rakyatnya, bergerak ke Moscow pada Khamis dan Washington pada Jumaat.

pegawai Perancis berkata bahawa jika Moscow adalah untuk menentang resolusi itu mereka akan bersedia untuk meletakkan ia ke hadapan pula untuk memaksa Moscow ke dalam kuasa veto, yang menekankan penglibatan dengan kerajaan Syria.

Draf teks, yang dilihat oleh Reuters, juga meminta ketua PBB Ban Ki-moon untuk mencadangkan pilihan untuk pemantauan PBB diselia gencatan senjata dan mengancam untuk “mengambil langkah-langkah selanjutnya” sekiranya berlaku ketidakpatuhan oleh “mana-mana pihak kepada konflik domestik Syria . “

draf resolusi menggesa Rusia dan Amerika Syarikat” untuk memastikan pelaksanaan segera pemberhentian permusuhan, bermula dengan Aleppo, dan, bagi maksud itu, untuk menghentikan semua penerbangan tentera ke bandar . “

satu sumber diplomatik Perancis berkata:” ia adalah semua yang tinggal kami tidak bodoh Russia tidak akan mula menghormati hak asasi manusia dari satu hari ke depan, tetapi ia adalah apa yang harus kita.. memberi tekanan kepada mereka. “

Sejak kejatuhan gencatan senjata terkini pada bulan September, pesawat perang Rusia dan Syria telah melancarkan serangan terbesar mereka kepada sektor-sektor yang dikuasai pemberontak Aleppo mengepung, dalam pertempuran yang telah menjadi titik perubahan berpotensi tegas dalam perang saudara selama lima tahun.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia