Home / Artikel / Penyokong UMNO ajak orang ramai berdoa supaya Malaikat Maut cabut Nyawa Mahathir

Penyokong UMNO ajak orang ramai berdoa supaya Malaikat Maut cabut Nyawa Mahathir

Penyokong UMNO ajak orang ramai berdoa supaya Malaikat Maut cabut Nyawa Mahathir | Tak sampai setahun mentadbir negara penyokong UMNO dilihat seakan-akan meroyan tak kena tempat apabila sanggup berdoa kepada saudara seagama sendiri supaya malaikat maut mencabut nyawa Mahathir.

video sekadar hiasan baca artikel penuh dibawah

Penulis telah menerima aduan daripada seorang individu yang mendakwa penyokong UMNO telah mengajak orang ramai berdoa agar Malaikat Maut mencabut nyawa Mahathir untuk mengukuhkan lagi kenyataan ini admin lampirkan bukti statusa beliau di facebook

https://infoje.com/wp-content/uploads/2018/07/Penyokong-UMNO-ajak-orang-ramai-berdoa-supaya-Malaikat-Maut-cabut-Nyawa-Mahathir.jpg

https://infoje.com/wp-content/uploads/2018/07/1530929585_46_Penyokong-UMNO-ajak-orang-ramai-berdoa-supaya-Malaikat-Maut-cabut-Nyawa-Mahathir.jpg

SEBELUM INI NAJIB TELAH DIHADAPKAN KE MAHKAMAH DENGAN 4 TUDUHAN BACA ARTIKEL PENUH

Bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak hari ini didakwa di Mahkamah Sesyen di sini atas 3 pertuduhan melakukan pecah amanah dan 1 pertuduhan menyalahgunakan jawatannya berhubung dana SRC International Sdn Bhd (SRC) yang berjumlah RM42 juta.

Bagaimanapun, tiada pengakuan direkodkan daripada Najib selepas 4 pertuduhan dibacakan di depan Hakim Datuk Zainal Abidin Kamarudin.

Bagi pertuduhan pertama, Najib didakwa sebagai seorang penjawat awam dan ejen iaitu perdana menteri dan menteri kewangan, Advisor Emeritus SRC dan dalam kapasiti itu diamanahkan dengan penguasaan ke atas wang milik SRC berjumlah RM4 bilion, melakukan pecah amanah jenayah terhadap RM27 juta.

Beliau dituduh melakukan perbuatan itu di AmIslamic Bank Berhad, Bangunan Ambank Group, No 55, Jalan Raja Chulan, antara 24 Disember 2014 dan 29 Disember 2014 mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebatan serta boleh juga dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Bagi pertuduhan ke-2, Najib didakwa sebagai perdana menteri dan menteri kewangan diamanahkan dengan penguasaan ke atas wang milik SRC berjumlah RM4 bilion, melakukan pecah amanah jenayah terhadap RM5 juta di tempat dan tarikh sama.

Pertuduhan ke-3, Najib didakwa sebagai perdana menteri dan menteri kewangan diamanahkan dengan penguasaan ke atas wang milik SRC berjumlah RM4 bilion, melakukan pecah amanah jenayah terhadap RM10 juta di tempat sama antara 10 Februari 2015 dan 2 Mac 2015, mengikut seksyen sama.

Bagi pertuduhan ke-4, Najib didakwa sebagai seorang pegawai badan awam, iaitu perdana menteri dan menteri kewangan, menggunakan jawatan untuk suapan bagi dirinya berjumlah RM42 juta apabila mengambil bahagian atau terlibat dalam keputusan bagi pihak kerajaan Malaysia untuk memberikan jaminan kerajaan bagi pinjaman RM4 bilion daripada Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan) kepada SRC.

Dia dituduh melakukan perbuatan itu di Pejabat Perdana Menteri, Presint 1, Putrajaya, antara 17 Ogos 2011 dan 8 Februari 2012.

Pertuduhan itu dikemukakan mengikut Seksyen 23 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 yang boleh dihukum mengikut Seksyen 24 akta sama memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang 5 kali ganda jumlah atau nilai suapan, jika suapan itu dapat dinilai atau berbentuk wang, atau RM10,000 mengikut mana-mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Najib mengangguk faham selepas 4 pertuduhan itu dibacakan. Kes kemudian dipindahkan ke Mahkamah Tinggi.

Barisan pendakwaan diketuai Peguam Negara, Tommy Thomas yang dibantu 11 Timbalan Pendakwa Raya iaitu Datuk Mohamad Hanafiah Zakaria, Manoj Kurup, Datuk Suhaimi Ibrahim, Datuk Umar Saifuddin Jaafar, Datuk Ishak Mohd Yusoff, Donald Joseph Franklin, Muhammad Saifuddin Hashim Musaimi, Budiman Lutfi Mohamed, Sulaiman Kho Kheng Fuei, Mohd Ashrof Adrin Kamarul dan Muhammad Izzat Fauzan.

Peguam kanan, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah mengetuai pasukan pembelaan yang dibantu 5 peguam Harvinderjit Singh, Datuk Raj Krishnan, Farhan Read, Rahmat Hazlan dan Muhammad Farhan Shafee.

Dalam kalangan 6 bekas perdana menteri Malaysia, Najib adalah yang pertama menghadapi dakwaan jenayah.

Najib ditahan di rumahnya di Jalan Langgak Duta, Taman Duta pada 2.35 petang semalam oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung kes SRC.

Bekas perdana menteri itu hadir ke ibu pejabat SPRM sebanyak 2 kali untuk direkodkan keterangan berhubung kes berkenaan.

SRC ialah anak syarikat 1MDB sehingga ia diletakkan di bawah Kementerian Kewangan pada 2012.sumber-helangmerah.com

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia