Home / Berita / Penyiasat untuk menentukan pelancaran roket yang dijatuhkan pesawat ke atas Ukraine

Penyiasat untuk menentukan pelancaran roket yang dijatuhkan pesawat ke atas Ukraine

AMSTERDAM (Reuters) – pendakwa Antarabangsa menyiasat nahas pesawat Malaysia di timur Ukraine pada 2014 akan melaporkan penemuan mereka pada hari Rabu, tetapi berhenti di tahap menamakan mana-mana pesalah.

A peluru berpandu permukaan-ke-udara melanda Malaysia Airlines Penerbangan 17 dalam perjalanan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur, membunuh semua 298 orang di atas kapal, sebahagian besar daripada mereka rakyat Belanda.

pada masa itu, pemisah pro-Rusia telah memerangi tentera kerajaan Ukraine di rantau ini. Pesawat Boeing 777 berpecah di udara, flinging bangkai selama beberapa kilometer (batu) bidang dalam wilayah yang dikuasai pemberontak.

Pihak pendakwa raya dari Belanda, Australia, Belgium, Malaysia dan Ukraine telah berkata mereka akan mengeluarkan butiran lokasi tembakan dan jenis BUK peluru berpandu yang digunakan dalam serangan itu, mengambil mereka semakin hampir untuk mengenal pasti pesalah individu.

Tetapi bidang kuasa mereka tidak meliputi memberikan menyalahkan dan pendakwa akan mempunyai untuk menjalankan siasatan lanjut untuk menggunakan baru keterangan dalam mana-mana kes mahkamah masa depan.

Silene Fredriksz, yang anaknya Bryce adalah di dalam pesawat dengan teman wanitanya, Daisy, menjangka penyiasat untuk mengatakan peluru berpandu dipecat dari bandar yang dikuasai pemberontak Snizhne.

“kami akan dapat menyimpulkan sama ada ia adalah Rusia atau Ukraine Dan saya fikir kita hanya akan mendapat pengesahan daripada apa yang kita sangka untuk bulan:. iaitu adalah terlebih dahulu,” Fredriksz berkata sebelum mesyuarat penyiasat

.

“Ini adalah satu langkah yang penting. Sebagai sebuah keluarga kami tidak sabar. Kami mahu tahu apa yang berlaku, bagaimana ia berlaku dan mengapa. Kami mahu mereka yang bertanggungjawab ke muka pengadilan, “katanya.

Jika siasatan mengesahkan bahawa teori, yang disokong oleh bukti dan saksi kenyataan fotografi dikumpul oleh Reuters, ia secara langsung akan mencabar cadangan Moscow bahawa pesawat itu ditembak jatuh oleh tentera Ukraine. pada masa itu, kawasan Ukraine-diadakan yang terdekat adalah kira-kira 6 km (3.7 batu) dari.

menenggak ini memainkan peranan penting dalam keputusan yang dibuat oleh Kesatuan Eropah dan Amerika Syarikat untuk mengenakan sekatan di Rusia ke atas konflik Ukraine, dan ketegangan Timur-Barat meningkat kepada tahap yang tidak dilihat sejak Perang Dingin berakhir pada tahun 1990.

pegawai Ukraine dan Barat, memetik memintas kecerdasan, menyalahkan pemberontak pro-Rusia untuk kejadian itu. Rusia sentiasa menafikan penglibatan langsung dalam konflik Ukraine dan menolak tanggungjawab untuk kemusnahan MH17.

satu siasatan awam ke punca 17 Jul 2014 kejadian oleh Lembaga Keselamatan Belanda diselesaikan tahun lepas bahawa pesawat itu mempunyai telah dijatuhkan oleh BUK peluru berpandu buatan Rusia dilancarkan dari timur Ukraine.

pendakwa Belanda Fred Westerbeke, ketua pasukan penyiasatan, berkata sebelum ini ia mempunyai “senarai panjang orang kepentingan” dalam kes itu dan telah menganalisis serpihan kapal terbang dan balistik ditemui di tempat kejadian

Pendakwa juga boleh menunjukkan pada hari Selasa bayaran yang mereka sedang mempertimbangkan membawa -.. misalnya kecuaian jenayah

Pendakwa telah dicari bantuan undang-undang dari Moscow sejak Oktober 2014 , dan melawat secara peribadi selama seminggu pada bulan Julai. “Pihak berkuasa Rusia telah menawarkan maklumat pada masa lalu, tetapi tidak menjawab semua soalan,” kata mereka dalam satu kenyataan pada masa itu.

(Laporan oleh Toby Sterling; editing oleh Mark Heinrich)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.