Home / Berita / Penyiasat menyelesaikan sesuatu North Carolina, Oklahoma tembakan polis

Penyiasat menyelesaikan sesuatu North Carolina, Oklahoma tembakan polis

CHARLOTTE, NC (Reuters) – Keluarga lelaki North Carolina hitam yang menembak mati oleh polis mencetuskan dua malam rusuhan dilihat video episod pada hari Khamis dan kemudian ditambah kepada tekanan awam untuk melepaskan video dengan meminta bahawa mereka didedahkan kepada umum.

video yang menunjukkan Keith Scott tenang, yang bertindak tidak agresif cara dan perlahan-lahan berjalan ke belakang dengan tangan oleh pihak apabila beliau telah ditembak oleh polis pada Selasa. Ia adalah tidak jelas jika Scott memegang pistol, polis berdepan, peguam keluarga itu berkata dalam satu kenyataan.

Kenyataan itu dikeluarkan sebagai beratus-ratus penunjuk perasaan berkumpul di bandar untuk malam ketiga berturut-turut, beberapa melaungkan “melepaskan video itu, “dan bandar yang dikenakan perintah berkurung dari tengah malam hingga 6 pagi waktu tempatan.

Polis melepaskan gas pemedih mata dan peluru bukan maut untuk menyuraikan orang banyak yang disekat trafik di lebuh raya.

kematian Scott adalah yang terkini untuk membangkitkan nafsu di Amerika Syarikat ke atas penggunaan polis kekerasan maut terhadap orang hitam. Protes telah menegaskan prasangka perkauman dan kekerasan yang berlebihan oleh pihak polis dan telah menimbulkan pergerakan Black Lives Matter.

Setelah menyemak video, Scott peguam keluarga Justin Bamberg berkata: “. Pihak polis tidak memberi beberapa arahan, dia tidak agresif mendekati mereka atau mengangkat tangannya ke arah anggota penguatkuasaan undang-undang pada bila-bila”

“Ia adalah mustahil untuk membezakan daripada video apa, jika apa-apa, Encik Scott memegang di tangannya,” katanya dalam kenyataan itu.

Polis berkata Scott membawa pistol apabila dia mendekati pegawai dan diabaikan pesanan berulang untuk menjatuhkannya. Keluarganya sebelum ini berkata beliau telah memegang buku, bukan senjata api, dan bahawa ia kini mempunyai lebih banyak soalan daripada jawapan selepas melihat dua video berasingan dirakamkan oleh kamera badan polis.

Charlotte-Mecklenburg Ketua Polis Kerr Putney telah berkata video yang disokong akaun polis apa yang berlaku tetapi tidak secara muktamad menunjukkan Scott mengacukan pistol kepada pegawai.

The rusuhan yang melanda bandar itu mendakwa mangsa pada hari Khamis, sebagai pegawai bandar berkata seorang penunjuk perasaan yang ditembak pada Rabu telah meninggal dunia. Sembilan orang cedera dan 44 ditahan dalam rusuhan pada hari Rabu dan Khamis pagi.

Orang yang kritikal cedera oleh tembakan semasa protes, Justin Carr, 26, meninggal dunia pada hari Khamis tetapi persekitaran menembak beliau masih tidak jelas .

“kekecewaan berleluasa”

Calm menang di bandar Tulsa, Oklahoma, di mana polis mengeluarkan satu video menembak maut Terence Crutcher, yang ditembak oleh polis selepas kenderaannya rosak di lebuh raya. Pegawai yang melepaskan tembakan dia didakwa dengan pembunuhan darjah pertama pada Khamis.

A.S.. Presiden Barack Obama dipanggil datuk kedua-dua bandar pada hari Rabu untuk merakamkan ucapan takziah dan bantuan. Pada hari Khamis beliau menggesa penunjuk perasaan untuk kekal aman, ketika masih menangani isu ketidaksamaan kaum.

“(The) Sebahagian besar orang-orang yang telah mengambil berat tentang hubungan polis komuniti (sedang) melakukannya dengan cara yang betul,” Obama memberitahu ABC News. “Setiap sekali-sekala anda melihat orang melakukannya dengan cara yang salah.

” Saya fikir ia adalah penting untuk mengasingkan erti kata yang meluas kekecewaan di kalangan banyak Afrika-Amerika mengenai tembakan orang dan erti kata bahawa keadilan tidak selalu buta warna, “katanya dalam temu bual dengan” program Good Morning America “.

Penunjuk perasaan kekal aman seperti perintah berkurung itu menghampiri pada malam Khamis, dengan beberapa ratus berhijrah dari pusat bandar untuk yang utama lebuh raya. “Mana-mana jalan-jalan? jalan-jalan kami, “mereka menjerit helikopter mengelilingi atas.

tentera Pengawal Kebangsaan diperkuat kehadiran polis yang mantap di seluruh pusat bandar, membantu untuk memadamkan orang ramai.

” Ia seolah-olah saya malam ini adalah lebih aman daripada malam semalam, “Charlotte Mayor Jennifer Roberts memberitahu CNN.Others berkumpul di hadapan balai polis melaungkan” kami mahu pita. “tentera Pengawal Kebangsaan berdiri di pintu masuk manakala polis memberi amaran kepada orang yang mereka akan ditangkap.

(laporan tambahan oleh Colleen Jenkins di Winston-Salem, North Carolina, dan dan Whitcomb di Los Angeles; Penulisan oleh Daniel Trotta; Penyuntingan oleh Toni Reinhold, Leslie Adler dan Paul Tait)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.