Home / Berita / Penyiasat menyelesaikan sesuatu North Carolina, Oklahoma tembakan polis

Penyiasat menyelesaikan sesuatu North Carolina, Oklahoma tembakan polis

CHARLOTTE, NC (Reuters) – Beberapa ratus penunjuk perasaan melaungkan dan berarak melalui Charlotte pada hari Ahad, sebagai protes berterusan selepas pengumuman dua video yang menunjukkan menembak maut seorang lelaki hitam oleh pegawai polis di bandar terbesar North Carolina.

penunjuk perasaan marah telah memenuhi jalan-jalan Charlotte setiap hari sejak pembunuhan Selasa Keith Scott, 43 , yang polis berkata bersenjata apabila pegawai menembaknya.

orang ramai adalah lebih kecil pada Ahad daripada awal minggu ini, tetapi penunjuk perasaan berkata, mereka akan berterusan sehingga polis, yang pada Sabtu mengeluarkan bahagian-bahagian video yang menunjukkan kematian Scott, diterbitkan semua rakaman.

Video yang dikeluarkan tidak memberikan bukti jelas bahawa Scott memegang pistol apabila dia ditembak

“Ia satu perkataan: ketelusan,”. Berkata, Kerby McLean, 26, seorang paderi di kekal Hope gereja Kingdom Antarabangsa di Charlotte, menyeru pemimpin yang dipilih untuk mendapatkan pita.

“kami membantah sehingga mereka bertindak balas dengan apa yang kita mahu mereka lakukan,” katanya.

Cepat- The berkembang bandar Sun Belt, pusat perbankan, menjadi flashpoint terkini dalam tempoh dua tahun protes tegang lebih AS pembunuhan polis lelaki hitam, ramai daripada mereka yang tidak bersenjata.

protes di Charlotte, salah satu daripada US Tenggara paling meriah pusat-pusat bandar, telah menginap aman untuk sebahagian besar tetapi pada hari Rabu pertempuran ganas meletus antara penunjuk perasaan.

Diapit oleh polis pada basikal, perarakan pergi melalui pusat Charlotte dan keluar ke kawasan kediaman pada hari Ahad. Bandar ini menarik balik perintah berkurung tengah malam yang telah dikuatkuasakan, walaupun tidak sekata dikuatkuasakan, selama tiga hari.

Sekumpulan kecil daripada kira-kira 100 juga membantah pada perlawanan Liga Bola Sepak Kebangsaan di bandar pada awal hari ini. Kumpulan-kumpulan kecil polis anti rusuhan berbual-bual dengan peminat kerana mereka tiba.

Di dalam stadium, Carolina Panthers quarterback Cam Newton memberi isyarat sokongan semasa senaman pra-permainan dengan memakai T-shirt dengan Martin Luther King Jr . quote: “. Ketidakadilan di mana-mana adalah satu ancaman kepada keadilan mana-mana”

Kira-kira dua pertiga daripada pemain NFL berkulit hitam, dan beberapa pemain dalam liga, termasuk San Francisco 49ers quarterback Colin Kaepernick, telah diambil untuk membongkok ke bawah di satu lutut semasa menyanyi pra-permainan lagu kebangsaan sebagai bantahan terhadap keganasan polis.

The Charlotte Panthers kalah kepada Minnesota Vikings, dan penunjuk perasaan dan peminat mula meninggalkan sebelum perlawanan berakhir.

Seorang peminat Panthers bersimpati dengan penunjuk perasaan tetapi tidak fikir mereka akan berjaya dalam mengubah kepolisan.

“Saya mendapat mesej penunjuk perasaan cuba untuk menghantar,” kata Joe Mader, 24,. “Saya rasa ia adalah bijak bahawa mereka di sini. Saya gembira untuk mempunyai mereka di sini.”

Pada hari Sabtu, polis mengeluarkan beberapa minit video yang menunjukkan menembak Scott di tempat letak kereta di sebuah kompleks pangsapuri Charlotte.

Ketua Polis Charlotte-Mecklenburg Kerr Putney mengakui bahawa video itu mereka sendiri adalah “tidak mencukupi” untuk membuktikan Scott diadakan pistol tetapi berkata keterangan lain melengkapkan gambar.

Polis berkata, pegawai yang cuba melaksanakan waran tangkap terhadap orang yang berbeza ternampak Scott dengan ganja dan pistol, duduk di dalam kereta di tempat letak kereta.

Kedua-dua keluarga dan penunjuk perasaan Scott telah mempertikaikan kenyataan polis bahawa Scott membawa pistol.

Salah satu video yang dikeluarkan dari kamera polis papan pemuka menunjukkan Scott keluar keretanya dan menyokong diri daripadanya, tangan di sisi. Polis menjerit kepadanya untuk menggugurkan senjata, tetapi ia tidak jelas bahawa dia mempunyai apa-apa di tangannya. Kemudian tembakan menembusi dan Scott jatuh ke tanah.

Polis mengeluarkan gambar daripada rokok ganja, sebuah sarung buku lali mereka kata Scott memakai, dan pistol, yang mereka berkata telah dimuatkan dan mempunyai cap jari dan DNA Scott.

Tetapi keluarga Scott, yang mengeluarkan video sendiri pertemuan pada Jumaat, kata rakaman polis menunjukkan bapa kepada tujuh itu tidak bertindak agresif dan yang menembak polis yang dibuat tidak masuk akal, tanpa usaha untuk meredakan keadaan. peranti rakaman video telah memaksa perhatian negara pada tali episod baru-baru ini.

pada hari-hari kebelakangan ini, seorang pegawai polis putih ditembak seorang budak hitam yang berusia 13 tahun di Columbus, Ohio, dan seorang pegawai polis putih di Tulsa, Oklahoma, ditembak seorang lelaki hitam tidak bersenjata.

(Laporan tambahan oleh Andrew Kedua-dua; Penulisan oleh Peter Henderson dan Jonathan Allen; Penyuntingan oleh Sandra Maler, Robert Birsel)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.