Home / Berita / penunjuk perasaan Orang Asli memandu polis dari benteng

penunjuk perasaan Orang Asli memandu polis dari benteng

The blockade organised by the orang asli community before the incident occurred.

Sekatan dianjurkan oleh masyarakat Orang Asli sebelum kejadian itu berlaku.

GUA MUSANG: penunjuk perasaan asli Orang telah didorong daripada Timbalan Ketua Polis Daerah dan 10 anggota polis dari kepungan mereka di sini Sabtu ini.

“Terdapat sekurang-kurangnya 200 orang asli di sana dan saya dengan sopan bertanya kepada mereka sama ada saya dapat melepasi sekatan,” kata Timbalan Supt Yap Sow Sing.

DSP Yap berkata tiada seorang pun daripada mereka yang hadir dapat menjawab apabila dia bertanya kepada mereka yang undang-undang mereka bergantung kepada untuk menubuhkan sekatan.

katanya, orang asli itu enggan berunding atau membincangkan perkara tersebut dengan dia atau anggota polis lain yang hadir.

DSP Yap berkata polis tidak akan menyebabkan konflik atau memuncak pendirian-off.

“Saya mengesyaki bahawa mereka fikir saya bukan seorang anggota polis sebenar, dan mereka biadap dengan tidak membenarkan polis melalui sekatan, “kata DSP Yap.

sekatan, yang ditubuhkan pada hari Isnin, adalah sebahagian daripada inisiatif oleh masyarakat orang Asli untuk menghalang pembalak daripada pergi dalam dan di luar apa yang orang kampung tempatan mendakwa adalah sebahagian daripada tanah adat mereka.

matlamat mereka adalah untuk memandu pembalak keluar dan menghalang penebangan hutan lagi tanah mereka.

pembalak, bagaimanapun, secara teknikal yang beroperasi secara sah kerana mereka telah diberikan lesen pembalakan oleh Jabatan Perhutanan Negeri Kelantan.

kumpulan orang Asli, di sisi lain, mendakwa bahawa mereka tidak terlibat dengan pihak berkuasa sebelum pengeluaran lesen ini, seperti yang ditetapkan dalam Deklarasi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Hak orang Asal Peoples, yang Malaysia adalah penandatangan.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.