Home / Berita / Penubuhan Thai Ahli Parlimen pelan yang disokong tentera parti untuk mengekalkan ketua junta sebagai PM

Penubuhan Thai Ahli Parlimen pelan yang disokong tentera parti untuk mengekalkan ketua junta sebagai PM

BANGKOK (Reuters) – ahli parlimen Pro-kerajaan di Thailand berkata mereka merancang untuk memastikan ketua junta Prayuth Chan-ocha tetap menyala Perdana Menteri dengan meletakkan sebuah parti politik proksi disokong oleh tentera pada pilihan raya umum yang dirancang untuk tahun depan.

Thailand mengundi overwhelmingly pada bulan Ogos untuk menerima perlembagaan junta yang disokong , membuka jalan untuk pilihan raya -. tetapi satu yang akan memerlukan kerajaan yang dipilih masa depan untuk memerintah atas terma tentera

Paiboon Nititawan, bekas senator yang dilantik oleh tentera untuk majlis pembaharuan dan jawatankuasa merangka perlembagaan, kata beliau akan menubuhkan parti untuk mencalonkan Prayuth sebagai perdana menteri akan datang.

“kami telah bersara jeneral dan tentera yang berminat untuk menyertai parti kita,” Paiboon kepada Reuters. “Kita perlu orang yang baik untuk memastikan pembaharuan dilaksanakan oleh junta terbawa keluar. Bagi saya, orang itu ialah Jeneral Prayuth.”

Thailand telah menyaksikan 19 rampasan kuasa atau cubaan rampasan kuasa sejak akhir monarki mutlak pada tahun 1932 dan peranan tentera dalam politik sentiasa rapat menonton.

Ahli-ahli politik dari parti-parti politik utama berkata tentera telah melobi rakyat untuk menyertai parti Paiboon ini.

Bagi sebahagian, junta berkata ia tidak menyokong pembentukan sebuah parti politik dan ia tidak berminat untuk terus berkuasa selepas 2017. Prayuth telah berkata bahawa semua pilihan mesti habis sebelum dia akan menerima sebarang pencalonan untuk menjadi Perdana Menteri lagi.

Suranand Vejjajiva, bekas menteri dalam kerajaan Yingluck Shinawatra yang digulingkan pada Mei 2014, berkata parti yang menyokong Prayuth sebagai perdana Menteri boleh mendapat kerusi yang cukup untuk memastikan pemerintahan tentera.

“Terdapat sesuatu dalam budaya politik Thai yang Roh meronta-ronta untuk menggambarkan suatu kuasa yang datang dalam dan menyelesaikan masalah kami, “katanya kepada Reuters.

Kasit Piromya, bekas Menteri luar dan ahli pro-establishment Parti Demokrat, kata tentera telah mendekati lebih ramai ahli konservatif parti untuk membentuk kerajaan campuran dengan parti Paiboon ini.

Di bawah perlembagaan baru, 250 anggota rumah atas Senat akan dilantik oleh tentera dan enam kerusi akan dikhaskan untuk ketua-ketua angkatan tentera dan polis.

Tentera perlu sekurang-kurangnya 125 ahli parlimen dari Dewan rakyat yang dipilih untuk menyertai senator dilantik dalam pengundian bagi seorang perdana menteri bukan dipilih.

Perlembagaan akan membolehkan tentera untuk mengekalkan kuasa yang luas semasa tempoh peralihan berikutan pilihan raya umum dan, berikutan penggantian diraja akhirnya yang telah mendorong kebimbangan mengenai ketidakstabilan.

(Penyuntingan oleh Amy Sawitta Lefevre dan Nick Macfie)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia