Home / Berita / Penting untuk mengetahui hak-hak anda

Penting untuk mengetahui hak-hak anda

ANDA bangun, membaca update berita terkini di telefon bimbit anda, retweet beberapa komen yang menarik, dan hantar reaksi anda sendiri. Hanya satu lagi hari biasa, bukan?

Salah. Jika anda tidak berhati-hati, yang semula atau komen mungkin tanah anda dalam air panas undang-undang.

Bekas wartawan Sidek Kamiso mendapati dirinya dalam keadaan yang awal minggu lalu apabila sekumpulan anggota polis berpakaian biasa terbentur di pintu di 4:40 untuk menangkap dia menjadi Twitter penghinaan didakwa. Mereka bukan sahaja datang untuk dia pada saat tak beriman tetapi juga dilaporkan melompat ke atas pagar untuk tegas menahan lelaki itu.

Selepas memeriksa pengenalan mereka, Sidek telah membiarkan mereka, walaupun mereka tidak mengeluarkan waran tangkap. Pegawai-pegawai polis kemudian rumah tersebut, merampas telefon dan komputer ribanya sebelum mengheret Nya di gari ke balai polis.

Kelakuan polis dan sifat bahawa kesalahan yang didakwa walau apa pun, berapa ramai daripada kita akan mempunyai hanya membuka pintu apabila penceroboh diperintahkan, “Kami Polis! Buka pintu! “Dan biarkan mereka di

Mengesahkan identiti pegawai polis ‘pertama adalah sangat penting, menekankan Sevan Doraisamy, pengarah eksekutif manusia kumpulan peguam bela hak Suara Rakyat Malaysia (Suaram).

Ramai rakyat Malaysia terlalu cepat untuk taat kepada apa sahaja polis memberitahu mereka untuk melakukan tanpa terlebih dahulu mengesahkan identiti pegawai, kata Sevan.

“Kami sentiasa menasihati orang ramai agar meminta pihak polis untuk memperkenalkan diri mereka dan menunjukkan kad pengenalan mereka ketika mereka berhenti di jalan oleh seseorang yang mengaku sebagai polis atau apabila polis pergi ke rumah mereka,” katanya menambah, menonjolkan bengkel awam mengenai hak asasi manusia dan pihak polis bahawa Suaram telah memegang lebih daripada satu dekad.

Ia adalah perkara biasa untuk anggota polis yang bertugas di atas tanah itu berada dalam pakaian biasa, yang adalah mengapa ia adalah penting untuk mewujudkan identiti mereka.

Eric Paulsen (C) arriving at the lobby of Kuala Lumpur court to have his sedition charge read to him.AZHAR MAHFOF/The Star 06 Feb 2015

Undang-undang seperti Parti Komunis China dan Perintah Tetap Ketua Polis Negara itu jelas melindungi kebebasan asasi seseorang, tetapi mereka juga umum. – Eric Paulsen

Kanan pegawai peringkat polis, daripada pangkat Inspektor dan ke atas, membawa ID biru, manakala konstabel dan ke bawah membawa kad kuning. polis simpanan menjalankan ID putih manakala merah adalah untuk anggota polis digantung.

Menurut Suaram, apabila membuat tangkapan, menjalankan serbuan, sekatan jalan raya atau carian badan, seorang pegawai polis sekurang-kurangnya daripada Inspektor (dengan ID biru) perlu hadir.

“Anda juga boleh bertanya kepada mereka yang balai polis mereka dari dan memanggilnya untuk mengesahkan identiti pegawai,” kata Sevan.

Satu lagi perlindungan terhadap penahanan menyalahi undang-undang atau pelanggaran hak asasi manusia itu waran polis.

The Ketua Polis Negara (KPN) Tan Sri Khalid Abu Bakar menegaskan bahawa waran tangkap tidak perlu apabila polis menahan Sidek di kediamannya di Petaling Jaya, kerana kesalahan yang dikatakan itu, lebih satu tweet atas kematian Mursyidul Am PAS Datuk Dr Haron Din, jatuh di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia (AKM) 1998.

“Bagi kesalahan ini, waran yang tidak diperlukan. Bagi kesalahan di bawah Akta (CMA), tidak ada keperluan bagi waran. Tidak ada keperluan untuk suatu waran untuk menahan dan tidak memerlukan waran untuk menggeledah rumah, “beliau dilaporkan berkata.

Para peguam tempatan cepat untuk menyangkal-Nya.

Menurut peguam Siti Kasim, yang mewakili keluarga Sidek, waran adalah perlu dalam kes beliau sebagai tangkapan yang dibuat di bawah AKM secara amnya memerlukan waran.

Universiti Sains Malaysia’s (USM) Research Team on Crime and Policing head Assoc Prof Dr P. Sundramoorthy. (CHARLES MARIASOOSAY/ The Star/06/ March 2016).

Anggota polis yang melanggar undang-undang jenayah dan peraturan-peraturan lain perlu menghadapi akibatnya.

Peguam Syahredzan Johan bersetuju, menjelaskan bahawa walaupun pihak polis mempunyai kuasa am untuk membuat tangkapan tanpa waran, mereka hanya boleh berbuat demikian bagi kesalahan yang disenaraikan sebagai kesalahan boleh tangkap di bawah Kanun Tatacara Jenayah (CPC), iaitu mereka yang membawa hukuman penjara maksimum tiga tahun dan ke atas.

Tetapi bagi kesalahan di bawah AKM yang membawa hukuman penjara maksimum satu tahun, polis perlu waran apabila membuat tangkapan, beliau dilaporkan berkata.

Dengan menganggap bahawa butiran undang-undang yang mungkin di luar genggaman yang orang biasa itu, Sevan menasihatkan orang ramai agar sentiasa menuntut waran semasa ia ditangkap.

Apa yang penting, beliau menambah, adalah bahawa sebarang tangkapan hanya boleh dibuat selepas siasatan yang mencukupi telah dijalankan ke atas kes.

“Anda tidak boleh ditangkap jika anda adalah saksi atau hanya untuk membantu polis dalam siasatan.

“Sentiasa tanya jika anda ditangkap, dan untuk apa caj atau di bawah apa Akta. Tidak ada salahnya juga meminta waran itu, “dia menyatakan, sambil menambah bahawa dalam mana-mana CMA, siasatan hendaklah terlebih dahulu dijalankan oleh pengawal selia Internet di negara ini, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), sebelum sebarang tangkapan polis.

Dan seperti dalam filem polis Amerika dan siri televisyen, apabila kita ditahan di Malaysia, hak-hak asasi yang dijamin, seperti yang termaktub di bawah Perlembagaan Persekutuan, CPC yang dipinda dan Perintah Tetap Ketua Polis Negara pada Arrest, kata Sevan.

Hanya tidak mengharapkan untuk dibaca Hak Miranda, kata-kata ramai di antara kita membesar pendengaran pada pesawat televisyen: “Anda mempunyai hak untuk berdiam diri. Apa sahaja yang anda katakan boleh dan akan digunakan terhadap anda di mahkamah undang-undang. Anda mempunyai hak untuk peguam. Jika anda tidak mampu peguam, akan disediakan untuk anda. “

Namun, seperti yang dinyatakan pada laman web Majlis Peguam Malaysia, hak kita untuk berdiam diri dan enggan menjawab apa-apa soalan apabila ditangkap dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan .

Di bawah Perlembagaan, seseorang juga mempunyai hak asasi untuk dimaklumkan mengenai alasan-alasan dia ditangkap secepat mungkin, dan juga hak untuk berunding dengan dan dibela oleh seorang pengamal undang-undang pilihannya.

Hak-hak ini dinyatakan dengan jelas dan mengulangi mengikut Seksyen 28A Kanun Prosedur Jenayah yang berkuat kuasa pada September 2007: Satu orang yang ditangkap mempunyai hak untuk diberitahu dengan seberapa segera yang boleh alasan bagi penahanan ini; untuk menghubungi seorang pengamal undang-undang pilihannya dalam tempoh 24 jam dari masa dia ditangkap; untuk berkomunikasi dengan saudara atau kawan beliau berkaitan dengan mana dia berada dalam tempoh 24 jam dari masa dia ditangkap; dan hak untuk berunding dengan peguam dan beliau peguam itu dibenarkan hadir dan untuk memenuhi orang yang ditangkap di tempat tahanan itu sebelum polis memulakan sebarang bentuk mempersoalkan atau rakaman mana-mana kenyataan daripada orang yang ditangkap.

SEVAN DORAISAMY TAMAN SRI CHERAS HOUSING PROJECT ABANDONED COORDINATOR

Tanya jika anda ditangkap, dan untuk apa caj atau di bawah apa Akta. Tidak ada salahnya juga meminta waran itu. – Sevan Doraisamy

“Kami selalu menasihati mereka yang ditahan untuk berdiam diri agar tidak disedari memberatkan diri atau dipaksa untuk membuat pengakuan. Anda juga boleh berkata, ‘ SAYA jawab di Mahkamah. (Saya akan menjawab dengan berkata di mahkamah), “Sevan nota.

Bagi ahli keluarga, beliau menasihatkan mereka untuk mendapatkan nama stesen polis bahawa pegawai-pegawai polis melakukan tangkapan adalah dari dan mengambil mereka sayangi untuk.

Di balai polis, tambah beliau, mereka perlu mendapatkan nama Pegawai Penyiasat (IO) kes itu dan beliau atau butiran kenalan beliau.

“Perkara yang baik sekarang ialah komunikasi awam polis ‘telah bertambah baik, dan IO biasanya akan memberikan nombor telefon bimbit mereka kepada ahli-ahli keluarga,” katanya, memuji Sidek dan isterinya, Norlin Wan Musa yang juga bekas wartawan, untuk mengetahui dan menjalankan hak-hak mereka apabila pihak polis mengambil Sidek ke balai polis Johor Baru tanpa memaklumkan dia, dan apabila mereka didakwa menakut-nakutkan beliau dan cuba untuk mengganggu anak-anak mereka.

Malangnya, kata Sevan, ramai rakyat Malaysia tidak tahu hak-hak mereka apabila mereka ditangkap, menjadikannya mudah untuk pegawai-pegawai polis yang tidak bertanggungjawab untuk menakut-nakutkan mereka atau menyalahgunakan hak mereka.

Pengarah Eksekutif Lawyers for Liberty Eric Paulsen bersetuju, menekankan bahawa polis juga perlu lebih bertanggungjawab dan munasabah, mengikut Prosedur Operasi Standard mereka apabila menjalankan penangkapan.

“Undang-undang seperti Parti Komunis China dan Perintah Tetap Ketua Polis Negara itu jelas melindungi kebebasan asasi seseorang, tetapi mereka juga umum, terutamanya dalam kata-kata mereka.

“Mereka telah digubal dengan harapan bahawa polis akan bertindak secara munasabah dan tanpa berat sebelah mengikut SOP mereka,” katanya, menggambarkan kelakuan polis dalam penahanan Sidek dan dua yang lain berhubung dengan “Twitter penghinaan “yang berlebihan dan penyalahgunaan kuasa polis.

Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) Ketua Tan Sri Razali Ismail menggesa polis untuk mempertahankan kebebasan awam di Malaysia dan bukannya menindas mengamalkan hak-hak asasi manusia.

“Pada dasarnya, polis perlu menjadi wajah hak asasi manusia, dan tidak menghadapi ugutan, walaupun pihak polis perlu menjadi benteng keselamatan negara. Peraturan-peraturan yang sedang digubal dalam fesyen menyapu yang akan mempunyai kesan mengancam amalan demokrasi dan melemahkan kebebasan asas yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan, “katanya mengulangi dalam ucapannya pada Persidangan Undang-Undang Antarabangsa Badan Peguam Malaysia di Kuala Lumpur minggu lalu.

Khalid telah memberi jaminan bahawa polis adalah tertakluk kepada undang-undang dan peraturan-peraturan yang termaktub dalam Perlembagaan.

“Jika kita melanggar undang-undang, tindakan akan diambil terhadap kita. Kami juga tertakluk kepada undang-undang dan peraturan-peraturan di bawah Perlembagaan. Begitu juga Ahli-ahli Parlimen, “katanya pada sidang media selepas sesi dialog dengan pelajar Universiti Utara Malaysia di Sintok, Kedah, peranan mahasiswa dalam mengatasi ancaman keselamatan negara.

Universiti Sains Malaysia criminologist, Prof Madya Dr P. Sundramoorthy bersetuju bahawa tiada siapa yang perlu berada di atas undang-undang, terutama polis.

“Anggota polis yang melanggar undang-undang jenayah dan peraturan-peraturan lain akan menghadapi akibatnya. Setiap orang yang mendapat ditangkap mempunyai hak yang sama di bawah Perlembagaan Persekutuan dan CPC, tanpa mengira keadaan kes itu, jadi pihak polis dan pihak pendakwaan perlu mematuhi undang-undang tanpa berat sebelah. Jika mereka tidak mengikut SOP yang dinyatakan dengan jelas maka mereka harus perlu menghadapi tindakan undang-undang, “katanya.

kritikal, beliau menambah, adalah penting bagi orang ramai untuk menyedari undang-undang tanah dan hak-hak mereka.

“Terutama sekarang bahawa media sosial adalah merupakan sebahagian dan meluas dalam kehidupan sehari-hari kita. Rakyat perlu sedar undang-undang – anda membuat pilihan dalam hidup dan anda perlu menghadapi akibat mereka.

“Begitu juga, anda membuat pilihan anda tweeting dan retweet sesuatu atau menghantar apa-apa dan membuat komen di media sosial, jadi anda akan menanggung akibatnya.”

Adapun Dr Sundramoorthy meletakkannya terus terang, “Jika anda begitu pandai menggunakan media sosial, anda perlu juga dapat sumber maklumat berkaitan undang-undang dan hak-hak anda dalam talian.

“Jika anda seorang pakar dalam media sosial, anda akan dapat untuk Google yang boleh dan tidak boleh dilakukan apabila anda ditangkap, dari laman web Malaysia Bar dan kumpulan-kumpulan masyarakat sivil.”

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.