Home / Berita / pensyarah Tanzanian didakwa menghina presiden pada WhatsApp

pensyarah Tanzanian didakwa menghina presiden pada WhatsApp

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

DAR ES SALAAM (Reuters) – Seorang pensyarah Tanzanian didakwa dengan Presiden menghina John Magufuli dalam mesej WhatsApp, seorang pegawai kanan polis berkata, pada hari Jumaat, menjadikan jumlah individu yang didakwa di bawah undang-undang jenayah siber baru yang sukar untuk 10.

Magufuli, digelar “bulldozer” untuk menolak melalui dasar-dasar beliau, telah memenangi beberapa pujian daripada penderma Barat bagi pemacu anti-rasuah dan memotong perbelanjaan kerajaan membazir sejak datang ke kuasa pada bulan November.

Tetapi lawan menuduhnya menjadi semakin autoritarian, melemahkan demokrasi dengan membendung aktiviti politik dan menyekat liputan televisyen secara langsung sesi parlimen.

Menghina presiden itu dibuat suatu kesalahan jenayah di Tanzania bawah undang-undang jenayah siber diluluskan tahun lalu, dikenakan hukuman sehingga tiga tahun penjara, denda sekitar $ 3,000, atau kedua-duanya.

“The kanan pensyarah universiti telah tetap berada di mahkamah semalam, dan saya fikir dia kemudiannya dibebaskan dengan ikat jamin, “Julius Mjengi, Ketua polis bandar Tanzanian selatan-barat Iringa kepada Reuters melalui telefon.

polis kata pensyarah didakwa dengan kesalahan di bawah undang-undang jenayah siber yang ketat Tanzania. pensyarah ini menafikan tuduhan.

“Bilangan orang yang telah ditangkap di seluruh negara setakat ini kerana menghina presiden kini meningkat kepada 10,” kata akhbar Tanzanian Mwananchi dalam sebuah artikel pada hari Jumaat.

Orang-orang yang telah menghadapi perbicaraan kerana menghina Magufuli dalam beberapa bulan kebelakangan ini termasuk pelajar dan ahli politik pembangkang.

Sebuah agensi bantuan Amerika Mac dibatalkan hampir $ 500 juta (£ 385.300.000) pembiayaan untuk Tanzania sebahagiannya kebimbangan penguatkuasaan undang-undang jenayah siber yang baru.

kerajaan AS Millennium Challenge Corporation berkata Tanzania telah “terlibat dalam corak tindakan yang tidak konsisten dengan kriteria kelayakan MCC” oleh itu keputusan untuk menggantung kerjasama dengan negara Afrika Timur.

(Laporan oleh Fumbuka Ng’wanakilala; Penyuntingan oleh Duncan Miriri dan Hugh Lawson)

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *