Home / Berita / Penguat kuasa Duterte mengatakan " kita berperang "tidak menyesal mengenai pembunuhan

Penguat kuasa Duterte mengatakan " kita berperang "tidak menyesal mengenai pembunuhan

LA UNION, Filipina (Reuters) – Apabila Ketua polis filipina Ronald Dela Rosa memberi ucapan meriah kepada orang-orangnya di ibu pejabat serantau di Luzon, mereka ganjaran kepadanya dengan hadiah:. replika pedang yang digunakan oleh pelakon Mel Gibson dalam filem Braveheart yang

Batangnya Ketua polis -chested tersengih dan memberi senjata, yang hampir selama ia adalah tinggi, buaian amalan. Satu suara pembesar suara kem mengisytiharkan beliau “yang paling berani Bravehearts”.

Dela Rosa bertindak sebagai penguatkuasa untuk Presiden Filipina Rodrigo Duterte, yang perang ke atas dadah telah membawa kepada lebih daripada 3,400 orang terkorban dalam masa tiga bulan.

pelancongan Dela Rosa Luzon, pulau terbesar dan paling ramai penduduk di negara ini, adalah yang terbaru dalam siri lawatan untuk mengeraskan keazaman pegawai polis di barisan hadapan berdarah kempen.

” Saya mempunyai untuk menggalakkan mereka untuk melakukan tugas kami, “katanya kepada wartawan Reuters yang pergi dalam perjalanan itu bulan lepas. “Kami berperang.”

Polis berkata, pada 3 Oktober mereka telah ditembak mati 1,375 orang dalam operasi sejak Presiden Duterte mengambil alih jawatan pada 1 Julai Mereka juga melaporkan lagi 2066 “kematian dalam siasatan”, ramai yang aktivis hak asasi manusia secara dusta terhadap Vigilante pembunuhan.

Reuters tidak dapat mengesahkan ketepatan nombor ini atau sejauh mana pembunuhan telah dilakukan oleh vigilantes.

kemarahan

Kempen itu telah mencetuskan luar negara, tetapi di Filipina ia telah mendapat pujian dari penduduk jenayah letih dan kritikan hanya disenyapkan daripada kumpulan-kumpulan masyarakat sivil.

di negara di mana pihak polis secara umumnya dibenci dan ditakuti kerana reputasi mereka untuk rasuah dan keganasan, Dela Rosa adalah popular. Selepas dua bulan sebagai ketua polis, media negara sudah menggembar-gemburkan beliau sebagai pengganti Duterte, satu idea yang presiden jurucakap Martin Andanar digambarkan sebagai “spekulasi”.

Duterte sering dipanggil untuk membunuh pengedar dadah . Dan Dela Rosa telah bergema kenyataan pembakar. Pada ucapan bulan lepas, beliau menggalakkan pengguna dan pengedar untuk membunuh tuan-tuan dadah yang telah berkembang kaya mengeksploitasi golongan miskin.

“Anda tahu yang tuan-tuan dadah di sini, pergi ke rumah-rumah mereka, tuangkan petrol, menetapkannya terbakar, menunjukkan kepada mereka anda marah pada mereka, “katanya.

Namun, pengetahuan operasi berhampiran Dela Rosa perang dadah boleh membuat dia fokus jika ada pernah siasatan bebas ke dalam pembunuhan, kata Rose Trajano, setiausaha agung Perikatan Filipina Hak Asasi Manusia Advocates, gabungan di seluruh negara yang berpangkalan di Manila. Ia adalah tidak jelas, walaupun, sama ada sesiapa akan berada dalam kedudukan untuk mengadakan suatu penyiasatan itu.

“Dia adalah seorang prajurit yang baik presiden, tetapi ada juga akan menjadi ketakutan kepada-Nya,” katanya.

Dela Rosa memberitahu Reuters beliau yakin pembunuhan semasa operasi polis yang sah, dan bahawa “kematian dalam siasatan” kebanyakannya kerja-kerja sindiket dadah. “Mereka membunuh antara satu sama lain,” katanya.

kaLau TEKANAN

Dalam seorang, Dela Rosa adalah sengit tetapi sopan, dan berkata dia berada di bawah tekanan.

” kebimbangan saya adalah bahawa saya tidak akan dapat menyampaikan apa yang diharapkan daripada saya, “katanya kepada Reuters.

Duterte berikrar pada 18 September beliau akan melanjutkan kempen anti-dadah beliau selama enam bulan, tetapi Dela Rosa berkata beliau masih berasa tertekan dengan masa.

halangan-halangan terbesar kepada kempen itu, katanya, menyediakan perkhidmatan pemulihan untuk ramai pengguna methamphetamine kristal, ubat ketagihan dikenali tempatan sebagai shabu, dan menghentikan kemasukan daripada di luar negara, terutamanya aliran dari China.

Lebih daripada 700,000 pengguna dadah dan pengedar telah berdaftar dengan pihak berkuasa dalam proses diistilahkan sebagai “penyerahan”. Tetapi terdapat sedikit program atau kemudahan untuk membantu kebanyakan mereka, dan media tempatan telah melaporkan pembunuhan sejumlah orang yang telah mendaftar.

Dela Rosa memberitahu Reuters bilangan pembunuhan dadah perang akan terus meningkat . “Setiap hari bilangan kenaikan mati,” katanya. “Setiap hari tangkapan meningkat dan orang-orang yang menyerah diri.”

Dela Rosa bulu apabila disebut pengkritik asing. Amerika Syarikat telah berkata ia adalah “amat bimbang” dengan pembunuhan, manakala dua pakar PBB menuduh Duterte hasutan kepada keganasan, jenayah di bawah undang-undang antarabangsa.

“Mereka membuat kita menjadi pembunuh , “kata Dela Rosa. “Ia benar-benar patah hati saya. Kami melakukan ini untuk kebaikan rakyat Filipina.”

Sebelum kempen anti-dadah, beliau berkata, orang takut untuk meninggalkan rumah-rumah mereka. “Kini keadaan telah bertukar. Orang Mematuhi undang-undang akan keluar. Penjenayah bersembunyi. Lihat perbezaan?”

Tetapi manakala jenayah serius yang lain telah menurun, kadar pembunuhan yang telah meningkat, dan dalam beberapa penduduk masyarakat memberitahu Reuters bahawa polis dan pembunuhan vigilante telah menjadikan mereka terlalu takut untuk pergi ke luar selepas gelap

“KAMI mENJADI KAWAN”

Dela Rosa, 54 -. yang terawal cita-cita adalah untuk menjadi peninju – adalah lebih dikenali sebagai “Bato”, selepas kampung halamannya selatan Davao City. Ia juga bermaksud “batu” dalam bahasa kebangsaan Tagalog.

Allahyarham bapa beliau seorang pemandu beca yang hampir tidak mampu untuk menghantar dia ke sekolah, kata Dela Rosa dalam satu penghormatan di laman Facebook beliau pada bulan Jun.

Davao City adalah di mana Presiden Duterte menghabiskan 22 tahun sebagai Datuk Bandar, melepaskan kempen anti-dadah kejam yang keras-pengisian Dela Rosa menyertai kerana beliau telah dinaikkan pangkat daripada pasukan polis tempatan.

” Saya suka apa yang dia lakukan dan dia suka apa yang saya lakukan, jadi kita menjadi kawan-kawan, “Dela Rosa dipanggil semula. Duterte dibuat Ketua Polis dia Davao pada tahun 2012.

Gabungan Terhadap Pelaksanaan Ringkasan, pemerhati yang berpangkalan di Davao, telah didokumenkan 1424 pembunuhan gaya vigilante di bandar, termasuk 162 dalam 2012-13 apabila Dela Rosa adalah ketua.

Ditanya mengenai penemuan, Dela Rosa berkata: “. Saya akan melihat ke dalam bahawa” Menambah: “. Saya tidak menghafal data bahawa”

Duterte dilantik Dela Rosa Ketua Polis Negara ke atas pegawai-pegawai yang lebih kanan lain, memberinya mengekang bebas untuk melancarkan model memerangi jenayah keras Davao di seluruh negara bagi [

GUN COLLECTOR

pada kem polis di Baguio, di Filipina ‘etnik tanah tinggi, Dela Rosa memakai perhiasan kepala puak dan jubah untuk menyerahkan anugerah kepada pegawai untuk usaha-usaha anti-dadah mereka.

Beratus-ratus pegawai diminta untuk mengambil selfies dengan Dela Rosa, yang sentiasa wajib. Kadang-kadang hanya kepala tanda dagangan dicukur beliau boleh dilihat di tengah-tengah banyak orang untuk mengambil berat.

Namun begitu, di kem-kem polis, Dela Rosa dikelilingi oleh enam pengawal peribadi. pengedar dadah, katanya kepada Reuters, “boleh membunuh saya bila-bila masa”.

berkata Dela Rosa dalam temu bual dengan popular Filipina talkshow tuan rumah Boy Abunda bahawa dia dua kali cuba ganja di kolej dan mendapat tinggi tetapi memutuskan untuk berhenti kerana ia boleh merosakkan masa depannya.

dalam satu lagi penampilan televisyen tetap beliau, kali ini di acara yang dipanggil “Get It Straight”, Dela Rosa enggan menyatakan berapa ramai orang yang beliau telah ditembak dalam kerjaya polis “kerana orang mungkin berkata Ketua (polis) adalah pembunuh. ”

wartawan Filipina yang meliputi Dela Rosa memberitahu Reuters mereka tidak pernah melihat dia merokok atau minum. Hobinya ialah mengumpul senjata.

“Dia suka senjata api,” kata Ketua Polis, Superintendan Harun Aquino, yang berkhidmat dengan dia di Davao dan kini menguasai pusat Luzon, sebuah kawasan yang telah mencatatkan kira-kira 500 pembunuhan dadah perang . “Setiap kali dia melihat pistol baik dia membeli ia.”

(Laporan tambahan oleh Clare Baldwin dan Manuel Mogato di Manila)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia