Home / Berita / penggubal undang-undang konservatif slam Menteri Ekonomi Jerman lebih Deutsche ucapan

penggubal undang-undang konservatif slam Menteri Ekonomi Jerman lebih Deutsche ucapan

BERLIN (Reuters) – Ahli Parlimen Konservatif membidas Menteri Ekonomi Jerman pada Selasa untuk menyerang Deutsche Bank Ketua eksekutif, berkata kerja menteri adalah untuk menyokong bank terbesar di negara ini, tidak bercakap ke bawah.

Sigmar Gabriel, menteri ekonomi dan pemimpin rakan komponen junior Canselor Angela Merkel, Demokrat sosial, mengkritik Ketua Pegawai eksekutif Deutsche Bank John Cryan untuk menyalahkan spekulator apabila harga saham bank menjunam minggu lepas.

“Saya tidak tahu jika saya perlu ketawa atau menangis bahawa bank yang membuat spekulasi model perniagaan kini berkata ia adalah mangsa spekulator, “Gabriel kepada pemberita di kapal terbang ke Iran.

Hans Michelbach, anggota kanan blok konservatif Merkel, yang dipanggil ucapan Gabriel” cukup produktif. “

” Sebagai Menteri ekonomi Jerman, tugas anda adalah untuk menggalakkan Jerman sebagai tempat untuk menjalankan perniagaan dan tidak kepada peserta pasaran individu buruk mulut, “katanya kepada akhbar Handelsblatt itu.

Jerman memerlukan Deutsche Bank, yang menggaji sekitar 100,000 orang, jika ekonomi berorientasikan eksport adalah untuk memenuhi potensinya, ditambah Michelbach.

“Oleh itu, adalah mustahil bahawa Mr Gabriel boleh membiarkan dirinya mendapatkan terbawa-bawa dengan komen seperti itu, “katanya.

Deutsche Bank telah diselubungi oleh krisis keyakinan selepas Jabatan Keadilan AS menuntut bulan lalu bahawa ia membayar sehingga $ 14 bilion untuk menyelesaikan tuntutan itu tersalah dijual US sekuriti bersandarkan gadai janji sebelum krisis kewangan.

ancaman penalti telah menolak saham bank ke paras terendah. Ia menolak untuk mencapai perjanjian untuk penyelesaian yang lebih kecil, untuk membalikkan saham jualan besar-besaran dan membantu untuk memulihkan keyakinan.

Gabriel berkata beliau bimbang untuk orang-orang yang bekerja di bank, tetapi konservatif menuduhnya bermain politik.

“Saya tidak cuma bimbang tentang pekerja, tetapi juga mengenai ekonomi Jerman,” Joachim Pfeiffer, jurucakap itu dasar ekonomi konservatif di Parlimen, memberitahu Reuters.

menyerang bank apabila ia berada dalam keadaan yang stabil tidak pandai tetapi “murah,” kata wakil rakyat konservatif Michael Fuchs memberitahu Passauer Neue Presse. “Menteri ekonomi menyalahgunakan jawatannya untuk melakukan politik parti,” kata Fuchs.

Dengan pilihan raya kerana tahun depan, ahli politik Jerman tidak berselera untuk membantu Deutsche Bank, selepas usaha mencapai perniagaan di luar negara meninggalkan ia menghadapi berbilion euro pada penalti bagi yang zalim.

dalam kajian Emnid untuk majalah Focus pada hari Sabtu, 69 peratus menentang menyatakan bantuan untuk bank, dengan hanya 24 peratus memihak.

(Laporan oleh Caroline Copley; Laporan tambahan oleh Andreas Rinke; Penyuntingan oleh Larry King)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia