Home / Berita / penggubal undang-undang Jerman melawat pangkalan udara Incirlik Turki setelah berturut-turut berakhir

penggubal undang-undang Jerman melawat pangkalan udara Incirlik Turki setelah berturut-turut berakhir

ISTANBUL (Reuters) – Satu delegasi ahli parlimen Jerman melawat pangkalan udara Incirlik di selatan Turki pada Rabu, negeri yang dikendalikan Anadolu Agency berkata, meredakan berturut-turut bulan panjang yang menghalangnya mesyuarat tentera yang disediakan dalam gabungan itu terhadap negara Islam.

Turki pada Jun dihalang ahli-ahli politik dari asas, di mana kira-kira 200 tentera Jerman ditempatkan, sebagai tindak balas kepada resolusi dalam parlimen Jerman mengisytiharkan 1915 pembunuhan beramai-ramai di Armenia oleh tentera Uthmaniyyah pembunuhan beramai-ramai.

pada bulan Julai, Turki secara ringkas berasaskan kapal terbang gabungan di Incirlik selepas rampasan kuasa tentera abortive dan di tengah-tengah kebimbangan bahawa penyangak tentera mungkin cuba untuk melarikan diri negara ini dari asas.

Tentera udara Amerika Syarikat mempunyai kira-kira 5,000 juruterbang di Incirlik, yang berfungsi sebagai hab kritikal dalam gabungan itu diketuai Amerika Syarikat cuba untuk mengalahkan negara Islam ke atas sempadan di Syria dan Iraq.

Canselor Angela Merkel pada September memujuk Presiden Tayyip Erdogan untuk membenarkan ahli-ahli parlimen untuk melawat. Perjalanan mereka mengambil tempat dengan publisiti kecil, dengan Anadolu berkata ia telah ditutup kepada media.

The sekutu NATO telah melintasi pedang dalam beberapa bulan kebelakangan ini atas aliran pendatang ke Eropah melalui Turki dan kritikan Jerman tindak balas kepada cubaan rampasan kuasa, yang termasuk pembersihan anggota keselamatan dan perkhidmatan awam dan penangkapan lebih daripada 30,000 orang.

pendakwa raya Jerman semalam berkata mereka telah menggugurkan siasatan terhadap seorang pelawak yang didakwa menyinggung perasaan seorang pemimpin asing selepas membaca puisi lucah mengenai Presiden Turki Tayyip Erdogan di televisyen nasional. Erdogan telah memfailkan aduan terhadap pelawak, Jan Boehmermann.

Tentera Udara Jerman telah disimpan Tornado jet pengawasan dan pesawat mengisi minyak di Incirlik untuk menyumbang kepada perjuangan menentang Negara Islam. Tentera Jerman berada di Incirlik untuk membantu mempertahankan tentera Turki terhadap kemungkinan serangan dari Syria.

(Penulisan oleh Ayla Jean Yackley dan Daren Butler; mengedit oleh Ralph Boulton)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.