Home / Teknologi / pengesanan satelit boleh menghalang kehilangan pesawat, pemaju mengatakan

pengesanan satelit boleh menghalang kehilangan pesawat, pemaju mengatakan

Fixing a flawed system: Instead of sending tracking signals to ground stations – which means planes' locations can be lost over oceans or remote areas – the new system, called GlobalBeacon, would beam them to satellites, which would prevent planes disappearing in the manner of MH370, said experts. — Reuters

Penetapan sistem cacat: Daripada menghantar isyarat pengesanan ke stesen bumi – yang bermaksud lokasi pesawat ‘boleh hilang di lautan atau kawasan pedalaman – sistem baru, yang dikenali GlobalBeacon, mereka akan rasuk kepada satelit, yang akan menghalang pesawat hilang dalam cara MH370, kata pakar. – Reuters

BERLIN: Dua syarikat-syarikat AS telah membangunkan satu sistem pengesanan syarikat penerbangan yang mereka katakan akan menghalang pesawat hilang dalam cara yang Malaysia Airlines MH370.

Daripada menghantar isyarat pengesanan ke stesen bumi – yang bermaksud lokasi pesawat ‘boleh hilang di lautan atau kawasan pedalaman – sistem baru akan rasuk mereka untuk satelit.

“Ia tidak kira jika mereka terbang di atas lautan, padang pasir atau Kutub Utara, kita akan tahu di mana pesawat itu,” kata Daniel Baker, Ketua Pegawai Eksekutif FlightAware, penerbangan perkhidmatan pengesanan Internet yang bekerja dengan Aireon LLC, yang telah membangunkan teknologi satelit.

Sistem Aireon akan meletakkan ADS-B (automatik bergantung pengawasan – siaran) penerima pada satelit orbit rendah dikendalikan oleh Iridium Communications Inc dan dijangka beroperasi dari 2018. Sistem ini pada mulanya dicipta untuk membantu pengawal trafik udara laluan pesawat dengan lebih cekap.

Sistem pengesanan baru, yang dikenali GlobalBeacon, akan membuat data lokasi daripada penerima berasaskan ruang yang ada untuk syarikat penerbangan supaya mereka boleh mengesan kapal terbang mereka di berhampiran masa nyata pada alat berasaskan web.

Selepas kehilangan MH370 pada Mac 2014, pengawal selia dan syarikat penerbangan telah dikritik kerana bertindak balas terlalu perlahan untuk cadangan pengesanan Perancis selepas kemalangan pesawat Air France pada tahun 2009.

Pertubuhan Penerbangan Awam (ICAO) bercadang untuk mengenakan standard 15 minit untuk mengesan penerbangan biasa, atau lebih kerap dalam kes kecemasan, pada November 2018.

FlightAware berkata ia akan mendedahkan untuk produk pelanggan syarikat penerbangan pertama minggu depan, untuk bertepatan dengan mesyuarat ICAO di Montreal.

“Kita hanya mencapai kepada beberapa puluhan kami pelanggan syarikat penerbangan untuk membincangkan peluang ini dan walaupun semua berminat untuk menggunakan data ADS-B berasaskan ruang kami, hanya satu boleh mencecah had masa yang ketat untuk pengumuman kami , “Baker memberitahu Reuters. – Reuters

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.