Home / Berita / pengemis asing melebihi tempatan yang sedang mencari sedekah

pengemis asing melebihi tempatan yang sedang mencari sedekah

KLANG:. Bilangan pengemis asing ditahan dalam operasi di seluruh negeri adalah tiga kali lebih tinggi daripada penduduk tempatan

Timbalan Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat Selangor Wan Zarina Wan Salleh berkata sehingga Ogos, 130 pengemis asing diambil kira jalan-jalan semasa operasi biasa jabatan itu di seluruh negeri.

“Berbanding dengan 41 pengemis tempatan yang diselamatkan, pengemis asing berjumlah lebih daripada tiga kali penduduk tempatan.

“Daripada pengemis asing ditahan, 56 adalah kanak-kanak. Bagi penduduk tempatan, terdapat 12 kanak-kanak, “katanya kepada media selepas melancarkan kempen peringkat negeri anti-pengemis dipanggil” Bijak Memberikan Elak Tertipu “untuk mendidik orang ramai untuk menderma melalui saluran yang betul dan tidak boleh ditipu.

Wan Zarina berkata warga Myanmar terdiri pengemis yang paling asing dengan 87, diikuti Kemboja (31) dan Thailand (30).

Beliau juga menyatakan bahawa rakyat Malaysia di RM5 memberi umum dalam purata bagi setiap peminta sedekah ketika ditemui, dan tindakan ini telah mendorong banyak pengemis untuk terus meminta wang tunai.

“murah hati rakyat Malaysia memberi pengemis peluang untuk berkembang maju di kebaikan mereka.

“Mereka boleh memohon sedekah untuk hidup di jalan-jalan, tetapi terdapat pengemis yang mendapat beratus-ratus ringgit sehari, membuat lebih banyak wang daripada pemberi.

“Kami menggesa orang ramai supaya berhati-hati apabila memberi, dan mereka harus sentiasa memberi melalui saluran yang betul untuk membantu mereka yang benar-benar memerlukan,” katanya.

Pengarah Penguatkuasa Jabatan Mohd Hidzir Jamhuri berkata perayaan seperti Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Haji adalah “musim puncak” apabila pengemis keluar dalam jumlah yang lage.

“Sehingga Ogos, sebanyak 418 operasi telah dijalankan di seluruh Selangor untuk membanteras kegiatan mengemis,” kata beliau sambil menambah bahawa rakyat boleh melaporkan kes mengemis kepada jabatan melalui TALIAN Kasih 15999 hotline.

orang ramai juga boleh menyemak dengan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) atau polis pada organisasi atau kumpulan yang dibenarkan untuk mengutip derma daripada rakyat, katanya.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.