Home / Pendidikan / peminjam PTPTN kini disenarai hitam

peminjam PTPTN kini disenarai hitam

PETALING JAYA: Kira-kira 1.3 juta peminjam PTPTN yang disenaraikan di bawah Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS) mempunyai tanda hitam pada penarafan kredit mereka kerana mereka gagal membayar pinjaman pengajian mereka pada masa, jika pada semua.

Negara Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi (PTPTN) Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Dasar dan Operasi) Mastura Mohd Khalid berkata, sebaik sahaja disenaraihitamkan dalam CCRIS, penarafan kredit seseorang boleh mengambil menukik kerana seseorang itu boleh dianggap sebagai “pembayar gaji buruk”.

Ini boleh membawa kepada institusi kewangan menafikan pinjaman orang atau kemudahan kredit lain.

Beliau menambah bahawa semua peminjam PTPTN akan disenaraikan dalam CCRIS apabila ia adalah masa untuk mereka mula membayar balik, yang merupakan enam bulan selepas tamat pengajian.

“Apabila seseorang sepatutnya bermula membayar balik, kami akan menyenaraikan nama mereka dalam CCRIS,” katanya kepada The Star semalam.

Sejak ia ditubuhkan pada 1997 sehingga Julai tahun ini – tempoh hampir 20 tahun -. Terdapat 2.49 juta peminjam PTPTN

PTPTN menawarkan pinjaman daripada kajian diploma ke peringkat PhD.

Walau bagaimanapun, mempunyai nama seseorang pada CCRIS adalah satu perkara yang neutral itu sendiri, kerana sesiapa sahaja yang mempunyai kad kredit, gadai janji, pinjaman kenderaan, atau apa-apa bentuk pinjaman daripada institusi kewangan berlesen akan disenaraikan di pangkalan data ini ditadbir oleh Bank Negara Malaysia Biro kredit.

“Oleh itu, mempunyai nama seseorang pada CCRIS tidak terjumlah kepada satu ‘hukuman’, dan mereka yang kerap membayar balik PTPTN tidak perlu bimbang jika mereka yang disenaraikan dalam CCRIS rekod mereka akan menjadi bersih,” kata Mastura.

“CCRIS adalah pangkalan data yang digunakan oleh institusi kewangan untuk menilai mereka yang memohon untuk pinjaman. Jika mereka tukang bayar baik, maka permohonan pinjaman mereka akan diluluskan, “katanya.

Mastura mendedahkan bahawa sejak PTPTN mula menggunakan CCRIS pada 2015, lebih peminjam telah tampil ke hadapan untuk berunding untuk memasuki mod pembayaran balik yang lebih lembut.

Walau bagaimanapun, PTPTN masih belum mengambil jalan keluar dengan penyenaraian peminjam di bawah Petua Kredit persendirian dikendalikan Off Service (CTOS).

Bergantung kepada kursus dan institusi, jumlah pinjaman maksimum boleh berbeza dari RM4,750 kepada RM30,000 setiap tahun.

Mastura berkata peminjam sepatutnya mula membayar balik pinjaman enam bulan selepas tamat pengajian walaupun tiada notis telah dihantar dari PTPTN.

Laman web PTPTN menyatakan bahawa notis itu hanya akan dihantar pada bulan ketujuh selepas tamat pengajian.

Sejak penubuhannya, beliau berkata bahawa 1.2 juta peminjam telah sama ada dibayar penuh, atau telah membayar pinjaman mereka.

Selain daripada menggunakan CCRIS, PTPTN juga akan selepas peminjam dengan memasukkan nama mereka dalam senarai Jabatan Imigresen orang yang dilarang ke luar negara, satu amalan yang bermula pada tahun 2008.

Sehingga kini, 111.001 orang telah dihalang daripada ke luar negara kerana mereka telah gagal untuk membuat pembayaran bagi pinjaman PTPTN mereka.

Mastura berkata sejak blacklist perjalanan itu dilaksanakan, kira-kira 40% daripada peminjam telah menghubungi PTPTN untuk merundingkan semula pembayaran balik mereka, atau untuk menjelaskan jumlah yang terhutang.

Bagaimanapun, beliau mengingatkan peminjam bahawa mereka harus memberi PTPTN sekurang-kurangnya tujuh hari bekerja untuk mengeluarkan nama mereka daripada senarai hitam perjalanan.

PTPTN juga tidak suka untuk mengambil peminjam ke mahkamah.

Mastura menggesa peminjam untuk membayar pinjaman mereka apabila mereka menerima cek gaji pertama mereka.

“Jika gaji anda adalah terlalu rendah, anda boleh mendekati kita untuk menyusun semula pinjaman anda,” katanya, sambil menambah bahawa ini hanya akan bermakna tempoh pembayaran balik yang lebih panjang.

Bulan lalu, Pengerusi PTPTN Datuk Shamsul Anuar Nasarah juga mengumumkan pinjaman penuh tidak lagi boleh diberikan kerana kadar miskin pembayaran balik, kerana hanya RM8 bilion telah pulih daripada RM56.4bil dikeluarkan sejak tahun 1997.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia