Home / Berita / pemimpin Filipina mengibaratkan dirinya kepada Hitler, mahu membunuh berjuta-juta pengguna dadah

pemimpin Filipina mengibaratkan dirinya kepada Hitler, mahu membunuh berjuta-juta pengguna dadah

MANILA (Reuters) – Presiden Filipina Rodrigo Duterte muncul untuk menyamakan dirinya pemimpin Nazi Adolf Hitler pada hari Jumaat dan berkata beliau akan “bahagia” untuk menghapuskan 3 juta pengguna dadah dan pengedar di negara ini.

Walaupun pentadbiran Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama menafikan kenyataan itu, komen Duterte mencetuskan kejutan dan kemarahan di kalangan kumpulan-kumpulan Yahudi di Amerika Syarikat, yang boleh mewujudkan tekanan ke atas kerajaan Amerika Syarikat untuk mengambil garis yang lebih sukar dengan pemimpin Filipina itu.

AS Jurucakap Jabatan Negara, Mark Toner pada Jumaat berkata komen Duterte, dalam ucapan rambling setibanya di Davao City selepas lawatan ke Vietnam, adalah “peningkatan yang ketara” daripada perkongsian Amerika dengan Filipina “dan kita dapati mereka merisaukan.”

Duterte memberitahu pemberita bahawa beliau telah “digambarkan sebagai sepupu kepada Hitler” oleh pengkritik.

Menyedari bahawa Hitler telah membunuh berjuta-juta orang Yahudi, Duterte berkata, “Ada 3 juta penagih dadah (di Filipina). Saya gembira untuk menyembelih mereka.

” Jika Jerman mempunyai Hitler, Filipina akan mempunyai …, “katanya, berhenti dan menunjuk kepada dirinya sendiri.

” Anda tahu mangsa saya. Saya mahu (mereka) untuk menjadi semua penjenayah untuk menyelesaikan masalah negara saya dan menyelamatkan generasi akan datang dari kebinasaan. “

penasihat khas PBB mengenai pencegahan pembunuhan beramai-ramai, Adama Dieng, dinyatakan penggera pada komen Duterte dan menggesa pemimpin Filipina untuk melakukan pengendalian dalam penggunaan bahasa, kata satu kenyataan PBB.

Dieng juga menggesa Duterte untuk menyokong siasatan terhadap kenaikan dilaporkan dalam pembunuhan akibat daripada kempen anti-dadah itu, menurut kenyataan itu .

Pada bulan Ogos, Duterte mengancam untuk menarik balik Filipina dari PBB selepas ia dipanggil untuk menamatkan pembunuhan.

di Washington, jurucakap Jabatan Negara, Anna Richey-Allen, mempunyai mengulangi kebimbangan mengenai laporan pembunuhan luar undang-undang di negara Asia tenggara tetapi tidak memberikan tindak balas kepada komen Duterte ini merujuk kepada Hitler.

seorang pegawai Rumah putih pada Jumaat melekat strategi menekankan hubungan yang sekian lama Washington dengan Manila, berkata “kami terus memberi tumpuan kepada hubungan kami yang luas dengan Filipina dan akan bekerja bersama-sama dalam pelbagai bidang kepentingan bersama.”

Bagaimana hubungan antara Amerika Syarikat dan Filipina berkembang akan bergantung lebih kepada apa yang Duterte tidak daripada di apa yang dia kata, pegawai-pegawai pentadbiran berkata.

di Hawaii pada hari Jumaat, Setiausaha Pertahanan AS Ash Carter bertemu dengan ketua-ketua pertahanan negara-negara Asia tenggara, termasuk Filipina, dan pegawai-pegawai Amerika Syarikat berkata mereka akan menggunakan forum untuk menjelaskan komen oleh Duterte yang membuang ke meragui komitmen untuk hubungan ketenteraan dengan Amerika Syarikat, termasuk latihan bersama dan rondaan.

Carter, bercakap sebelum ucapan Duterte di Davao, berkata Washington mempunyai satu pakatan “sukar sekali dirubah” dengan Manila.

TONE-pekak ‘

sejak Duterte mengambil alih jawatan pada 30 Jun, lebih daripada 3,100 orang telah terbunuh sejak itu, kebanyakannya dikatakan penagih dadah dan peniaga, dalam operasi polis dan pembunuhan vigilante.

Duterte, yang dipilih sebagai Mei di belakang bersumpah untuk menamatkan dadah dan rasuah di negara 100 juta orang, telah menghina Obama dan dalam beberapa ucapan beliau telah menjejaskan hubungan antara Manila dan Washington.

pada hari Jumaat, bertindak balas kepada komen yang pada perang pada dadah oleh US Senator Patrick Leahy dan Benjamin Cardin, Duterte berkata: “Jangan berpura-pura menjadi hati nurani moral di dunia. Jangan menjadi anggota polis kerana anda tidak mempunyai kelayakan untuk berbuat demikian di negara saya. “

kumpulan Yahudi cepat dikutuk comments Hitler Duterte ini.

Rabbi Abraham Cooper, ketua Pusat Simon Wiesenthal ini Digital Keganasan dan projek Hate dan memanggil mereka “keterlaluan”.

“Duterte berhutang mangsa (Holocaust) permohonan maaf untuk retorik menjijikkan,” kata Cooper.

The Anti-Defamation League , sebuah kumpulan Yahudi antarabangsa yang berpangkalan di Amerika Syarikat, berkata komen Duterte adalah “mengejutkan untuk nada-pekak mereka”.

“perbandingan pengguna dadah dan peniaga kepada mangsa Holocaust adalah tidak sesuai dan amat menyakitkan,” kata Todd Gutnick, pengarah kumpulan komunikasi. “Ia membingungkan mengapa mana-mana pemimpin yang mahu model dirinya selepas raksasa itu.”

Duterte telah berkata tidak akan ada permainan perang tahunan antara Filipina dan Amerika Syarikat sehingga akhir tempoh enam tahun, dan permusuhan boleh membuat strategi Washington terhadap mengimbangi semula fokus tentera ke arah Asia dalam menghadapi China yang semakin tegas lebih sukar untuk dicapai.

Murray Hiebert, seorang pakar Asia Tenggara Pusat Kajian Strategik dan Antarabangsa pemikir di Washington, berkata Obama telah “mengambil pandangan panjang” dalam menangani Duterte. Obama meninggalkan pejabat pada bulan Januari.

Malcolm Cook, felo kanan di ISEAS Yusof Ishak Institute Singapore, berkata pakatan AS-Filipina tidak semestinya berisiko, tetapi Washington boleh mendapatkan untuk memberi tumpuan kepada hubungan di tempat lain di rantau ini.

“Kita semua dalam erti kata menjadi, oleh keperluan, desensitised kepada bahasa Duterte,” kata beliau.

“diplomatik, AS akan berkata mereka akan terus bekerjasama dengan beliau dan perikatan yang kuat. Tetapi ia adalah sama ada mereka akan terus mengukuhkan pakatan atau tidak.”

(Tambahan pelaporan oleh Brendan O’Brien di Milwaukee, Yeganeh Torbati di Honolulu, Marius Zaharia di Singapura, Michelle Nichols di PBB, Jeff Mason di Yerusalem, dan Daud Brunnstrom dan Matt Spetalnick di Washington; Penyuntingan oleh Raju Gopalakrishnan, Toni Reinhold, Grant McCool dan Lisa Shumaker)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.