Home / Berita / pemimpin EU berusaha untuk bersetuju jalan pintas untuk melancarkan Paris iklim perjanjian

pemimpin EU berusaha untuk bersetuju jalan pintas untuk melancarkan Paris iklim perjanjian

BRUSSELS (Reuters) – Kesatuan Eropah negeri bersetuju pada hari Jumaat di landasan yang, pengesahan bersama perjanjian Paris untuk memerangi perubahan iklim, mendapatkan perjanjian sokongan yang cukup untuk mula berkuat kuasa tahun ini dan membimbing perubahan radikal ekonomi dunia yang jauh daripada bahan api fosil.

perjanjian oleh menteri alam sekitar dari semua 28 negara anggota adalah satu kejayaan politik yang jarang berlaku untuk EU pada masa perpecahan terhadap krisis penghijrahan dan ketidakpastian selepas undi Britain untuk meninggalkan blok

“Semua anggota lampu hijau awal EU ratifikasi Perjanjian Paris:. Apa ada sesetengah percaya mustahil kini sebenar, “tweeted Presiden Majlis Eropah Donald Tusk, yang rumah negara Poland telah menjadi negeri utama menentang apa-apa perjanjian yang pantas.

keputusan oleh EU, yang menyumbang kira-kira 12 peratus daripada pelepasan global, perlu diluluskan oleh Parlimen Eropah minggu depan. Dan yang seterusnya telah diluluskan oleh menteri.

Untuk berkuat kuasa, Perjanjian Paris yang memerlukan pengesahan rasmi oleh 55 negara yang mencakupi 55 peratus daripada pelepasan global. Sebaik sahaja ia mencapai ambang itu, ia akan berkuatkuasa selepas 30 hari.

Penyimenan perjanjian sebelum pilihan raya presiden Amerika Syarikat pada Nov 8 akan membuat ia lebih sukar untuk membongkar jika Republikan Donald Trump, yang menentangnya, menang bahawa undi.

setakat ini, 61 negara yang mewakili 47.8 peratus daripada pelepasan telah disahkan, yang diketuai oleh China dan Amerika Syarikat. India, dengan 4 peratus, dijangka mengesahkan pada hari Ahad dan pengesahan EU akan menolak lebih garisan.

POLAND berpuas hati

Poland dicari konsesi bagi ekonomi arang batunya menjelang Jumaat khas perhimpunan, jadi EU menteri alam sekitar menemui satu cara untuk memecahkan dengan prosedur biasa dan mengunci secara kolektif ke dalam perjanjian Paris.

“kepentingan Poland telah diperolehi dan persetujuan telah dicapai,” kata Pavel Mucha, jurucakap Kementerian Alam Sekitar Poland. Beliau tidak memberikan butiran.

Apabila pengawal selia EU mengumumkan rancangan pada bulan Julai untuk menyebarkan beban iklim matlamat blok untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau pada tahun 2030 kepada sekurang-kurangnya 40 peratus di bawah tahap 1990, Poland membantah sasarannya.

perjanjian Paris bertujuan untuk mengekalkan suhu purata terbit “jauh di bawah” 2 darjah Celsius di atas zaman pra-industri untuk menangani pemanasan global. Ia akan memerlukan perubahan drastik daripada bahan api fosil abad ini sebagai sebahagian daripada usaha untuk menghadkan heatwaves, banjir, kemarau dan kenaikan aras laut.

Jalan pintas EU, yang digelar “kreativiti institusi” oleh menteri Perancis, akhirnya tergantung kepada kepercayaan bahawa setiap satu daripada 28 akan susulan dengan ratifikasi mereka sendiri. Jika tidak, mereka yang telah pergi ke hadapan boleh terjebak dengan memenuhi pelepasan luka berjanji blok secara keseluruhan.

Jerman, Hungary, Perancis, Austria dan Slovakia telah secara individu disahkan pakatan Paris dalam Kesatuan Eropah .

(Pelaporan tambahan oleh Agnieszka Barteczko di Warsaw dan Alister Doyle di Oslo; Penyuntingan oleh Mark Trevelyan)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.