Home / Berita / Pemerhati antarabangsa akan menonton US mengundi rapat

Pemerhati antarabangsa akan menonton US mengundi rapat

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

VIENNA (Reuters) – Di tengah-tengah caj daripada Donald Trump bahawa pilihan raya presiden Amerika Syarikat boleh “rigged” dan kebimbangan aktivis hak-hak pengundi hitam mungkin menghadapi halangan yang tidak wajar, ketua pasukan pemerhati antarabangsa menjanjikan ulasan penuh yang terdiri daripada mengundi mesin untuk bias etnik apabila ia mula bekerja pada hari ini.

pasukan dari 57 negara pertubuhan Keselamatan dan Kerjasama di Eropah (OSCE) yang akan memantau November 8 pilihan raya presiden dan Kongres bakal menjadi yang terbesar organisasi telah dihantar ke Amerika Syarikat, ditugaskan untuk memeriksa undi memenuhi standard antarabangsa.

cadangan jelas calon Republikan Trump bahawa undi mungkin tidak bebas dan adil telah menarik respon marah dari lawannya, yang mengatakan bahawa ini adalah tidak berasas.

Demokrat Hillary Clinton telah membawa Trump dalam undian pendapat kebangsaan dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Pada hari Selasa, purata pemilihan dikumpulkan oleh laman web RealClearPolitics menunjukkan beliau dengan 48.1 peratus sokongan berbanding Trump 44.3 peratus.

Hak-hak sivil peguam bela juga berkata pengundi lebih cenderung untuk menghadapi prasangka perkauman dalam pilihan raya ini dari mereka dalam tempoh 50 tahun, kerana undang-undang mengundi yang beberapa negeri yang diluluskan selepas Mahkamah Agung US menghapuskan sebahagian daripada anti mercu tanda -discrimination 1965 Akta Hak mengundi tiga tahun yang lalu.

“Kami mempunyai kebimbangan mengenai pendaftaran pengundi, pengenalan pengundi dan juga pengundian secara elektronik,” kata ketua misi OSCE, peguam British dan diplomat Audrey Glover berkata dalam telefon temuduga, sambil menambah bahawa misi ini adalah berat sebelah.

“Kami sentiasa membiarkan fakta berbicara sendiri, jadi mari kita lihat apa yang berlaku,” katanya. Tuduhan seperti Trump, bagaimanapun, bagi pihak berkuasa AS untuk susulan ke atas manakala OSCE yang diperhatikan, katanya. “Kami tidak anggota polis.”

The Shelby County v Pemegang keputusan Mahkamah Agung pada tahun 2013, lalu memusnahkan sebahagian daripada Akta Hak Mengundi yang digunakan untuk menentukan kawasan yang mempunyai sejarah diskriminasi terpaksa mendapatkan kebenaran khas sebelum menukar undang-undang pengundian mereka.

yang telah menimbulkan kebimbangan di kalangan kumpulan-kumpulan hak bahawa undang-undang mengenai isu-isu seperti pengenalan pengundi telah pun ditukar kepada membuat ia lebih sukar untuk pengundi miskin dan minoriti untuk mengambil bahagian.

OSCE, yang terdiri daripada orang-orang Eropah, Asia Tengah dan Amerika Utara, juga telah mencadangkan bahawa semua mesin pengundian elektronik yang dikehendaki oleh undang-undang untuk meninggalkan jejak kertas disahkan, walaupun banyak negeri tidak menyediakan satu.

Glover berkata pasukannya akan cuba menjelaskan di mana ia secara sah boleh dan tidak boleh pergi, sambil menambah bahawa pendirian negeri-negeri dan daerah-daerah ‘pada pemerhati antarabangsa biasanya tidak jelas. Texas juga mengancam pemerhati OSCE dengan pendakwaan empat tahun yang lalu, yang organisasi yang dikenali sebagai “tidak boleh diterima” pada masa itu.

Glover, bagaimanapun, melanda nada pendamai.

“Jika undang-undang itu berkata pemerhati antarabangsa tidak dibenarkan, maka jelas kita tidak akan cuba dan pergi. kami tidak akan untuk mencuba dan membuat apa-apa jenis tempat kejadian, “katanya kepada Reuters.

Tetapi halangan terbesar mungkin diri sendiri. OSCE berharap untuk menggunakan 100 dipanggil pemerhati jangka panjang pada minggu akan datang, tetapi negeri OSCE – termasuk Jerman, Perancis, Sepanyol, Romania, Finland, Bosnia – hanya disediakan 26.

Sehingga 400 pemerhati jangka pendek akan memulakan kerja berhampiran dengan hari pilihan raya.

“kami akan melakukan apa yang kita boleh dengan apa yang kami ada,” kata Glover. “Kami akan cuba dan membuat beg tangan sutera dari telinga babi dan kami akan cuba dan meliputi seluruh Amerika Syarikat, atau setakat yang boleh dilaksanakan.”

(Disunting oleh Dominic Evans)

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *