Home / Berita / pemberontak Syria melihat lebih senjata dari musuh Assad, tetapi tidak cukup

pemberontak Syria melihat lebih senjata dari musuh Assad, tetapi tidak cukup

BEIRUT (Reuters) – pemberontak Syria mengharapkan untuk menerima jenis baru senjata berat dari penyokong asing mereka sebagai tindak balas kepada keruntuhan gencatan senjata dan kerajaan serangan oleh Rusia, tetapi apa-apa berjumlah perubahan besar dalam sokongan, ketua pemberontak berkata pada hari Sabtu.

Tambang Kolonel al-Bayoush, ketua kumpulan Bahagian Utara, kepada Reuters beliau menjangka pemberontak untuk mendapatkan jenis baru pelancar roket buatan Rusia dan meriam, tetapi tidak ada tanda-negara asing bersetuju dengan permintaan pemberontak ‘lama dipegang untuk peluru berpandu anti-pesawat. Sebarang kenaikan akan menjadi “sedikit”.

Walaupun Bayoush menunjukkan keupayaan pemberontak dapat dipertingkatkan ke tahap yang, beliau berkata peralihan yang lebih penting akan berada dalam taktik mereka, walaupun dia tidak memberikan butiran.

Keruntuhan gencatan senjata yang diusahakan oleh Amerika Syarikat dan Russia minggu ini telah diikuti oleh serangan kerajaan baru yang utama terhadap kawasan yang dikuasai pemberontak Aleppo.

Syarikat yang menentang Assad, seperti Arab Saudi, Turki dan Amerika Syarikat, telah menyalurkan sokongan ketenteraan kepada beberapa pemberontak berjuang di bawah panji-panji tentera Pembebasan Syria untuk beberapa tahun. Dalam beberapa kes ini sudah termasuk buatan AS anti-kereta kebal, atau TOW, peluru berpandu.

Pemberontak telah lama bagaimanapun mengadu bahawa sokongan asing tidak mencukupi untuk berhadapan dengan Damsyik, yang telah menerima sokongan tentera yang kuat dari Iran dengan berkesan dan Rusia.

Bercakap kepada Reuters dari Syria, Bayoush berkata “terdapat tanda-tanda dan janji-janji” lebih senjata, walaupun dia hanya dijangka “sedikit peningkatan”. Beliau menjangkakan penghantaran lebih “senjata berat, seperti pelancar roket dan meriam”.

“Saya menjangkakan jenis baru senjata buatan Rusia, sebagai tambahan kepada lebih daripada jenis sebelum ini (yang dibekalkan),” katanya . melalui sistem pesanan berasaskan internet

“Apa yang diharapkan ialah peningkatan dalam kadar satu pertempuran, supaya mereka disusun dalam cara yang berbeza – perubahan dalam taktik,” katanya

.

(Menulis oleh Tom Perry; editing oleh Peter Graff)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.