Home / Berita / Pembangkang boleh memfailkan bantahan, kata Azalina

Pembangkang boleh memfailkan bantahan, kata Azalina

Azalina: Opposition can file objections before Oct 14.

Azalina: Pembangkang boleh memfailkan bantahan sebelum Oktober 14.

KUALA LUMPUR: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Azalina Othman Said menasihatkan parti-parti politik yang tidak berpuas hati dengan (SPR) cadangan persempadanan semula terkini Suruhanjaya Pilihan Raya untuk mengemukakan rayuan

.

“Mereka boleh memfailkan bantahan sehingga 14 Oktober saya fikir pembangkang mempunyai isu-isu amanah yang besar,” katanya.

Azalina berkata demikian bagi menjawab panggilan penasihat DAP Lim Kit Siang bagi kerajaan Selangor untuk mengadakan pilihan raya lebih cadangan SPR.

Pengerusi Barisan Nasional Selangor Tan Sri Noh Omar juga berkata pembangkang perlu mengikut prosedur yang betul dengan memfailkan bantahan jika mereka tidak berpuas hati dengan latihan.

Sebaliknya, kata beliau, Lim membuat seruan untuk mengadakan pilihan raya mengejut, yang tipikal pembangkang “kuasa-tersandung”.

“Ia mengingatkan ‘Langkah Kajang’ dan krisis banglo yang melibatkan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng.

“DAP mahu memaksa menghadapi pilihan raya umum di Pulau Pinang apabila Guan Eng adalah kira-kira yang akan dikenakan bagi corrup-tion.

“Akhirnya, mereka tidak memegang suara snap selepas banyak kekecohan,” katanya semalam.

Noh Omar: Opposition must follow the correct procedures.

Noh Omar. Pembangkang mesti mengikut prosedur yang betul

Noh berkata, di bawah undang-undang, parti-parti politik boleh memfailkan bantahan, tetapi pembangkang enggan untuk mengikuti undang-undang.

“Walaupun saya, sebagai Pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor, tidak gembira dengan persempadanan semula di beberapa kerusi Selangor,” katanya.

Beberapa penggubal undang-undang lain juga mengkritik cadangan Lim, menuduh Ahli Parlimen Gelang Patah cuba mempolitikkan isu itu.

Ahli Parlimen Kuala Selangor Datuk Seri Irmohizam Ibrahim Umno berkata Lim perlu menghormati peraturan pilihan raya dengan memfailkan bantahan.

“Ia masih di peringkat cadangan.

“Dia membuat kenyataan terdesak dan pemimpin Pakatan Harapan harus membawanya ke tugas untuk membuat cadangan tersebut,” kata Irmohizam di lobi Parlimen hari ini.

Irmohizam berkata Umno akan memfailkan bantahan sendiri kepada beberapa cadangan SPR.

Tetapi, beliau menambah bahawa parti itu tidak membuat kekecohan besar tentang hal itu, tidak seperti Lim dan parti-parti pembangkang.

“Latihan ini dilakukan oleh sebuah agensi bebas,” katanya.

Ahli Parlimen Subang Sivarasa Rasiah PKR berkata beliau juga tidak yakin dengan idea Lim.

“Satu tinjauan snap tidak benar-benar perkara itu. Kami sedang mengkaji perubahan yang dicadangkan dan pada pandangan kami, adalah tidak adil kepada kami dan pengundi.

“Kami akan menjalankan kajian penuh dan memfailkan bantahan kami,” katanya.

DAP Ahli Parlimen Seremban Anthony Loke berkata, pemimpin Pakatan perlu melihat ke dalam cadangan menghadapi pilihan raya umum, tetapi keputusan muktamad akan diputuskan oleh majlis pimpinan Pakatan dan kerajaan Selangor.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.