Home / Teknologi / pemantau antitrust Jepun menganggap tindakan terhadap Apple, pembawa: Sumber

pemantau antitrust Jepun menganggap tindakan terhadap Apple, pembawa: Sumber

Bad news: An iPhone 7 on display at the Apple Store at Tokyo's Omotesando shopping district, Japan. Any government order for corrective measures may crimp Japanese demand for more profitable new iPhone models that compete against well-reviewed Android phones such as the Galaxy S7. — Reuters

Berita buruk: Satu iPhone 7 dipamerkan di kedai Apple di daerah membeli-belah Omotesando di Tokyo, Jepun. Apa-apa perintah kerajaan untuk langkah-langkah pembetulan boleh kelim permintaan Jepun untuk model iPhone baru yang lebih menguntungkan yang bersaing dengan yang dikaji semula telefon Android seperti Galaxy S7. – Reuters

TOKYO: pengawal selia Jepun sedang mempertimbangkan untuk mengambil tindakan terhadap Apple Inc mengenai kemungkinan pelanggaran antitrust yang mungkin telah membantu ia menguasai jualan telefon pintar di negara ini, sumber-sumber kerajaan berkata, satu langkah yang boleh mencecah margin keuntungan syarikat itu di salah satu daripada pasaran yang paling menguntungkan.

Dalam laporan yang diterbitkan pada bulan lepas, Suruhanjaya Perdagangan Adil Jepun (FTC) berkata, NTT DoCoMo, KDDI Corp dan Softbank Kumpulan telah enggan menjual lebih tua model lebihan iPhone kepada peruncit pihak ketiga, dengan itu terpincang-pincang pesaing yang lebih kecil.

Apple tidak dinamakan dalam laporan itu, tetapi dua sumber kanan kerajaan memberitahu Reuters bahawa pengawal selia juga menumpukan kepada perjanjian bekalan Apple dengan ketiga-tiga pembawa.

Di bawah tawaran itu, stok lebihan iPhone lebih tua disimpan keluar dari pasaran dan dihantar ke pasaran luar negara seperti Hong Kong, menurut sumber-sumber industri.

The pembawa, dikunci dalam sebuah perjuangan yang besar untuk memenangi pengguna yang mengingini iPhone, juga pembelian pukal telefon pintar Apple dan menjual mereka pada harga diskaun, yang memberikan syarikat AS kelebihan berbanding pesaing seperti Samsung Electronics Co, menurut kepada kedua-dua pegawai kerajaan dan sumber industri.

Kedua-dua iPhone 7 dan Galaxy S7 model kelebihan menjual Samsung untuk ¥ 93.960 (RM3,850) di bawah pakej perkhidmatan utama DoCoMo tanpa apa-apa kontrak, tetapi kos untuk iPhone jatuh mendadak kepada ¥ 38.232 (RM1,567) dengan kontrak dua tahun, manakala Galaxy jatuh ke ¥ 54.432 (RM2,230).

Apabila ditanya mengenai kebimbangan antitrust, Apple dikemukakan pautan ke halaman web yang diterbitkan pada masa laporan FTC Ogos 2 yang mengatakan ia telah mencipta atau menyokong 715,000 pekerjaan di Jepun dengan pemaju berdasarkan Jepun-mengaut lebih daripada US $ 9bil (RM36.96bil) hasil jualan aplikasi Apple sejak 2008. Ia tidak mengulas lanjut.

Terbesar saham

Strategi ini telah membantu Apple mengekalkan permintaan untuk iPhone baru, menjadikan Jepun salah satu daripada pasaran yang paling menguntungkan. Syarikat AS menyumbang hampir satu dalam setiap dua telefon pintar yang dijual di Jepun, bahagian terbesar dalam pasaran utama.

Ia juga disimpan penyedia perkhidmatan mudah alih baru seperti firma aplikasi mesej Line Corp dan peruncit dalam talian Rakuten Inc daripada menjual iPhone, dan membantu tiga penerbangan utama mengawal lebih daripada 90% daripada pasaran telefon mudah alih.

Apa-apa perintah kerajaan untuk langkah-langkah pembetulan boleh kelim permintaan bagi model iPhone baru yang lebih menguntungkan yang bersaing dengan yang dikaji semula telefon Android seperti Galaxy S7.

“Tindakan tiga pengendali sahaja tidak mengambil kira keadaan pasaran,” kata salah seorang pegawai, yang mengesahkan bahawa laporan Ogos itu juga ditujukan kepada Apple. “Kami semakin hampir untuk mengambil tindakan.”

Pegawai-pegawai kata pemerhati berharap menekan pembawa akan mendapatkan mereka untuk menyelesaikan isu antitrust, yang boleh termasuk rundingan semula kontrak dengan Apple.

Mereka meminta untuk tidak dikenalpasti kerana mereka tidak diberi kuasa untuk bercakap kepada media.

FTC tidak memberikan tarikh akhir atau mengatakan apa penalti, seperti denda, ia akan mengenakan jika syarikat tidak bertindak.

Pada masa lalu, FTC telah mengeluarkan gencatan dan berhenti perintah, dan mengenakan “caj lebihan” untuk mendapatkan balik keuntungan yang terhasil daripada pelanggaran antitrust. Caj lebihan terbesar setakat ini bagi kes-kes yang melibatkan lima syarikat, adalah 27bil yen (RM1.10bil).

Denda ke atas syarikat dinilai dapat kartel atau monopoli operasi, bagaimanapun, boleh menjadi lebih tinggi.

NTT DoCoMo berkata ia tidak percaya ia menyekat peserta baru. “Kami sentiasa berusaha untuk menjalankan jualan dan perkhidmatan dengan betul dan kami akan mengambil laporan FTC di atas kapal dan mempertimbangkan tindak balas kami,” kata seorang jurucakap.

Jurucakap KDDI berkata syarikat itu telah beroperasi perniagaannya dengan cara yang sesuai dan mengikuti garis panduan.

Jurucakap Softbank juga berkata ia akan bekerjasama dengan pengawal selia. “Sehingga kini kita tidak pernah mempunyai sebarang masalah dengan undang-undang persaingan terhadap amalan jualan dan harga,” katanya.

Samsung enggan mengulas. – Reuters

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.