Home / Berita / Pelombong terperangkap dalam Catch-22 keadaan

Pelombong terperangkap dalam Catch-22 keadaan

KUANTAN: pelombong Bauxite di negeri ini terperangkap dalam Catch-22, diberitahu untuk membersihkan stok simpanan mereka atau menghadapi lanjutan moratorium, tetapi tidak dibenarkan untuk membersihkan stok simpanan.

pengendali

Persatuan pengusaha perlombongan Pahang Naib Presiden Yap Soon Huat berkata berlesen telah diadakan semula oleh pelombong haram, yang tidak mempunyai lesen melombong tuan punya (PML ) untuk bergerak bijih mereka digali.

Ketika ditanya mengapa ia mengambil masa yang lama untuk membersihkan stok simpanan bauksit, Yap berkata kebanyakan ahli-ahlinya telah dibersihkan mereka, walaupun dia tidak boleh mengambil kira kumpulan yang lain.

“Kita perlu membantu mereka untuk membersihkan, tetapi yang merupakan salah seorang yang membuat keputusan ini (untuk tidak mengeluarkan PML),” katanya, sambil menambah bahawa kerajaan negeri tidak mengeluarkan lesen kepada pemilik simpanan bermasalah.

moratorium terhadap perlombongan telah diperkenalkan oleh Kerajaan Persekutuan pada bulan Januari untuk mengurangkan pencemaran yang disebabkan oleh perlombongan tidak terkawal dan telah dilanjutkan kali ketiga pada september 7.

Menteri Alam Sekitar dan Sumber Asli Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar memberi amaran beliau akan mempertimbangkan lanjutan enam bulan lagi jika stok simpanan masih tidak dibersihkan oleh 31 Dis, tarikh akhir.

beliau berkata terdapat lebih daripada 4.130.000 tan stok simpanan dibersihkan.

[1945900419459005yangberpangkalandiPahang] Tetapi Yap tidak percaya ada yang banyak dalam simpanan bauksit, mempersoalkan di mana menteri yang diperoleh angka dari. []

Yap, yang juga pengarah Urusan Spring Energy Sdn Bhd yang lombong bauksit di laman web yang dimiliki Tanah Makmur Bhd, berkata mereka telah membersihkan stok simpanan sejak Januari, dengan hanya beberapa ratus ribu tan kiri.

Beliau percaya terdapat lebih bauksit yang didepositkan di bawah KotaSAS perbandaran simpanan tanah Tanah Makmur, di mana kompleks pentadbiran Pahang baru sepatutnya yang akan dibina.

“Jika pembinaan diteruskan, bauksit akan dikebumikan. Kami menulis untuk Sumber dan Alam Sekitar Kementerian Asli untuk meminta bauksit untuk diekstrak pertama. Jika tidak, ia akan menjadi satu pembaziran, “katanya.

Pengerusi Bukit Goh Jawatankuasa Isu Bauxite Datuk Dr Abd Wahid Abd Manap meramalkan moratorium itu akan diperluaskan mulai Januari depan, kerana tidak banyak kerja-kerja yang boleh dilakukan sepanjang musim tengkujuh .

di mana berita lanjutan moratorium akan sekali menimbulkan kumpulan kepentingan itu untuk membantah, ia hanya mencungkil dikalahkan mengeluh sekarang.

“Saya meletak jawatan sebagai pengerusi kerana saya telah gagal untuk membantu Felda peneroka Bukit Goh yang terlibat dalam tergesa-gesa bauksit, “kata Dr Abd Wahid dalam satu temu bual dengan The Star .

Beliau mendakwa bahawa larangan itu berlarutan telah memandu sesetengah pengendali menyeludup keluar bijih dan juga mencuri tanah merah dari pemilik tanah.

“pengendali bauksit telah banyak melabur dan kini mereka boleh bukan saya, ada yang mencari untuk mengurangkan kerugian mereka dengan mengambil apa yang mereka boleh dan meninggalkan pemilik tanah ‘lot separuh digali, “katanya, sambil menambah bahawa pemilik tanah tidak boleh menanam semula pokok-pokok kelapa sawit mereka semasa dalam limbo ini.

Tiada pengendali perlombongan bauksit di kawasan Bukit Goh telah dilesenkan sebelum moratorium, yang juga membawa penguatkuasaan yang lebih ketat terhadap pengangkutan bauksit haram.

Dr Abd Wahid dianggarkan bahawa masih terdapat kira-kira 1.8 juta tan bauksit dalam simpanan di Felda Bukit Goh, tidak ada yang secara sah dapat dipindahkan tanpa orang tengah kerajaan negeri hadapan.

Ketua pegawai operasi Kuantan Port Consortium Datuk Khasbullah A. Kadir berkata jumlah yang dieksport melalui pelabuhan itu mula meningkat sejak Ogos.

“Sebelum itu, terdapat kurang daripada dua kapal mengeksport setiap bulan. Pada bulan Julai, terdapat hanya satu kapal, “katanya

Cerita berkaitan:.?

Siapakah yang akan membayar rekening pembersihan di bandar

jalan panjang dan beralun untuk pemulihan

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.