Home / Sukan / Pele panggilan untuk perpaduan selepas Chapecoense tragedi

Pele panggilan untuk perpaduan selepas Chapecoense tragedi

RIO DE JANEIRO : Football legenda Pele menggesa dunia bola sepak untuk terus bersatu dalam sokongan tertekan keran Brazil pertama Chapecoense pasukan bahagian.

Kebanyakan skuad dan kakitangan kelab itu meninggal dunia apabila penerbangan sewa khas di mana mereka naiki terhempas sebelum sampai ke destinasi berhampiran bandar Colombia Medellin pada Isnin.

“Buat masa ini apa yang perlu berlaku adalah bagi orang-orang yang memberi pertolongan antara satu sama lain, membantu untuk keselesaan keluarga dan mereka yang terselamat, kerana mereka memerlukannya,” Pele memberitahu program radio Bate-Bola pada Khamis.

“ia masa yang sedih. mungkin ada telah kesilapan yang dibuat. Kami berharap keluarga boleh mempunyai kekuatan untuk mengatasi ini secepat yang mungkin. “

tragedi itu telah mendorong dunia bola sepak untuk perhimpunan di kelab dari Chapeco, yang bandar sekitar 200,000 orang di selatan Brazil.

Banyak kelab di Brazil dan di luar negara berkata, mereka akan memakai logo Chapecoense pada baju mereka dalam perlawanan akan datang mereka manakala badan induk bola sepak dunia FIFA berkata ia diluluskan bertafakur selama seminit sebelum semua lekapan hujung minggu ini.

bola sepak Amerika Selatan yang mengawal badan CONMEBOL dijangka menerima permintaan oleh Colombia Atletico Nacional untuk anugerah Chapecoense gelaran Copa Sudamericana.

kelab-kelab itu sepatutnya untuk bertemu di kejohanan benua ini akhir ke atas dua kaki pada 30 November dan Disember 7.

Atletico Negara mengadakan satu penghormatan mengharukan untuk Chapecoense dengan perhimpunan nyalaan lilin di stadium Anastasio Girardot pada Rabu.

Peminat dibungkus stadium 45,000 tempat duduk dengan beribu-ribu lagi berkumpul di jalan-jalan sekitar selepas tidak dapat memasuki tempat itu. – Bernama

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.