Home / Berita / pelarian Afghanistan di Pakistan berasa panas yang semakin meningkat ketegangan serantau

pelarian Afghanistan di Pakistan berasa panas yang semakin meningkat ketegangan serantau

KABUL (Reuters) – Untuk Samihullah, tukang jahit dari keluarga pelarian Afghanistan di Pakistan , petunjuk pertama bahawa ia mungkin masa untuk meninggalkan negara ini penghinaan yang dilemparkan kepadanya di bazar.

Dilahirkan kepada ibu bapa pelarian di bandar Pakistan utara Mansehra, dia tidak pernah mendapat kewarganegaraan tetapi sentiasa dianggap sebagai Afghan, sesuatu yang mula mengira terhadapnya sebagai kebencian tempatan berkembang lebih hubungan pendalaman Afghanistan dengan India.

Banyak Pakistan melihat India sebagai musuh mereka di sepanjang masa, dan sikap yang telah keras sejak beberapa bulan lalu ketika ketegangan antara pesaing bersenjata nuklear telah meningkat.

“Afghanistan digunakan untuk dipanggil ‘Kabuli’ di Pakistan, tetapi kini Pakistan memanggil mereka ‘Hindu’ kerana kami telah menandatangani perjanjian ekonomi dengan India,” kata Samihullah, yang, seperti banyak Afghanistan, pergi dengan satu nama.

Berkahwin dan mempunyai dua orang isteri, yang Afghan dan satu Pakistani, pemain berusia 32 tahun itu adalah antara beribu-ribu orang yang telah pergi ke Afghanistan dan ditempatkan sementara di pusat pelarian berhampiran Kabul .

Malah sebelum pertempuran terbaru antara tentera India dan Pakistan di wilayah Kashmir yang dipertikaikan, iklim adalah lebih bermusuhan.

“Mereka memberitahu kami, kami memilih persahabatan India jadi kami perlu pergi ke India. Kami bersembunyi di kedai-kedai dan rumah kita untuk mengelak daripada ditangkap, “kata Samihullah.

Selepas hampir 40 tahun perang di Afghanistan, Pakistan mempunyai kira-kira 1.5 juta pelarian berdaftar, salah satu yang terbesar populasi seperti di dunia, menurut agensi pelarian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Lebih daripada satu juta orang lain adalah dianggarkan tinggal di sana yang tidak berdaftar.

Islamabad, yang mengumumkan rancangan penghantaran balik baru tahun lepas, telah meningkatkan tekanan untuk menghantar orang ke belakang dan nombor telah meningkat secara mendadak dalam bulan kebelakangan ini kerana hubungan Afghanistan-Indian diperkukuhkan dan orang-orang di antara India dan Pakistan memburuk.

“orang-orang ini adalah tetamu kami, kami telah memeliharanya di dalam rumah kami. Afghanistan harus berterima kasih kepada kami, “kata seorang pegawai tentera Pakistan yang berpangkalan di bandar selatan Quetta.

” Sebaliknya, ia … telah menjadi teman dengan India, ia seperti menikam kita dari belakang. “

rawatan Samihullah dan lain-lain di pusat penerimaan mengadu mencerminkan berapa cepat ketegangan diplomatik boleh memberi kesan kepada pelarian, yang kebanyakannya perlu bermula sekali lagi dari awal.

“ini yang pulang datang kembali selepas lebih tiga dekad dalam buangan, “kata Maya Ameratunga, pengarah pejabat Negara UNHCR di Kabul.” Ia akan mengambil pelarasan yang besar. “

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menyediakan $ 400 seseorang dalam bantuan kecemasan serta bantuan perubatan dan lain-lain, tetapi dana antarabangsa semakin berkurangan dalam menghadapi satu siri krisis global.

integrasi semula jangka panjang ke dalam negara ramai yang tidak tahu sebagai rumah mungkin sukar.

“ada orang dapat pergi ke tinggal dengan saudara-mara, tetapi yang lain mungkin tidak mempunyai kemungkinan itu. Lebih malang lagi apa yang kita lihat adalah orang semakin pelarian, “kata Ameratunga.

” HONOUR DAN MARUAH “

Hubungan antara Afghanistan dan Pakistan telah lama dibelenggu tuduhan bersama bahawa pelampau militan mencari perlindungan di seberang sempadan.

Tetapi pegawai Pakistan menafikan terdapat gangguan sistematik Afghanistan tinggal di Pakistan dan mengatakan negara mereka telah menunjukkan kemurahan hati yang besar kepada penduduk pelarian, walaupun masalah ekonomi yang teruk yang tersendiri.

“Kami mahu mereka kembali ke rumahnya dengan selamat dengan mendapat penghormatan,” kata Akhtar Munir, jurucakap di kedutaan Pakistan di Kabul, sambil menambah bahawa tidak ada kaitan antara penghantaran balik pelarian Afghanistan dan India.

Beliau berkata polis Pakistan mempunyai arahan yang jelas untuk tidak mengganggu pelarian berdaftar, tetapi menambah bahawa beberapa rakyat Afghanistan tinggal secara haram di Pakistan terlibat dalam jenayah, dan tindakan terhadap penjenayah tidak harus dilihat sebagai penganiayaan terhadap pelarian.

spike The dalam bilangan yang pulang, walau bagaimanapun, bergerak dalam langkah dengan peningkatan geseran antara Afghanistan dan Pakistan, yang dibakar ke dalam pertempuran ringkas di sempadan Torkham pada bulan Jun.

satu siri perjanjian ekonomi dan politik dengan India baru-baru ini bulan dan sebarang gangguan di sekeliling menyiapkan empangan Salma India yang dibiayai di barat Afghanistan pada bulan Jun juga telah menjejaskan hubungan.

Menurut perangkaan UNHCR, jumlah pulangan dibantu melonjak daripada 1,433 pada Jun kepada 11.416 pada bulan Julai dan 60.743 pada bulan Ogos. Lebih daripada 90,000 telah pulang ke Afghanistan setakat ini tahun ini, hampir semua dari Pakistan, dan jumlah itu dijangka akan diserahkan 220,000 bagi tahun ini.

Walaupun penghantaran balik tidak wajib, banyak Afghanistan mengatakan kehidupan di Pakistan telah menjadi begitu tidak selesa mereka merasakan mereka mempunyai banyak pilihan.

Malah di kawasan seperti Baluchistan di selatan, di mana pihak berkuasa telah lama mengambil pandangan yang lebih lembut pelarian daripada di kawasan-kawasan barat laut sempadan, sikap telah berubah, terutama dalam bangun serangan baru-baru ini.

“anak saya berhenti di pusat pemeriksaan dan pegawai mengoyakkan kad kewarganegaraan Afghanistan,” kata Bibi Shireen, yang berpindah ke Quetta dari bandar Afghanistan selatan Kandahar 30 tahun yang lalu.

“sekarang dia tidak mempunyai pengenalan dan kami takut dia boleh dijemput mana-mana hari sekarang dan dihantar ke tempat lain kerana dia tidak berdaftar,” katanya.

Sebelum ini, pelarian Afghanistan tidak perlu visa atau pasport untuk menyeberangi sempadan berliang. Kini sudah berubah, satu langkah Pakistan berkata diperlukan untuk memastikan kawalan pelampau militan di kedua-dua sempadan.

Walaupun masalah, ramai pulang mengatakan mereka tidak berpuas hati untuk kembali, walaupun mereka memerlukan bantuan dengan makanan dan tempat tinggal sebagai pendekatan musim sejuk yang keras.

“kami melakukan yang terbaik dalam tempoh 20 tahun yang lalu tetapi tidak dapat mencari rezeki,” kata Sheer Banu Ahmadzai, ibu burqa bertudung yang meninggalkan rumahnya di utara wilayah Baghlan sebagai kanak-kanak. “Saya berharap kami mempunyai peluang untuk mencari rezeki di negara kita sendiri.”

(Laporan tambahan oleh Mehreen Zahra-Malik di QUETTA; Penyuntingan oleh Mike Collett-putih)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.