Home / Pendidikan / Pelajar digesa bersedia untuk UEC

Pelajar digesa bersedia untuk UEC

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

KUALA LUMPUR: Pelajar dari SM Chong Hwa, Kuantan, mesti dibenarkan untuk mengambil Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC ) mengikut arahan yang lebih awal oleh Kementerian Pelajaran, kata Datuk Seri Dr Wee Ka Siong.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri berkata, surat bertarikh 22 Oktober 2015, oleh Ketua pengarah Pelajaran Tan Sri Dr Khair Mohamad Yusof, digantikan semua arahan lain.

“Di kementerian, kuasa pentadbiran tertinggi dipegang oleh Ketua Pengarah.

” Surat beliau tahun lepas telah memberi kebenaran untuk pelajar sekolah untuk menduduki UEC.

“itu sentiasa menjadi pendirian kementerian.

“Tiada bawahannya boleh mengatasi keputusan itu,” kata Dr Wee dalam rakaman video yang disediakan kepada media

Surat oleh Lembaga Peperiksaan -. Jabatan di bawah kementerian – dibuat semalam awam mempunyai panik disebabkan di kalangan masyarakat Cina, terutama pelajar sekolah yang ditetapkan untuk mengambil UEC dalam masa dua minggu lagi.

Orang Cina Schools Alumni Association Malaysia mengadakan sidang akhbar semalam mendedahkan kandungan surat itu , yang berkata ia adalah suatu kesalahan di bawah Seksyen 69 (1) Akta Pendidikan untuk sekolah mengadakan peperiksaan UEC.

Dr Wee berkata beliau telah menghubungi Dr Khair, yang telah berjanji bahawa surat itu oleh lembaga itu akan menjadi dibatalkan.

Timbalan Menteri Pelajaran, Chong Sin Woon juga memberi jaminan kepada orang ramai bahawa pelajar akan dibenarkan mengambil peperiksaan.

“Saya telah bercakap dengan Dr Khair mengenai perkara ini dan beliau akan memaklumkan lembaga untuk membatalkan surat tersebut.

” Saya ingin menegaskan sekali lagi bahawa SM Chong Hwa dibenarkan untuk mengambil UEC. “Oleh itu, pelajar tidak perlu bimbang,” kata Chong di Wisma MCA semalam.

Chong disebabkan arahan yang bercanggah lembaga itu untuk pecahan komunikasi, sambil menambah bahawa apa-apa perkara yang berkaitan dengan sekolah persendirian atau sekolah-sekolah Cina harus pertama dibangkitkan melalui saluran yang betul.

Beliau menyelar kumpulan yang publisiti surat dari papan.

“Saya berharap masyarakat Cina boleh melihat sendiri yang benar-benar bekerja keras untuk membangunkan pendidikan Cina dan orang-orang cenderung untuk memusnahkan ia,” kata Chong.

status SM Chong Hwa sebagai sebuah sekolah bebas pernah menjadi isu perbalahan dalam Persatuan Cina Bersatu Jawatankuasa Sekolah (Dong Zong), dengan satu puak yang menyokongnya dan satu lagi lawan.

Perpecahan pemandangan disebabkan perebutan kuasa dalam Dong Zong yang menyaksikan menewaskan bekas pengerusi Yap Sin Tian dan timbalannya Chow Siew Hon -. Kumpulan yang menentang pengiktirafan sekolah

Chow adalah salah satu daripada orang-orang yang mengadakan sidang akhbar untuk mendedahkan surat lembaga itu di Chu Persatuan Ka Yin di Jalan Sultan hari ini.

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *