Home / Berita / Pekerja asing ketinggalan, tetapi tidak dilupakan

Pekerja asing ketinggalan, tetapi tidak dilupakan

Hard at work: Zhang trimming tea bushes in a prefecture in Hunan province. — China Daily/Asia News Network

keras di tempat kerja: Zhang pemangkasan semak teh di sebuah wilayah di wilayah Hunan. – China Daily / Asia News Network

Hunan: Salah satu kelemahan pembandaran massa adalah masalah mereka yang ketinggalan. Pekerja asing dipisahkan dari keluarga mereka untuk tempoh yang lama, yang menyebabkan kampung penuh dengan kanak-kanak tanpa pengawasan dan warga tua.

Untuk mengatasi masalah ini, Kerjasama Inisiatif Perkhidmatan Buruh menekankan penyelesaian:. Membangunkan perusahaan tempatan supaya pekerja boleh mencari pekerjaan yang stabil berdekatan dengan rumah mereka

Untuk menekankan membasmi kemiskinan ketepatan, perusahaan perlu mengambil kesempatan daripada keadaan alam sekitar dan tenaga kerja yang unik, menjadikan kelemahan ke dalam kekuatan.

Dalam tempoh lima tahun yang lalu, kemarau telah secara konsisten melanda Yunxi daerah, wilayah Hubei, dahsyat industri tanaman tunai. Walau bagaimanapun, daerah mempunyai keadaan yang sempurna untuk penanaman tie sao zhu, juga dikenali sebagai “penyapu besi”, tumbuhan tahan kemarau digunakan untuk membuat penyapu.

Tahun lepas, Hu Chaozhu, pemilik syarikat penyapu membuat, mengambil pinjaman sebanyak 100,000 yuan (RM61,900) daripada kerajaan tempatan untuk membentuk Hengda Broom Specialised Koperasi.

Untuk Hu, keputusan itu masuk akal ekonomi sebenar. “Saya menggunakan khidmat perladangan kepada petani tempatan dan membeli bahan-bahan mentah daripada mereka,” katanya. “Ini menjimatkan saya begitu banyak dari segi penanaman dan kos pengangkutan yang saya masih boleh membuat keuntungan walaupun saya dibayar lebih sedikit daripada harga pasaran.”

Sejak membuat penyapu tidak memerlukan kemahiran tinggi, Hu telah mengupah lebih 300 tempatan kiri-belakang wanita, warga tua dan orang kurang upaya.

“Tidak ada kuota. Semakin banyak yang anda buat, lebih banyak anda mendapat, “katanya.

Jia Rongshan, seorang lelaki berusia 52 tahun dengan kyphosis kongenital, kecacatan tulang belakang yang teruk, menjangka untuk membuat 8,000 yuan (RM4,950) menjelang akhir tahun ini, hampir dua kali ganda tahap kemiskinan wilayah rasmi 4100 (RM2 , 540) yuan. Wang Jiaxue, yang kurang upaya 46-year-old, akan membuat 14,000 yuan (RM8,670) daripada kerja kasar dan menjual bahan-bahan mentah.

Kisah yang sama berlaku dalam Aikou, sebuah kampung di Xiangxi Tujia-Miao wilayah autonomi Hunan ini.

Walaupun ganang yang bermakna ada ruang sedikit untuk pertanian berskala besar atau pembuatan, udara yang jelas dan air bersih membuat kampung tempat yang sesuai untuk ladang teh.

Pada tahun 2009, yang pertama Aikou Village Specialised Teh Koperasi ditubuhkan. Melalui latihan profesional dan pengurusan kolektif, koperasi telah berkembang dan membantu orang daripada kemiskinan.

Zhang Caihong adalah salah seorang daripada mereka. Pemain berusia 54 tahun itu kini memiliki 1.2ha ladang teh dan mendapat lebih daripada 54,000 yuan (RM33,430) setahun, cukup untuk meletakkan anaknya sebagai korban dalam Jimei University di Xiamen, wilayah Fujian. “Hari-hari saya kemiskinan lebih,” katanya. – China Daily / Asia News Network

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.