Home / Berita / pegawai polis Ireland untuk menyerang untuk kali pertama dalam pertikaian gaji

pegawai polis Ireland untuk menyerang untuk kali pertama dalam pertikaian gaji

DUBLIN (Reuters) – pegawai polis Irish akan melancarkan mogok buat kali pertama dalam November di suatu pertikaian mengenai gaji, badan perwakilan mereka berkata pada hari Rabu, tanda terbaru bahawa keamanan industri dalam ekonomi yang berkembang pesat adalah loya.

Ireland terselamat jenis walkouts dan bantahan yang melanda rakan-rakan penerima bailout Greece , Sepanyol dan Portugal sepanjang krisis kewangan sebagai pekerja berat hati stomached kenaikan cukai curam dan potongan gaji dalam.

pertikaian Industrial telah muncul semula dalam tempoh 18 bulan lalu apabila ekonomi pulih telah menjadi tempat pembiakan permintaan gaji yang dipertandingkan .

The Garda Wakil Association (GRA), yang mewakili lebih daripada 80 peratus daripada pasukan polis, mengundi menarik balik perkhidmatan selama empat hari.

kali terakhir pasukan polis Ireland mengambil tindakan yang sama, hampir dua dekad yang lalu, mereka berbuat demikian dengan menghubungi dalam sakit untuk sehari, apa yang dipanggil “selesema biru”, sebagai kuasa 13,000-kuat terdekat dihalang dari menarik di bawah undang-undang Ireland.

“Ini bukan tindakan selesema biru, ahli tidak akan melapor diri untuk bertugas. Ia adalah pengeluaran perkhidmatan sehingga masa seperti gaji dan keadaan kami ditangani dengan sewajarnya, “GRA Setiausaha Agung Pat Ennis kepada penyiar kebangsaan RTE.

” Organ-organ negeri mempunyai tanggungjawab untuk memastikan bahawa hak kita dilindungi dan mereka telah gagal kita dan memaksa kita ke jawatan ini. “

Ennis berkata hak untuk menarik balik tenaga pekerja merupakan salah satu isu, ia akan menjalankan dengan kerajaan dan bahawa pilihan untuk mengambil” pernah berlaku sebelum ini “tindakan yang tidak diambil dengan mudah. ​​

tentera Ireland telah diletakkan dalam keadaan bersiap sedia apabila empat per lima daripada daya dipanggil sakit pada tahun 1998, meninggalkan pelatih polis untuk menyokong pegawai-pegawai kanan yang tinggal bertugas untuk cuba untuk menghadkan ancaman kepada keselamatan.

Persatuan Ireland Garda Sarjan dan Inspektor (AGSI) juga berkata pada hari Rabu ia akan memanggil suatu mesyuarat anggota bulan depan di mana cadangan yang berkaitan dengan tindakan perindustrian akan dibentangkan dalam pertembungan lain atas gaji.

Banyak pekerja di Ireland merasakan mereka masih belum mendapat manfaat daripada ekonomi Eropah yang paling pesat berkembang, menyebabkan mogok di salah satu daripada dua perkhidmatan kereta api di Dublin awal tahun ini dan enam hari serangan bulan ini oleh pemandu bas Dublin yang telah mengancam 11 lagi pada bulan Oktober jika rundingan gaji melakukan tidak berjaya

(Laporan oleh Padraic Halpin.; Penyuntingan oleh Robin Pomeroy)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.