Home / Berita / pegawai AS berkata THAAD tidak boleh niaga dalam sekatan Korea Utara menolak

pegawai AS berkata THAAD tidak boleh niaga dalam sekatan Korea Utara menolak

NEW YORK (Reuters) – penggunaan US yang dirancang sistem anti-peluru berpandu THAAD Korea Selatan tidak boleh dirunding sebagai sebahagian daripada usaha untuk bersetuju sekatan PBB baru di Korea Utara selepas ujian nuklear terbarunya, seorang pegawai kanan AS berkata pada hari Jumaat.

China, yang penuh sokongan secara meluas dilihat sebagai penting untuk sekatan ke atas Korea Utara menjadi berkesan, adalah amat bertentangan dengan penempatan Altitud Tinggi sistem Kawasan Pertahanan Terminal dan beberapa pakar berpendapat ia harus menjadi sebahagian daripada perbincangan mengenai langkah-langkah PBB baru.

dan ditanya sama ada THAAD adalah niaga, Daniel Russel, diplomat AS kanan bagi Asia Timur, yang disebut perjanjian dengan Amerika Syarikat dan Korea Selatan pada penempatan.

“Tidak kedua-dua negara telah membuat keputusan,” katanya kepada Reuters.

Perbincangan sudah di bawah cara pada hukuman yang bakal dikenakan resolusi PBB baru di Korea Utara selepas ia menjalankan ujian nuklearnya kelima dan terbesar pada 9 September . Penganalisis dan diplomat berkata banyak bergantung kepada sikap China.

Korea Selatan Menteri Luar Yun Byung-se pada Khamis memberitahu Perhimpunan Agung PBB bahawa program nuklear dan peluru berpandu Korea Utara dibentangkan “ancaman kewujudan langsung” dan berkata negaranya tidak mempunyai pilihan tetapi untuk mengambil “langkah-langkah pertahanan perlu.”

dua pakar dari Institut Massachusetts Pusat Teknologi untuk Pengajian Antarabangsa minggu lepas berhujah bahawa jika China bersetuju dengan serius lulus sekatan ke atas Korea Utara, Amerika Syarikat boleh bersetuju untuk membekukan jumlah darat pemintas peluru berpandu di Semenanjung Korea.

dalam satu artikel dalam majalah Kepentingan Negara, Eric Heginbotham dan Richard Samuels berkata sebagai sebahagian daripada satu set insentif kepada China, Washington “mungkin juga bersetuju, selepas berunding Korea Selatan, untuk menarik balik THAAD dari Semenanjung apabila Korea Utara senjata nuklear tidak lagi menimbulkan ancaman.”

China adalah sekutu utama Korea Utara, tetapi telah menimbulkan kemarahan oleh peluru berpandu yang berulang-ulang dan ujian nuklear dan disokong sekatan PBB sukar di Pyongyang pada bulan Mac.

Beijing juga berkata ia akan bekerja dalam Bangsa-Bangsa Bersatu untuk merumuskan tindak balas yang diperlukan untuk ujian nuklear terkini, tetapi soalan kekal sama ada ia sanggup bersetuju mengenai langkah-langkah yang cukup sukar untuk memaksa Korea Utara untuk meninggalkan program senjata nuklearnya.

Secara terbuka, China telah tidak dikaitkan penempatan THAAD dengan sama ada ia akan menyokong sekatan itu, tetapi ia berkata sistem kompromi keselamatan sendiri dan Utara suka berperang baru-baru Korea adalah disebabkan oleh rancangan penempatan.

Walau bagaimanapun, bulan lepas Majlis Keselamatan PBB tidak dapat mengutuk pelancaran peluru berpandu Korea Utara yang mendarat berhampiran Jepun kerana China mahu kenyataan itu menentang penggunaan yang dirancang sistem pertahanan anti-peluru berpandu AS di Korea Selatan.

Rusia juga menentang penggunaan THAAD dan pada hari Jumaat Menteri luarnya, Sergei Lavrov, memberitahu Perhimpunan Agung Bangsa-Bangsa Bersatu adalah salah satu daripada Amerika Syarikat untuk menggunakan ancaman serangan oleh Korea Utara untuk menggunakan sistem.

“Ia tidak boleh diterima untuk menggunakan keadaan ini sebagai alasan untuk ketenteraan besar-besaran di timur laut Asia dan penggunaan kawasan kedudukan lain untuk US pertahanan peluru berpandu global di sana,” katanya.

(Laporan oleh David Brunnstrom, penyuntingan oleh G Crosse dan Diane Craft)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.