Home / Berita / PBB untuk membincangkan menggesa akhir untuk semua penerbangan tentera ke atas Syria Aleppo

PBB untuk membincangkan menggesa akhir untuk semua penerbangan tentera ke atas Syria Aleppo

BANGSA-BANGSA BERSATU (Reuters) – Majlis Keselamatan PBB akan memulakan rundingan pada Isnin pada draf resolusi yang menggesa Rusia dan Amerika Syarikat untuk memastikan gencatan senjata serta-merta dalam Syria Aleppo dan untuk “menghentikan semua penerbangan tentera ke bandar.”

draf teks, yang dilihat oleh Reuters, juga meminta Ketua PBB Ban Ki-moon untuk mencadangkan pilihan untuk pemantauan PBB diselia gencatan senjata dan mengancam untuk “mengambil langkah-langkah selanjutnya” sekiranya berlaku ketidakpatuhan oleh “mana-mana pihak kepada konflik dalam negeri Syria.”

majlis 15 anggota mula ceramah mengenai teks – digubal oleh Perancis dan Sepanyol – pada petang isnin, kata diplomat

draf resolusi menggesa Rusia dan Amerika Syarikat “untuk memastikan pelaksanaan segera pemberhentian permusuhan. , bermula dengan Aleppo, dan, bagi maksud itu, untuk menghentikan semua penerbangan tentera ke bandar. “

tentera Presiden Syria Bashar al-Assad, yang disokong oleh Rusia pesawat perang dan sokongan Iran, telah berjuang untuk menangkap timur Aleppo -. separuh dikuasai pemberontak di bandar terbesar Syria, di mana lebih daripada 250,000 orang awam yang terperangkap

Russian Duta PBB Vitaly Churkin berkata pada hari Isnin bahawa Moscow telah terlibat dalam perbincangan mengenai draf teks PBB, tetapi bahawa untuk mempunyai resolusi “mengkhususkan penerbangan, di mana pengganas (di atas tanah) akan dibenarkan untuk melakukan apa sahaja yang mereka mahu, tidak akan menjadi amat menarik.”

“Saya tidak pasti ramai ahli Majlis Keselamatan yang lain ingin melihat satu resolusi mengenai pemberhentian permusuhan yang tidak mempunyai peluang untuk bekerja. Jika anda lulus resolusi yang anda mengharapkan sesuatu berlaku,” Churkin, yang Presiden Majlis Keselamatan untuk bulan Oktober, pada sidang akhbar.

Rusia dan China sebelum ini telah dilindungi kerajaan Syria daripada tindakan majlis dengan menyekat beberapa resolusi, termasuk usaha untuk merujuk keadaan di Syria ke Mahkamah Jenayah Antarabangsa.

Menteri Luar Perancis, Jean-Marc Ayrault telah berkata bahawa mana-mana negara yang menentang resolusi itu akan dianggap bersubahat dalam jenayah perang. Katanya kepada televisyen TV5 Monde pada hari Isnin bahawa beliau berharap untuk mendapatkan keputusan atas resolusi draf minggu ini.

Timur Aleppo berada di bawah pengepungan pada bulan Julai selepas laluan bekalan utama jatuh di bawah kawalan kerajaan. Antarabangsa percubaan mewujudkan gencatan senjata untuk membolehkan bantuan kemanusiaan PBB telah gagal, walaupun kumpulan lain telah membawa masuk bekalan terhad.

kempen udara Rusia dan Syria ini tidak henti-henti telah rosak hospital dan bekalan air teruk.

Draf teks PBB menyatakan “kemarahan di tahap yang tidak boleh diterima dan peningkatan keganasan dan pada kempen yang dipergiatkan, baru-baru ini hari, pengeboman udara di Aleppo “dan permintaan” kerajaan Syria menamatkan semua bombardments udara, untuk memudahkan akses kemanusiaan selamat dan tanpa sebarang halangan. “

Duta PBB British Matthew Rycroft berkata beliau berharap draf resolusi itu boleh pakai pada hari-hari akan datang tetapi mengakui bahawa “walaupun yang tidak akan tidak menamatkan perang. Apa yang akan menamatkan perang bukan satu lagi sekeping kertas.”

“Ia satu perubahan minda, ia adalah satu perubahan hati, dan ia adalah keputusan, sebenarnya, untuk memenuhi setiap janji tunggal yang sedia ada, dan jika semua orang di sekeliling jadual Majlis Keselamatan itu yang kemudian perang di Syria akan menjadi lebih cepat, “katanya kepada pemberita.

A tindakan keras oleh Assad ke atas penunjuk perasaan pro-demokrasi pada tahun 2011 mencetuskan perang saudara dan militan Negara Islam telah menggunakan huru-hara untuk merebut wilayah di Syria dan Iraq. Separuh daripada Syria 22 juta orang telah dicabut dan lebih daripada 400,000 dibunuh.

(Pelaporan tambahan oleh Alexander Menang di Moscow, Bate Felix dan Elizabeth Pineau di Paris; Penyuntingan oleh Bernard Orr dan Cynthia Osterman)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.