Home / Berita / PBB panggilan untuk sokongan kepada kerajaan Libya, menegakkan larangan pada lengan

PBB panggilan untuk sokongan kepada kerajaan Libya, menegakkan larangan pada lengan

GENEVA (Reuters) – Bahagian atas pegawai PBB di Libya menggesa Selasa bagi negara-negara untuk menyokong kerajaan perpaduan nasional yang baru ditubuhkan di negara Afrika Utara dan melakukan lebih banyak untuk menghentikan diharamkan penghantaran senjata di sana.

PBB utusan Martin Kobler juga dinamakan “tanda-tanda positif” pengurusan sektor minyak Libya dan dalam memastikan bahawa hasil pergi ke dalam tabung bank pusat.

Tetapi Libya masih dibelenggu oleh rasuah dan ketiadaan kedaulatan undang-undang, ditandai dengan pusat-pusat tahanan negeri yang dikendalikan “keji” memegang pendatang cuba untuk mencapai Eropah, katanya.

Kejatuhan diktator Muammar Gaddafi pada tahun 2011 membawa huru-hara yang berpecah Libya ke fiefdoms bersenjata saingan. A Kerajaan PBB yang disokong oleh Negara Accord telah cuba selama berbulan-bulan untuk melanjutkan kekuasaannya di luar pangkalannya di Tripoli di barat Libya.

“Ia adalah sangat penting bahawa masyarakat antarabangsa mengekalkan perpaduan untuk membawa Kerajaan Negara Accord ke peringkat di mana ia berkesan boleh memerangi soalan-soalan di atas meja,” Kobler kepada pemberita selepas berucap pada Hak Asasi Manusia PBB Majlis di Geneva.

Umum Khalifa Haftar, yang telah melancarkan kempen ketenteraan terhadap Islam dan lawan lain di Benghazi dan timur, telah berdiri-off dengan GNA selama berbulan-bulan, menyekat undi Parlimen menyokong GNA dan mencabar tawaran PBB-pengantara untuk menyatukan Libya.

Kobler berkata Libya mempunyai 26 juta senjata dan penduduk seramai 6 juta. Semua negara anggota PBB mesti menghormati sekatan senjata -.. Tanpa senjata api akan mana-mana pihak, beliau berkata

“Kedudukan saya di sini adalah sangat jelas Senjata-senjata tidak jatuh dari langit, mereka datang melalui laut, mereka datang melalui tanah. “

negara-negara jiran khususnya mempunyai kepentingan dalam mencegah sebarang limpahan konflik, katanya.

“Ini sudah tentu Eropah, tetapi ini juga Mesir, Algeria, khususnya selatan. Ada hubungan antara keganasan di Libya dan dengan Boko Haram di selatan.”

tetapi hakikat bahawa Libya mempunyai satu syarikat minyak kebangsaan dan satu bank pusat, dengan perlahan-lahan meningkat pengeluaran minyak, adalah tanda positif.

Libya Arabian Gulf Oil Company (AGOCO), anak syarikat Perbadanan minyak Kebangsaan, mempunyai dibangkitkan pengeluarannya kepada 261,000 tong sehari – 50,000 tong sehari lebih tinggi daripada output minggu lalu, jurucakap Omran al-Zwai berkata pada Isnin

“Ini adalah merupakan nadi bagi rakyat Libya, yang lebih banyak wang datang ke dalam tabung. bank pusat untuk meningkatkan import dan untuk membiayai gaji dan keperluan asas yang lain dan perkhidmatan untuk penduduk, “kata Kobler.

(Penyuntingan oleh Hugh Lawson)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.