Home / Berita / PBB menggesa Amerika Syarikat, China, yang lain untuk mengesahkan ujian nuklear perjanjian pengharaman

PBB menggesa Amerika Syarikat, China, yang lain untuk mengesahkan ujian nuklear perjanjian pengharaman

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

BANGSA-BANGSA BERSATU (Reuters) – Majlis Keselamatan PBB menggesa China, Amerika Syarikat, Korea Utara, Mesir, India, Iran, Israel dan Pakistan untuk meratifikasi perjanjian mengharamkan letupan nuklear, yang akan membolehkan tawaran dirundingkan 20 tahun yang lalu untuk mula berkuatkuasa.

Lebih daripada 160 negara telah meratifikasi 1996 Ujian Nuklear Komprehensif-Ban Treaty (CTBT). Sejak itu India, Pakistan dan Korea Utara telah menjalankan ujian nuklear. Bulan ini Pyongyang menjalankan ujian kelima dan terbesar.

Majlis Keselamatan 15 anggota menerima pakai resolusi AS-digubal pada hari Jumaat dengan 14 undi memihak dan pantang oleh Mesir. Ia tidak mengenakan apa-apa kewajipan undang-undang tetapi menambah berat badan politik kepada desakan untuk perjanjian yang akan digubal.

The PBB resolusi menyeru semua negara untuk mengelak daripada menjalankan apa-apa letupan nuklear.

A.S.. pentadbiran Presiden Barack Obama telah berkata ia ingin mengesahkan perjanjian itu, tetapi beberapa undang-undang AS, terutama Republikan, menentang ratifikasi perjanjian mereka takut akan mengehadkan US pilihan keselamatan.

“undi afirmatif kami di sini adalah tanda komitmen tidak berbelah bahagi kepada dunia yang lebih selamat di mana teknologi nuklear digunakan semata-mata untuk tujuan keamanan dan risiko konflik nuklear adalah tidak lebih, “Setiausaha Negara Amerika Syarikat John Kerry.

Beliau berkata ketetapan itu tidak mengenakan larangan undang-undang mengenai ujian atau memerlukan kerajaan untuk menerima pakai laporan baru.

“Tetapi ia mengukuhkan tujuan teras dan objektif CTBT sendiri: untuk mengurangkan kebergantungan kita pada peranti nuklear, untuk mengurangkan persaingan antara kuasa-kuasa nuklear, dan untuk menggalakkan pelucutan senjata yang bertanggungjawab,” kata Kerry kepada majlis

PBB Duta Vitaly Churkin Rusia berkata Moscow berharap presiden berikutnya Amerika Syarikat akan menjadi “lebih lantang dalam keinginan untuk mengesahkannya.” Amerika Syarikat adalah kerana memilih presiden baru pada Nov 8. Obama akan meletak jawatan pada bulan Januari.

Mesir Hisham Badr, penolong Menteri Luar bagi hal ehwal pelbagai hala, menyifatkan ketetapan itu sebagai “sebahagian besarnya cacat dan sakit-sesuai untuk ditangani dalam Majlis Keselamatan.”

“Sumbangannya kepada rejim pelucutan senjata nuklear adalah minimum dan tidak berkesan. Daripada mengukuhkan rejim ini, resolusi memboroskan peluang untuk menekankan segera untuk memajukan pelucutan senjata nuklear,” katanya kepada majlis itu.

(Laporan oleh Michelle Nichols; Penyuntingan oleh Howard Goller)

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *